Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erken Emeklilik Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erken Emeklilik Açıklaması

Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre, emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Emeklilik için 1999 yılına kadar hizmet süresi ve prim ödeme gün süresine bakılmaktaydı. Bu tarihten sonra yaş şartı getirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti grup toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. 

Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için bir dernek dahi kurulan bir dernek dahi var.

Bu derneğin başındaki kişinin durumu dahi tek başına sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının ispatıdır. 1992 yılında SSK'lı olarak girmiş, eski sisteme göre 2012 yılında 38 yaşında emekli olacaktır. Hali hazırdaki kademeli yaşa göre bu hanımefendi 2022 yılında yani 48 yaşında emekli olabilecek. Bu kişi emekliliği kazanmıştır ama emekli maaşı için bu yaşı beklemesi gerekiyor.

Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52'dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.

Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum.

Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik yoktur. 38 yaşına kadar çalışıp 40 yıl emeklilik maaşı alacak. Böyle bir şey olmaz. Ortalama insan ömrü ülkemizde 78'dir.

Emeklilikte yaşa takılanlara gruba giren 6 milyon kişi bulunuyor. 1 milyonu memur.

Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar TL'dir. Toplamda 750 milyar TL'yi buluyor.

Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde bu yükü nasıl milletin sırtına yükleriz. Ekonomik kurtuluşu savaşı verirken bir taraftan fırsatçı stokçular varken bir de bunlar türedi. Erken emekli olup gidip başka bir işte çalışmaya devam edecek. Buna hak denmez.

Eskiden İskandinav ülkelerinde erken emeklilik olurdu, onlar bile şuan üste çıkarmaya çalışıyor.'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.