Bireysel Emeklilik Sisteminde, Çalışanların Birçok Avantajı Olacak

Bireysel Emeklilik Sisteminde, Çalışanların Birçok Avantajı Olacak

KamuAjans.Com-45 yaş altı çalışanlara ikinci emeklilik imkanı getiren ve 3'lü devlet katkısı teşviği içeren otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) büyüyor. Sistemdeki çalışan sayısı 2.9 milyon kişiye, fon büyüklüğü 364 milyon liraya ulaştı.

1 Ocak'tan itibaren 'kademeli' otomatik BES uygulaması başlattıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk etapta bin ve üzeri çalışanı olan özel sektörün, 1 Nisan'dan itibaren de kamu çalışanları ile 250-bin çalışanı bulunan özel sektörün sisteme dahil olduğunu hatırlattı. BES'in 5 Mayıs itibarıyla 6.8 milyon katılımcıya ulaştığını, biriken fonun ise 67 milyar lira olduğunu bildiren Şimşek, otomatik BES'in de hızla büyümeye devam ettiğini vurguladı. Şimşek, söz konusu sistemdeki çalışan sayısının 10 Mayıs itibarıyla 2.9 milyon kişiye, fon büyüklüğünün ise 364 milyon liraya ulaştığını söyledi.

YÜZDE 75'İ KALDI

2.9 milyon kişinin 1.4 milyonunu memurların oluşturduğuna işaret eden Şimşek, "Son verilere göre, 15 Haziran'a kadar cayma süresi bulunan memurların yaklaşık yüzde 75'i sistemde kalmayı tercih etti" dedi. Sistemin halen katılımcısına en yüksek getiriyi sağladığını belirten Şimşek, şöyle devam etti: "Çalışanlardan kesilen paralar 1 gün içinde getiri sağlamaya başlıyor. 2 ay süreyle caymayan çalışan için ilave bin lira ödeniyor, bu da yatırım araçlarında değerlendiriliyor. Ayrıca en büyük katkı da yüzde 25 devlet katkısı olarak yine yatırım araçlarında nemalandırılarak hesapta yer alıyor."

FAİZSİZ FONLAR İLK SIRADA

Şimşek, sistemin büyük avantajlar getirmesi nedeniyle, 559 bin çalışanın da aynı zamanda gönüllü BES birikimleri olduğu halde, otomatik katılım sisteminde de devam kararı aldığını vurguladı. Sistemde faizsiz ve faizli fon seçeneklerinin bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, "10 Mayıs itibarıyla çalışanların yüzde 58'i faizsiz fonları, yüzde 42'si ise faizli fonları tercih etti" diye konuştu.

GETİRİSİ BÜYÜK

Yüzde 25 devlet katkısı.

2 aylık cayma süresi sonunda sistemde kalanlara ek bin lira devlet katkısı.

Emeklilik halinde toplu para yerine maaş seçilirse, birikimin yüzde 5'i oranında katkı.

Birikim, ilk günden itibaren yatırım araçlarında değerlendiriliyor

KATILIM DEVAM EDECEK

1 Ocak 2017: Bin ve üzeri çalışanı olan işyerleri

1 Nisan 2017: 250-999 çalışanı olan işyerleri ile kamu idareleri

1 Temmuz 2017: 100-249 çalışanı olanlar

1 Ocak 2018: 50-99 çalışanı olanlar, mahalli idareler ve KİT'ler

1 Temmuz 2018: 10-49 çalışanı olanlar

1 Ocak 2019: 5-9 çalışanı olanlar.. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.