Emekli Maaşını Artırmanın Yolu

Emekli Maaşını Artırmanın Yolu

Kamuajans.com – Soru:1975 doğumluyum. 1995 yılında askerlik yaptım. 10.04.1997 sigorta başlangıç tarihim. 5900 gün primim var. Emeklilik için askerlik ödemem gerekiyor mu? Semih KAYA

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPIN

Cevap: 25 yıl 56 yaş ve 5825 gün şartlarınız var. Askerlik sigortadan önce olduğu için 17 aylık bir borçlanma ile 55 yaşında emekli olabilirsiniz. Priminiz tamam, yaşınız dolunca emekli olursunuz.

EMEKLİ MAAŞINI ARTIRMA YOLU

Soru:Emekliliğime 4 yıl daha var. Yaş bekliyorum. Bu süre içinde çalışırsam maaşım artar mı? Çalışmaz isem düşer mi? Hayati ARIK

Cevap: Emekli maaşını artıran en önemli etmen aldığınız brüt maaş. Daha doğrusu Sosyal Güvenlik Kurumu'na sizin için bildirilen prime esas kazançtır.

Bu yüzden SGK'ya gerçek maaşın bildirilmesi emekli maaşı açısından çok önemlidir. Asgari ücretten bildirildiğinde maaşlar yükselmez. Son 4 yıl etkilidir ama maaşı asıl belirleyen sizin tüm çalışma hayatınızdaki kazançlarınız olmaktadır.

Bu 4 yılda eğer asgari ücretin üzerinde yüksek bir maaşla çalışırsanız emekli aylığınız da yükselecektir.

Çalışmaz ya da asgari ücret ile çalışırsanız maaşınızda yükselme olmaz.

Faruk Erdem

Kaynak : Yeni Asır 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.