Türkiye'deki 13 yer “Yavaş Şehir“ özelliğine sahip

Türkiye'deki 13 yer “Yavaş Şehir“ özelliğine sahip

Türkiye'de 13 yavaş kent bulunduğunu bildirdi

İSTANBUL (AA) - Milliyetemlak.com, Türkiye'deki 13 destinasyonun "Yavaş Şehir" unvanına sahip olduğunu açıkladı.

Milliyetemlak.com açıklamasına göre, 1999'da ortaya çıkan Yavaş Şehir (Cittaslow) fikri tüm dünyaya yayılmış durumda. Bir şehrin bu şekilde adlandırılabilmesi için 70 ayrı kriteri sağlaması gerekiyor.

Bu kriterler çevre, altyapı, kentsel yaşam ve turizm politikaları gibi farklı alanlarda yoğunlaşıyor. Bunların yanında sanat, sosyal uyum, misafirperverlik gibi politikalar da esas alınıyor.

Yavaş şehir unvanı almak isteyen kent, başvurusunda bu hususlara uygunluğunu belgeliyor. Eğer bu belgeleme olmazsa unvanı alamıyor. Belirlenmiş olan kriterler, bir şehirde sürdürülebilir ve sakin bir hayatı hedefliyor.

Türkiye'de ve dünyada yavaş şehir unvanını almış şehirler, belirlenen kriterlerde ortaklık sağlıyor. Bu kriterler çeşitlilik gösteriyor. Ancak şehrin kendine has dokusunun korunması, yerel lokantaların desteklenmesi önem arz ediyor.

Trafiğin ve gürültü kirliliğinin azaltılması, nüfusun belli bir sayının altında olması gerekiyor. Yerel el sanatlarının korunması ve hava kirliliğinin azaltılması da kriterler arasında bulunuyor. Bu ve diğer kriterleri sağlayan şehirler başvuru yapabilir hale geliyor.

- Yavaş Şehir olmanın faydaları

Yavaş kentler kendilerine has özellikleri ile turistler için alternatif bir rota oluşturuyor. Turistler bu şehirleri yakından tanımak ve sakin birkaç gün geçirebilmek istiyor. Bu durum, şehrin ekonomisine katkı sağlarken, aynı zamanda yerel değerler ve lezzetler de böylelikle korunmuş oluyor.

Bu şehirlerdeki yaşam sürdürülebilir olmasıyla da öne çıkıyor. Hava, trafik, gürültü kirliliğinden uzak bu kentlerde, alternatif enerji, ulaşım kaynakları kullanılıyor. Ayrıca bu şehirlerde çevre bilinci ve duyarlılığının da arttığı gözlemleniyor.

Dünyada 30 farklı ülkeden 208 farklı şehir "Yavaş Şehir" unvanıyla öne çıkıyor. Türkiye'de ise 13 yavaş kent bulunuyor. Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz'de birden fazla şehir bu isimle anılıyor. Bunların yanı sıra, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde de bu tarz kentler bulunuyor.

Türkiye'nin ilk yavaş şehir unvanını alan kenti ise İzmir'in Seferihisar ilçesi. Isparta'nın Eğirdir ilçesi, Sinop'un Gerze ilçesi, Muğla'nın Akyaka ilçesi, Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi, Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi, Ordu'nun Perşembe ilçesi, Artvin'in Şavşat ilçesi, Sakarya'nın Taraklı ilçesi ve Kırklareli'nin Vize ilçesi de listede sıralanıyor.

Isparta'nın Yalvaç ilçesi ve Aydın'ın Yenipazar ilçesi de yavaş kent olarak anılıyor. Türkiye'nin en son yavaş şehrini ise Erzurum'un Uzundere ilçesi oluşturuyor. Bolu'nun Göynük ilçesi ise bu tip şehirlerden olmak için sıraya girmiş bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.