Yaştan Emeklilik İçin Ne Yapmalı?

Yaştan Emeklilik İçin Ne Yapmalı?

Kamuajans.com – Babam 1963 doğumlu, 1981’de sigorta girişi var. Parça parça 1000 günü var. Emekli olması için askerliği borçlansa olabilir mi?

Soru: Babam 1963 doğumlu, 1981’de sigorta girişi var. Parça parça 1000 günü var. Emekli olması için askerliği borçlansa olabilir mi?

Cevap: Babanız yaştan emeklilik için 3.600 prim günü ve 60 yaş şartlarına tabi. Toplamda 2.600 gün prim eksiği var. 540 günü askerlik borçlanmasıyla tamamladığında geriye 2.060 günü kalacak. Kalan günleri tamamlayabilirse 2028’de yaştan emekli olabilir. Normal emeklilik içinse 46 yaş ve 5.075 prim günü şartlarına tabi. Yani emeklilik için prim günü eksikliği olduğu için ya primlerini 3.600’e tamamlayıp 60 yaşında yani 2023’te emekli olacak ya da 10 yıl daha çalışıp primleri tamamlandığında emekli olacak.

Hangi durumlarda hak kazanılır?

Soru: Ne gibi durumlarda tazminat istenerek işten çıkılabilir?

Cevap: Bunlar 1475 sayılı Kanunda belirtilmiştir. Örneğin işçinin ücretinin sürekli geç ödenmesi, fazla mesai ödenmemesi veya eksik yapılması, SGK’ya gerçek ücret üzerinden bildirilmemek, kreş açma yükümlülüğüne uyulmaması gibi nedenler işçiye istifa ederek kıdem tazminatı alma hakkını verir. Ancak bu gibi durumlarda işçinin istifa nedenini açıkça ortaya koyması ve işverene gerekli uyarıları yapması gerekir. Özellikle ücretin eksik ödenmesi, gerçek ücretten bildirilmemek gibi durumlarda işçinin fesih hakkını kullanmadan önce ihtar çekmesi gerekir. Erkek işçiler askerlik görevini yapmak için istifa ederlerse kıdem tazminatına hak kazanırlar. Kadın işçiler de evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde istifa ederek kıdem tazminatı alabilirler.

Çalışmanız aylığınızı kesmez

Soru: Üniversite öğrencisiyim, yarıyıl tatilinde 20 gün part-time çağrı merkezinde çalışırsan babamdan aldığım aylık kesilir mi?

Cevap: Sigortanız yapılarak çalışabilirsiniz emeklilik için gün de kazanırsınız.

Sağlık sorunuyla istifa eden kıdem tazminatını alabilir

Çalışanın yaptığı iş, sağlığını olumsuz yönde etkiliyor ve bunu tam teşekküllü hastaneden heyet raporuyla kanıtlıyorsa kıdem tazminatını alarak istifa edebilir. İşveren bu durumda tüm ödemeleri yapmak zorunda.

Soru: 12 Ekim 1945 doğumlu amcam memur olarak emekli olduktan sonra, 1998’te özel sektörde gece bekçisi olarak çalışmaya başladı. Diz problemi nedeniyle işinden ayrılmak istiyor. Kıdem tazminatı alabilir mi?

Cevap: Amcanız tam teşekküllü bir hastaneden yaptığı işi sürdürmesinin sağlığını olumsuz etkilediği yönünde bir rapor alabilirse işinden sağlık nedenleriyle istifa ederek kıdem tazminatını alabilir. Örneğin dizindeki rahatsızlığın ayakta çalışmasına engel teşkil ettiği, mevcut rahatsızlığın yaptığı işten kaynaklandığı yönünde bir heyet raporu alırsa bu durumda işveren kıdem tazminatı ödemek zorundadır. Diğer yandan amcanız eğer sosyal güvenlik destek primine tabi olarak yani emekli aylığını kestirmeden çalışmıyorsa bir ay bu şekilde çalıştıktan sonra emeklilik nedeniyle istifa ederek kıdem tazminatını talep edebilir. Ayrıca, işverenle ikale sözleşmesi imzalayıp, bir rakam üzerinde anlaşarak işten ayrılabilir.

Okan Güray Bülbül

Kaynak : Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.