Tapu Devirlerinde Değişiklik!

Tapu Devirlerinde Değişiklik!

KamuAjans.Com-Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, tapu devirleri ve çeklerin borsanın takas sistemi üzerinden yapılabilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Karadağ, CEO Club toplantısında yaptığı açıklamalarda, "Biz iş yapma tarzımızı bir sonraki kademeye taşıyacaksak borsadaki menkul kıymetleri kullanmamız lazım. Şimdi ne yapıyoruz biz bu sistemde, yapabilirsek, Türkiye'deki tüm tarım arazilerinin toplulaştırılmış şekilde borsada alalım satalım... Tapuda en likit olmayanı likit hale getireceğiz Körfez'den Balkanlar'a kadar tüm menkul kıymetlerin (borsada) satışı olmasını istiyoruz" dedi.

Karadağ, çek sisteminin de borsaya entegre edilmesi için çalıştıklarını belirterek, "Diğer alanda da borsanın sofistike iş modelini, mümkünse çek sistemini, Merkez Bankası'yla görüşüyoruz, bu sisteme entegre edeceğiz" dedi.

HFT sistemik risk değil Karadağ, Çarşamba günü borsa seans kapanışından kısa bir süre önce Turkcell ve Koç Holding hisselerinde meydana gelen ve devre kesicilerin çalışmasına neden olan sonra da telafi edilen yüzde 10 kaybın yüksek frekanslı emir iletimi sonucu olduğunu söyledi.

İki hisse devre kesicilerin ardından Çarşamba seans kapanışında kayıplarının büyük bölümünü telafi etti.

Karadağ, HFT'nin önüne geçmek gibi bir niyeti olmadığını belirterek, "Borsada devre kesiciler var, yukarı aşağı aşırı oynaklığa karşı sistemi koruma için. Onun dışında bunu yasaklamayalım diye bir hedefimiz yok. Sistemik bir risk değil. Bir miktar yatırımcı zararı var, net bir rakam yok. SPK'ya dün akşam bildirildi" dedi.

Borsada bilgisayar algoritmalarının gönderdiği yüksek sıklıkta ve yüksek hacimli alım satım işlemleri HFT olarak adlandırılıyor.

Karadağ ayrıca borsada kör havuz uygulamasının BIST-30'da yer alan beş şirket ve BIST-30 dışındaki diğer şirketler için Nisan başında kaldırılacağını söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.