Emeklilikte 'Yaş' Engeline 'Torba Kanun' Fırsatı

Emeklilikte 'Yaş' Engeline 'Torba Kanun' Fırsatı

Kamuajans.com – Hükümet tarafından hazırlanan ve hâlen TBMM’de görüşülmekte olan "Torba Kanun" dolayısıyla yeniden umutlanan EYT’li okuyucularımız kendileriyle ilgili bir hüküm olup olmadığıyla ilgili gazetemizi soru yağmuruna tuttu.

Sayıları milyonları aşan ve hemen hemen her aileyi ilgilendiren EYT’liler, 1999 yılında iktidarda bulunan 3’lü koalisyonun ürünü. Kamuoyunda daha çok EYT yani "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" olarak bilinmektedir.

KRİTİK 1999 YILI

1999 yılında olmayan “Yaş” şartının çalışanlara sorulmadan emrivaki bir şekilde kazanılmış hakların da çiğnenerek engel olarak konulması nedeniyle “Emeklilikte Yaş Engeline Maruz Bırakılanlar” tabirinin daha doğru olacağı kanaatindeyim.

EYT İLE İLGİLİ REKOR SAYIDA KANUN TEKLİFİ

Yüz binlerce EYT’li okurumuzun her zaman olduğu gibi sorularını ve en güncel gelişmeleri anında en güvenilir bir şekilde yazmaya ve okuyucularımızın taleplerine tercüman olmaya devam ediyoruz.

Konuyla ilgili önceki yazılarımızda okuyucularımıza TBMM’de yer alan kanun tekliflerinden anında bahsetmiştik. Ancak bu tasarıların tamamı muhalefet partileri tarafından verildiğinden emeklilikte yaş engeline maruz kalanların sorunları çözülemedi. Hemen belirtelim bu yıl içinde değişik partilerden çok sayıda milletvekili tarafından en fazla verilen kanun teklifi EYT’lilerle ilgili olmuştur. Hem de rekor seviyede.

TORBA KANUN, EYT’LİLER İÇİN KRİTİK BİR DÖNÜM NOKTASI

Hükûmet tarafından hazırlanıp Meclise gönderilen 71 Maddelik Torba Kanun'da hâlihazırda emeklilikte yaş engeline maruz kalanlarla ilgili herhangi bir düzenleme yok.

Bu hafta içinde muhalefet parti milletvekillerince verilen EYT ile ilgili kanun teklifi de reddedildi. Ancak karamsar olmaya da mahal yok. Çünkü Torba Kanun görüşmeleri daha uzun süre devam edecektir.

Bu minvalde iktidar partisi milletvekillerinden herhangi birinin bile vereceği bir önerge ile Torba Kanu'na girmesi mümkün bulunmaktadır. Keza bugüne kadar olan süreçte görüldüğü üzere muhalefet parti millevekillerince verilen kanun teklifleri sorunu çözmediği gibi iktidar ve iktidara yakın partilerin de ret refleksi ile karşılık vermelerine neden oldu.

ÇÖZÜMÜ KOLAYLAŞTIRMAKTADIR

EYT mevcut iktidar partisi tarafından çıkarılmış bir sorun değildir. Dolayısıyla bu sorunun çözümünü kolaylaştırmaktadır. Bu bağlamda sosyal güvenlik alanında daha bilimsel daha geçerçekçi bir şekilde gerçekten uzman ve akademisyen kişilerce hazırlanacak raporlarlarda gerçekte hemen milyonlarca kişinin emekli olamayacağı belirtilen şekilde bütçeye ağır maliyet getirilmeyeceği özellikle Sayın Cumhurbaşkanımıza anlatılması hâlinde mağduriyetin çok daha kolay çözüleceği aşikârdır.

MİLYONLARCA KİŞİ

Örneğin emeklilikle ilgili tüm şartları yerine getirmiş olmasına rağmen emekli olamayan yüz binlerce memur bulunmaktadır. Keza bu memurların çocuklarının üniversite eğitimi, evliliği gibi nedenlerle en çok paraya ihtiyaç duyduğu dönemde emekli olmaları hâlinde alacakları para neredeyese yarı yarıya düşmektedir. Aynı şekilde 08.09.1999 tarihi öncesinde SSK ve Bağ-Kur girişi olup da yeterli primleri olmayan milyonlarca kişi bulunmaktadır.

TORBA KANUNA 'TEK CÜMLELİK İLAVE'

Son söz olarak; 71 madde ile açılışı yapılan Torba Kanun'un TBMM’de görüşülmesi esnasında daha birçok değişik konu ve alanlarla ilgili düzenlemelerin gireceği kuşkusuzdur. Bu bağlamda EYT’lilerle ilgili daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz tek cümlelik bir ilavenin SGK kanununa eklenmesi bu mağduriyetin giderilmesi için kâfi gelecektir...

İsa Karakaş

Kaynak : Türkiye 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.