Teşvik Paketine 'Kadın Kotası' Önerisi

Teşvik Paketine 'Kadın Kotası' Önerisi

Teşviklerin yüzde 20'lik kısmını kadın girişimcilere verebilir, teşvik kapsamında kurulacak tesislerde de istihdamın yüzde 20'lik kısmını kadın çalışanlara ayırabilirsiniz

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ili kapsayan teşvik paketinin Türkiye ekonominin canlanması için oldukça önemli bir adım olduğunu belirterek, "Teşviklerin yüzde 20'lik kısmını kadın girişimcilere verebilir, teşvik kapsamında kurulacak olan tesislerde de istihdamın yüzde 20'lik kısmını kadın çalışanlara ayırabilirsiniz" önerisinde bulundu.

Oktar, Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da müjdesini verdiği, 2016-2020 döneminde 62 milyar liralık kamu yatırımı yapılmasını öngören "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı ve Yatırım ve Destek Hamlesi" programına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Teşvik paketine ilişkin önerilerine Başbakan Yıldırım'a bir mektupla sunduklarını aktaran Oktar, devlet desteğinin üç ana bölümden oluştuğunu, bunlardan ilkinin "yeni iş kolları yaratabilmek, yeni fabrikaların açılması ve bu yönde de girişimcilere destek sağlamak." olduğunu bildirdi.

Oktar, burada özellikle kadınlar için bir hedef niteliğinde kota verilebileceğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Denilebilir ki; biz bu destekleri verirken bunun yüzde 20'sine kadınların sahip olmasını hedefliyoruz. En azından böyle bir çağrı yapılabilir. Açıkçası biz bunu bekliyoruz. Çünkü teşvik kapsamında bulunan 23 ilde otel, restoran ve fabrika sahibi kadın girişimcilerimiz var. Bunun yanı sıra teşvikten yararlanacak girişimcilere de denilebilir ki; fabrikanızı ya da işletmenizi açmanıza destek veriyoruz, ama siz de yüzde 20 kadın istihdamına destek verin. Bu şekilde bir yol ya da yön gösterilebilirse, uygulamanın çok daha etkili neticeler alacağını düşünüyoruz."

- "Fırsat eşitliği sağlanmalı"

Oktar, Doğu ve Güneydoğu'da kadınların tek başına iş kurabilmesi ya da girişimci olabilmesinin oldukça zor olduğunu buna rağmen çok değerli örneklerin bulunduğunu belirterek, Mardin, Diyarbakır ve çevre illerinde restoran ve otel sahibi kadın girişimcilerin bulunduğunu aktardı.

Diyarbakır İş Kadınları Derneğinin başlı başına çok güçlü bir dernek olduğunu bildiren Oktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dolayısıyla bu bölgelerimizde zaten bir potansiyel var ama devletin görevlerinden biri de buradaki kanalları açarak, bu süreci kolaylaştırıcı teşvikler sağlamak. Buralarda bir fırsat eşitliğinin sağlanması gerekiyor. Kadınlarımızın bu bölgelerde bir desteğe ihtiyaç olduğu gayet açık. Kadın istihdamı ve kadın girişimcilik oranı teşvik paketine dahil edilen 23 ilde oldukça düşük. Kadınlarımızı da sürecin içerisine dahil edecek bir perspektif oluşturulursa teşvik paketi önemli katkılar sağlayacaktır. KAGİDER olarak bu perspektiften bakılmasını bekliyoruz. İnanın çok daha hızlı yol alırız. Kadının ekonomiye dahil edilmesi ile refah da artar kişi başı milli gelirimiz de."

- "Her türlü desteğe hazırız"

Oktar, sürece KAGİDER olarak katkı sağlayabileceklerini kaydederek, girişimci olmak ya da yeni bir iş yeri açmak isteyen kadın girişimcileri KAGİDER Pusula'ya yönlendirerek, orada onlara bir eğitim olanağı sağladıklarını anımsattı.

Başkan Oktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Yine bu çerçevede mentörlük hizmeti verebiliriz. Bu sayede işlerini kurmaları ve büyütmeleri anlamında onlara destek sağlamış oluruz. Bunun yanı sıra bankalar tarafından oluşturulmuş kadın segmenti çözümlerinden de yaralanabilirler. Bu konuda da yine onları yönlendirebiliriz.

Kadın istihdamı konusunda da kurulacak yeni tesis ya da işletmelere belirli kriterler tesis edebiliriz. Kadını içerde tutmak için; alırken ve yükseltirken kariyerinde nelere dikkat etmesi gerekiyor? Bu konularda da yine KOBİ'lere yönelik bir model hazırlayarak Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikamızı geliştirebiliriz. Kadınların ekonomiye dahil edilmesi gerekiyor. Bu nedenle Doğu ve Güneydoğu teşvik paketi içerisinde kadının yer alması çok değerli.



Anadolu Ajansı 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.