Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredileri Borçlarına Yapılandırma

Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredileri Borçlarına Yapılandırma

Kamuajans.com - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi işlemleri ile banka ve kredi kartları hakkında değişiklik içeren yönetmelikleri Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kamuajans.com - Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda alınan kredi kartları ve kredilere ilişkin kararlar dün hayata geçti. Buna göre genel mal ve hizmet alımlarındaki 9 aylık taksit sayısı 12'ye yükseltilirken cep telefonuna yine taksit uygulanmayacak. Kredi kartı ve ihtiyaç kredi borçlarına 72 ay yapılandırma hakkı getirildi.


Taksit 12 ay

Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi sınırı dokuz aydan 12 aya çıkarıldı. Bu süre, altın gibi harcamalarda yani kuyumla ilgili harcamalarda dört, elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında altı, hava yolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalar, sağlık ürünü alımları, kulüp ve derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanacak.


Cepte taksit yok

Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek cep telefonu, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanmayacak. Bilgisayardaki taksit oranı da dokuz aydan altı aya düşürüldü.


72 ay yapılandırma

Kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart sahiplerinin talep etmesi durumunda en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilecek. Her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. İhtiyaç kredilerinin borçları da borçluların talep edilmesi durumunda en fazla 72 aya kadar yeniden yapılandırılacak. Yeniden yapılandırmada borçlu ilave kredi çekerse kredinin vadesi 48 ayı aşamayacak.


Krediye 48 ay sınırı

Mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler, eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 48 ayı geçemeyecek. Daha önce bu sınır 36 ay olarak uygulanıyordu.


Teminat yüzde 80

Konut kredileri ile taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 80'i aşamayacak. Buna göre 100 bin liralık bir ev alan vatandaşa banka 80 bin liraya kadar kredi verebilecek. Sınırlamaya konu krediler için teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesinin, Kurul veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılması ve sınırlamada bu değerlerin kullanılması zorunlu olacak.


Kart limiti düzenlenmedi

Başbakan Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada yer alan kredi kart limitleri ile ilgili düzenleme ise dünkü yönetmeliklerde yapılmadı. Başbakan, kredi kartı gelirinin dört katı ile sınırlı kredili alışverişi yapılabileceğini açıklamıştı. Geliri belirlenemeyenlere 1000 lira olan alt limitte de değişiklik yapılacağı ve bin 300 liraya çıkarılacağı belirtilmişti. Bin 300 liranın dört katı en az kredi kullanma limiti 5 bin 200 liraya çıkmış olması beklenirken dünkü yönetmelik değişikliklerinde bu düzenleme yer almadı. 

Kıvanç El
Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.