İntibak Teklifi Çıkacak Mı?

İntibak Teklifi Çıkacak Mı?

Kamuajans.Com – Emeklilerin intibak umudunu yeşerten bir gelişme yaşandı. 2000 yılından sonra emekli olanların aylık bağlanma oranlarının yükseltilmesi için 7 maddeden oluşan bir intibak teklifi Meclis'e sunuldu. Konu ile ilgili daha önce Anayasa Mahkemesi'ne başvuran emeklilere, mahkeme adres olarak Meclis'i göstermişti.

 Yaklaşık 5 milyon emekliyi yakından ilgilendiren 7 maddelik "intibak teklifi" Meclis'e sunuldu. Yaşanan bu gelişme emeklileri heyecanlandırdı. Maddelerin Meclis'ten geçmesi durumunda 2000 sonrası emekli olanların maaşlarında 355 liraya varan bir artış olması bekleniyor. Haberi duyan emekliler detayları öğrenmek için intibak teklifi kimleri kapsayacak? İntibak teklifi çıkacak mı? İntibak teklifi Meclis'te ne zaman görüşülecek?gibi sorulara yanıt aramaya başladı. İşte Meclis'e sunulan intibak teklifi ile ilgili detaylar...

2000 yılı ve sonrasında emekli olanların aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi için Meclis'e 7 maddeden oluşan bir teklif sunuldu. Milyonlarca emeklinin intibak umudu sürüyor. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis'i gösterdi. Emekliler, merakla bekleyişe geçti. Emeklilere intibak, yasa çıkarılarak hayata geçebilecek. 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye yönelik yapılan intibak düzenlemesi, 2000'den sonra emekli olanları da umutlandırmıştı.

Öncelikle ombusmana taşınan ve haklı bulunan intibak talebi, önce idare mahkemelerine, ardından da Yargıtay'a taşınmış ancak yargı vizesi alamamıştı. Son adres ise Anayasa Mahkemesi olmuştu. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için kararını verdi.

YARGI YOLU KAPANDI

Mahkeme, "Anayasanın 148'inci maddesinin dördüncü fıkrasında, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlara ilişkin şikayetlerin, bireysel başvuruda incelenemeyeceği belirtilmiştir" kararıyla intibak başvurusunu kabul etmedi.

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından gözler Meclis'e çevrildi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olan yaklaşık 5 milyon kişiye intibak, yasal düzenleme yapılarak hayata geçirilebilecek.

7 MADDELİK TEKLİF

Sevindiren gelişmeyi, Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) SGK Komisyonu Başkanı SGK Müşaviri Ali Duman duyurdu. Duman, 1999 ve 2008 yılları arasında aylık bağlama oranlarını düşüren uygulamaların kaldırılmasına yönelik 7 maddelik yasa teklifinin Meclis'e sunulduğunu belirtti.

Duman teklif içinde, maaşlar arasındaki makas aralığının daraltılmasına yönelik düzenleme önerilerinin de olduğunu söyledi. Duman,"Bilhassa asgari ücret düzeyinde çalışanların günümüz itibariyle emekliye ayrıldıklarında 1999 yılı öncesine kıyasla, aylıklarında yüzde 40'a yakın bir kayıp oluşmasının önlenmesi ve fazladan çalışmalar sebebiyle emekli maaşlarının yükselmesi gerektiği halde düşmesine yol açan yasa maddelerinin kaldırılması isteniyor" dedi.

5 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

İlk intibaktan yaklaşık 2 milyon SSK'lı yararlandı. Maaşlarda 50 ile 355 lira arasında artış yaşandı.

Yeni intibak hayata geçerse, yaklaşık 5 milyon kişinin yararlanacağı belirtiliyor.Zam oranının da ilk intibaktaki gibi 355 liraya varan tutarda olması bekleniyor.

İNTİBAK NEDİR?

Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak tanımlanıyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla uygulanıyor.

Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.

MAHKEME NE DEMİŞTİ?

Türkiye Emekliler Derneği, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için dava açmış, emekli zammı için umut olan dava geçtiğimiz kasım ayında görülmüştü. Peki, emeklilere ekstra zam için umut olan davada karar ne oldu? Türkiye'de milyonlarca emeklinin maaşına 50 ila 335 lira arasında bir zam getirmesi beklenen intibak zammı davasıyla ilgili açıklama, Türkiye Emekliler Derneğinin (TÜED) Hukuk Danışmanı Avukat Cafer Tufan Yazıcıoğlu'ndan geldi. Ankara 3. İş Mahkemesinde görülen ve ret kararı verilen davada, Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin inceleme yaptığını ifade eden Yazıcıoğlu, inceleme sonucu mahkemece verilen ret kararının onandığını aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.