SGK ve Vergi Borçlarına Af ve Yeniden Yapılandırma ve Emeklilere Bayram İkramiyesi (Torba Yasa 7143 Sayılı Kanun)

SGK ve Vergi Borçlarına Af ve Yeniden Yapılandırma ve Emeklilere Bayram İkramiyesi (Torba Yasa 7143 Sayılı Kanun)

Kamuajans.com - SGK ve Vergi Borçlarına Af ve Yeniden Yapılandırma, Emeklilere Yılda İki Defa Bayram İkramiyesi Ödenmesi, Emeklilerin Geçmiş Dönem SGDP Borçlarının Tamamı Silinmesi, Bağkur İhya Borçları Yeniden Yapılandırma Kapsamında Olması, Bağkur Borcunun silinmesi, Bağkur Prim Borcu Olanlar Sağlıktan Ücretsiz Yararlanabilmesi, Yaşlılık Maaşı 500 TL olması ile ilgili TBMM'de hazırlanan yasa TBMM’de kabul edildi ve yasalaştı. Torba yasa Cumhurbaşkanının onayına sunuldu ve onayı sonrası yasa önümüzdeki gün

Kamuajans.com - 

<br />

Yasada yer alan bazı önemli düzenlemeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

<br />

<strong>1-SGK ve Vergi Borçlarına Af ve Yeniden Yapılandırma Var</strong>

<br />

7143 Sayılı Kanun ile 31.03.2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden  ödenmemiş olan vergi borçları, vergi cezaları, öğrenim kredisi borçları, trafik cezası borçları ve vergiye ilişkin tüm ceza ve borçlar yeniden yapılandırılacak.

<br />

Aynı şekilde  31.03.2018 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden ödenme-miş tüm Sosyal Güvenlik prim borçları, işveren ssk borçları, sgk idari para cezaları v.s. yeniden yapılandırma kapsamında olacak.

<br />

<strong>2-Emeklilere Yılda İki Defa Bayram İkramiyesi Ödenecek !</strong>

<br />

Kanun ile getirilen yeni düzenleme ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli maaşı alanlar, iş kazası ya da meslek hastalığı maaşı alanlar, gaziler, vazife ve harp malulleri ile dul ve yetimleri yılda iki defa emekli bayram ikramiyesi alacak. Bayram ikramiyesi tutarı her bayram öncesi 1.000 TL olacak. 2018 yılı için ilk bayram ikramiyesi Haziranın ilk haftası ödenecek. Dul ve yetimlere bayram ikramiyesi ödemesi hisseleri oranında olacak.

<br />

<strong>3-Emeklilerin Geçmiş Dönem SGDP Borçlarının Tamamı Silinecek</strong>

<br />

Geçmişte emekli olduktan sonra vergi kaydı, şirket ortaklığı v.s. devam eden ve maaşından Sosyal Güvenlik Destekleme primi kesintisi yapılmayan ve daha sonra toplu borç çıkartılan emeklilerin geçmiş dönemlere ilişkin SGDP prim borçlarının tamamı silinecek.

<br />

<strong>4-Bağkur İhya Borçları Yeniden Yapılandırma Kapsamında Olacak</strong>

<br />

Bağkurda dondurulan hizmet sürelerini normal şartlarda borçlanmak istediğinizde başvuru tarihinde geçerli olan prim tutarları üzerinden ihya hesaplaması yapılmaktaydı. Torba kanun resmi gazetede yayımlandıktan sonra iki ay içerisinde ihya borçlanması için başvuranların bu borçları borcun olduğu dönem bağkur primleri esas alınarak yeniden hesaplanacak ve bu borçlar da kanun kapsamında yeniden yapılandırılabilecek. Böylece bağkur ihya borçluları çok büyük bir avantajla prim borçlarını ödeyebilecek.

<br />

<strong>5-Dilerseniz Bağkur Borcunuzu Sildirebileceksiniz</strong>

<br />

Kanunla 31 Mayıs 2018 tarihi ve öncesi son ödeme vadesi geçmiş bağkur prim borcu olanların kanun yayımlandıktan sonra iki ay içerisinde bu borçlarını ödememeleri ya da yapılandırma başvurusu yapmamaları halinde 2018/Mayıs ayı ve öncesi tüm bağkur prim borçları silinecek. Silinen bu dönemlere ilişkin bağkur hizmetleri ise dondurulacak. Eğer kaydınız devam ediyorsa bağkur 01 Haziran 2018 tarihi itibariyle yeniden başlatılabilecek. Detaylı bilgiyi bağkur dondurma 2018 başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

<br />

<strong>6-Bağkur Prim Borcu Olanlar Sağlıktan Ücretsiz Yararlanabilecek</strong>

<br />

Düzenleme ile bağkur prim borcunuz olsa bile sağlıktan ücretsiz olarak yararlana-bileceksiniz.

<br />

<strong>7-Yaşlılık Maaşı 500 TL. olacak</strong>

<br />

2022 dediğimiz muhtaçlık maaşı ya da diğer ismi ile yaşlılık maaşları aylık olarak 500 TL ye çıkartılacak. Böylece 3 aylık maaş ödemesi yapılan bu kişilere 3 ayda bir 1.500 TL maaş ödenmiş olacak.

<br />

<strong>8-İmar Affı Düzenlemesi</strong>

<br />

Kanunda imar affı da yer alıyor. Ruhsatsız yapılara ruhsat verilecek.

<br />

<strong>9-Öğrenci Affı</strong>

<br />

Çeşitli sebeplerle üniversite kaydı dondurulan öğrencilerin okula dönmelerinin sağlanması için yeni bir hak tanınacak. <br />

<br />

<a href="http://kamuajans.net/images/dosyalarim/7143.pdf"><strong> İLGİLİ KANUN</strong></a>

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.