Yaşlıya Her Ay Maaş

Yaşlıya Her Ay Maaş

Kamuajans.Com – Emekliler ikramiye ve erken maaşlarla sevinirken 65 yaş üstü vatandaşlara müjde de torba yasa ile geldi. Önce maaşlarına zam yapıldı, ardından da üç ayda bir yapılan ödeme aylık olarak değiştirildi.

Türkiye'de sosyal devlet anlayışı ile özellikle dezavantajlı gruplara yönelik düzenlemeler devam ediyor. Son olarak 65 yaş aylığı alan vatandaşlar için iki önemli değişiklik yapıldı. Böylece 581 bin yaşlının yüzü gülmüş oldu.

Torba yasa kapsamında 65 yaş aylığının tutarı geçtiğimiz Haziran ayında 265.79 liradan 500 liraya yükseltildi. 3'er aylık dönemler halinde yaşlılara ödenen tutar da 797.28 liradan bin 500 liraya ulaştı. Yaşlılara, Haziran'da bin 500 liralık ödeme yapılırken, aylığa bir zam da Temmuz'da memur maaşlarındaki artışla geldi. Böylece yaşlılık aylığı 543.25 liraya ulaştı.

Ocak ayında yapılacak memur zammıyla birlikte bu rakam daha da artacak. Fakat önce önümüzdeki dönemde yaşanacak gelişmeden biraz bahsedelim.

YENİLİKLER BAŞLIYOR

Önümüzdeki Eylül ayında 65 yaş aylığı alanlara Temmuz ve Ağustos ayları için 2 aylık zam farkı ödenecek. Bu kapsamda yaşlılar 86.50 lira fark alacak.

Ayrıca Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği müjde de hayata geçecek. 1 Eylül'den itibaren 65 yaş maaşı 3'er aylık dönemler şeklinde değil, aylık olarak ödenecek. Böylece yaşlılar paralarını almak için 3 ay beklememiş olacak. Ocak ayına kadar her ay 543.25 lira alacak.

Ocak ayında söylediğimiz gibi bu rakama yeni zam eklenecek ve maaşlar artacak.

BAŞVURMAK GEREKİYOR

Peki bu maaşı kimler alabiliyor.

Bunun belli şartları var.

Öncelikle yaş ve gelir şartına uymak gerekiyor. 65 yaşını dolduran, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan ve gelir şartına uyan kişiler, bu aylıktan yararlanabiliyor.

Gelir şartında kişinin kendisi ile eşine bakılıyor. Bu yıl itibariyle kişi başına düşen aylık gelir 483.63 liranın altındaysa aylık bağlanıyor. Yani eve giren gelire bakılıyor. Bu gelir evde yaşayan kişi sayısına bölünüyor.

65 yaş aylığı almaya hak kazanan kişilere sağlık da ücretsiz. Genel Sağlık Sigortaları devlet tarafından ödeniyor ve hastanelerden provizyon alabiliyorlar.

Sadece kendileri değil bakmakla yükümlü oıldukları eş ve çocukları da sağlıktan ücretsiz yararlanıyor. Bu maaştan yararlanmak için adresin bağlı bulunduğu kaymakamlıklardaki 'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurmak gerekiyor. Yetkililer gerekli incelemeleri yapıyor.

BAKAN SELÇUK'A TEŞEKKÜR

Geçtiğimiz çarşamba günü bu köşede emeklilerin bayram öncesi maaş ödemeleriyle ilgili bir yazı yer almıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun maaşların ödenip ödenmeyeceği ile ilgili bir açıklama yapmasının elzem olduğunu, bu konuda kötü niyetli kişilerin dedikodu ürettiklerini de hatırlatmıştım. Sesimiz Ankara'dan duyuldu ve önceki gün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ,maaşların bayramdan önce ödeneceğini duyurdu. Bugün hesaplarda olacak maaşlar pazartesi günü de banka şubelerinden gidilip çekilebilecek. Banka kartı olanlar bugün de çekecek.

Bu noktada hem Sayın Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'a hem de SGK Başkanı Sayın Mehmet Selim Bağlı'ya emeklilerimiz adına teşekkür ederiz.

ÖNCE SSK'LI SONRA MEMUR OLANLAR

Ben bir öğretmenim. 01.01.1971 doğumluyum. 17.09.2002 tarihinde göreve başladım. 12.10.1990 ile 1995 arasında vekil öğretmenlik yaptım. Ne zaman emekli olurum? Öztürk DOĞAN

Şu anda vekil öğretmen olup olmadığınızı yazmamışsınız. Eğer vekil öğretmenliğiniz devam ediyorsa SSK şartlarıyla emekli olursunuz. O zaman 25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarına tabisiniz. Eğer kadrolu yani 4C'li memur olarak göreve devam ediyorsanız bu kez şartlar değişiyor. Bu kez memurluğa başlama tarihinize göre 25 yıl ve 60 yaş şartlarıyla emekli olursunuz. SSK'da geçen günlerinizi de hizmet birleştirmesi yapabilirsiniz. Fakat SSK girişinizin erken olması emekli sandığından emekli olacağınız tarihi öne çekmiyor.

Ancak bir başka yol var. Eğer memuriyette devam edip son 3.5 yıl tekrar SSK'lı olup çalışırsanız bu kez SSK şartlarıyla 52 yaşında da emekli olabilirsiniz. Karar sizin.

BİRİNDEN ALABİLİRSİNİZ

Eşim 1998'de vefat etti. Annem 2012'de vefat etti. İkisi de SSK'dan emekli. Eşten dul maaşı alıyorum. Annemden de alabilir miyim? Serpil CENGİZHAN

Emekli olsanız da, çalışsanız da eşinizden dul maaşı alabilirsiniz.

Ancak hem eşinizden hem annenizden maaş almanız mümkün değil. Yüksek olanı seçip devam edeceksiniz.

2008 sonrasında yeni kanun gereği çift maaş alma imkanınız olmuyor. 2008 öncesinde farklı kurumlar olmak üzere çift maaş imkanı bulunuyordu.

Yine farklı kurumlar olmak kaydıyla anne baba ya da eşten birisi 2008'den önce ölmüşse yine bir imkan var. Ancak sizin durumunuzda maalesef iki maaş alma imkanı bulunmuyor.

Faruk Erdem

 sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.