Borcu Silinen Bağ-Kur’luya Emeklilik Yolu Açıldı

Borcu Silinen Bağ-Kur’luya Emeklilik Yolu Açıldı

Kamuajans.Com – SGK bu ayın başında prim borcu bulunan Bağ–Kur’lulardan yapılandırmaya başvurmayanların prim borçlarını sildi. Borcu silinenler için bu sayede emeklilik ve sağlıktan yararlanabilme yolu da açılmış oldu.

Bağ-Kur’a 1 Haziran 2018 itibarıyla prim borcu bulunan ve borçlarını 1 Ağustos 2018 tarihine kadar yapılandırmayan bütün Bağ–Kur’luların prim borçları silindi. Dolayısıyla 1 Haziran öncesinde SGK’ya prim borcu bulunan küçük esnaf, mahalle ve köy muhtarları, şirket ortakları, tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin prim borçları 1 Ağustos itibarıyla silinmiş oldu.

BAŞVURUYA GEREK OLMADI

SGK 1 Haziran itibarıyla prim borcu bulunan Bağ–Kur’luların borçlarını silerken borçlulardan başvuru istemedi. 1 Haziran itibarıyla prim borçları bulunan ve bu borçları 1 Ağustos tarihine kadar yapılandırmayan bütün Bağ–Kur’luların borçları silindi. Dolayısıyla prim borcu bulunan ve yapılandıran Bağ–Kur’luların borçları silinmedi. Ancak borcu olup yapılandırmaya başvurmayan bütün Bağ–Kur’luların borçları da bu şekilde silinmiş oldu.

BORÇ SINIRI ARANMADI

Bağ–Kur’lulara yönelik daha önce de SGK tarafından borç silinmesine ilişkin düzenlemeler hayata geçmişti. Ancak bu düzenlemelerde genellikle borç sınırı söz konusuydu. 12 ay ve daha fazla prim borcu bulunanların borçlarının silinmesi söz konusu olmuştu. Ancak bu yılki düzenlemede borç sınırı şartı konmadı ve 1 ay da olsa SGK’ya prim borcu bulunan Bağ–Kur’luların sınır ayrımı yapılmadan borçları silindi.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VEREBİLİR

Bağ–Kur’lular emekli olmak için gerekli şartları tamamladıklarında emeklilik dilekçesi vermek durumundalar. Kendi primlerini ödeyen kişiler oldukları için emekli dilekçesi verdiklerinde aylık bağlatabilmek için SGK’ya prim borcu bulunmama şartı aranır. Emekli olmak için gerekli şartları sağlayan ancak prim borcu için emekli dilekçesi veremeyen kişiler için borçların silinmiş olması emeklilik yolunu açmış oldu.

Sonradan ödeme yapılabiliyor

1 Haziran itibarıyla borcunu yapılandırmadığı için borçları ve çalışmaları silinenler isterlerse ileride bugünlerin primlerini ödeyerek bu süreleri emekliliklerine ekletebilirler. Bunun için yapılması gereken dilekçe verip bu süreler için kendilerinin belirleyeceği seviyeden prim ödemek olacak. Ayrıca bu durumdaki kişilerin vefatında hak sahipleri de bu işlemi yapabilecek ve ölüm aylığına hak kazanabilecekler.

1 Haziran tarihi önemli

1 Haziran öncesinde yapılandırmadığı için borcu silinen Bağ–Kur’lular, bu tarihten sonra Bağ–Kur’lu olacak şekilde çalışıyorlarsa, sigortalılıkları 1 Haziran’dan itibaren yeniden başlatıldı. Dolayısıyla borcu silinen Bağ–Kur’luların prim ödemeyi gerektirecek şekilde çalışmaları varsa prim ödemeye devam etmek durumundalar.

Okan Güray Bülbül

Akşam 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.