Yaş Haddinden Emekli Olmanın Avantajları

Yaş Haddinden Emekli Olmanın Avantajları

Kamuajans.com – Emekli Sandığı iştirakçisi olarak emekliye ayrılan kamu görevlileri hakkında, yaş haddinden emekli olma veya kendi isteğiyle emekli olma durumlarına göre bazı farklı uygulamalar söz konusudur.

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu, yaş haddinden emekli olanlara (kendi isteği ile emekli olanlara göre) bazı ayrıcalıklar tanımıştır.

Emekli ikramiyesi ödemesine ilişkin ayrıcalık

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu; emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılanların bazılarına, emekli ikramiyesi almalarının hukuki dayanağına göre, katsayı veya hesaplama unsurlarındaki değişmelerden dolayı ikramiye farkı ödenebilmesi imkanı vermektedir.

Kanundaki düzenlemeye göre, kamu görevlilerinden bazılarına emekliye ayrıldıktan sonra 6 ay içerisindeki katsayı artışından kaynaklı emekli ikramiyesi farkı ödenmekte ve emekli ikramiyesi farkı alabilenler arasında yaş haddinden emekliye ayrılanlar da yer almaktadır.

Buna göre, Emekli Sandığı Kanununa tabi iken yaş haddi sebebiyle emekliye sevk edilenlere (ölümleri halinde dul ve yetimlerine);

**Emekli aylığına hak kazandıkları tarihi takip eden 3 ay içinde ikramiye hesabında kullanılan katsayılarda artış olması halinde bu artış nedeniyle oluşacak ikramiye farkları ödenir. 3 ay içinde katsayılarda artış olmaması durumunda, takip eden 6 ay içinde katsayılarda yapılacak ilk artıştan doğan ikramiye farkı ödenir.

**Emekli aylığına hak kazandıkları tarihi takip eden ilk mali yılın birinci ayında katsayılar dışındaki diğer unsurlarda (emekli ikramiyesini etkileyen katsayı dışı unsurlarda) meydana gelecek artıştan kaynaklı ikramiye farkı (artışın aynı döneme ilişkin katsayı ile çarpımı ile hesaplanır) da ayrıca ödenir.

Örneğin; 65 yaşını doldurduğu için 2020 yılı Temmuz ayında emekliye ayrılarak emekli ikramiyesini almış olanlara, 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli olacak katsayılara göre yeniden hesaplanacak olan emekli ikramiyesine göre ortaya çıkacak fark ayrıca ödenecektir.

Öte yandan, yaş haddinin dolmasını beklemeden kendi isteği ile emekliye ayrılarak emekli ikramiyesini alanlara, ikramiye ödemesine esas katsayı ve unsurlardaki değişmeden dolayı herhangi bir fark ödemesi yapılmamaktadır.

Ek göstergeye hak kazanmaya ilişkin ayrıcalık

Emekli Sandığı iştirakçisi kamu görevlilerinin, bulundukları bir görevin kadro unvanına ait ek göstergeyi emeklilik bakımından da hak edebilmeleri, söz konusu ek göstergeyle 6 ay maaş almış olmaları (o ek gösterge üzerinden 6 ay kesenek ve karşılık ödenmiş olması ) gerekmektedir.

Ancak, bazı hallerde bu 6 ay şartı aranmamakta ve ek göstergeye emeklilik bakımından hak kazanılabilmesi için o ek göstergeyle 1 maaş alınmış olması (o ek gösterge üzerinden bir defa kesenek ve karşılık ödenmiş olması ) yeterli olurken, 6 ay şartı olmadan ek göstergeye hak kazanacaklar arasında yaş haddinden emekliye ayrılanlar da yer almaktadır.


memurunyeri 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.