Kıdem Tazminatı Sisteminden İşçi ve İşveren Memnuniyet Durumu

Kıdem Tazminatı Sisteminden İşçi ve İşveren Memnuniyet Durumu

Kamuajans.com - Çalışma Bakanlığı kıdem tazminatı sistemini işçi ve işverenlere sordu. İşte çarpıcı sonuçlar:

Kamuajans.com - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın anketlerinden, iki kesimin de mevcut sistemden memnun olmadığı sonucu çıktı. Anketlere göre, işçilerin çoğunluğu, kendi inisiyatiflerinde olması durumunda kıdem tazminatlarını altın hesabında biriktirmek istiyor.


YÜZ YÜZE GÖRÜŞTÜLER

Bakanlığın 12 ilde yaklaşık bin 600 işçi ve 81 ilde bin işverenle düzenlediği anketler, yüz yüze görüşme metoduyla yapıldı. Bu kapsamda iki kesime de ilk olarak mevcut kıdem tazminatı sisteminden memnun olup olmadıkları soruldu. Bu soruya işçilerin yüzde 54.1'i, işverenlerin ise yüzde 77.6'sı "Memnun değilim" yanıtını verdi. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, anketten çıkan diğer sonuçlar da şöyle oldu:

* Ankete katılan işçilerin yüzde 70.6'sı, işverenlerin ise yüzde 62.8'i kıdem tazminatında yeni bir düzenleme istediğini belirtti.

* İşçilerin yüzde 66.5'i kendi işten ayrıldığında, yüzde 35.7'si işveren tarafından işten çıkarıldığında kıdem tazminatını alamadığını belirtti.

* İşverenlerin yüzde 65.8'i son bir yılda kıdem tazminatı ödemesi yapmadığını belirtirken, yüzde 29.4'ü ise bir iki kişiye ödeme yapabildiğini ifade etti.


YÜZDE 96'SI DAVA AÇMADI

* Ankete katılan ve işten ayrıldıktan sonra tazminatını eksik ya da hiç alamayanların yüzde 96.3'ü işverenine dava açmadığını belirtti.

* "Neden dava açmadınız" sorusuna da, "Şikayet etmek istemedim, istifa ettiğim için bir şey alamayacağımı düşündüm, işveren tüm haklarımı aldığıma dair istifa dilekçesi imzalattı, sigortasız çalıştım" yanıtları verildi.


5 YIL SONRA ÇEKEBİLELİM

* Ankete katılan işçiler, yatırım aracını kendi seçebilecekleri bir sisteme sıcak yaklaştığını belirtti. İşçilerin yüzde 38.2'si altın, yüzde 26'sı döviz, yüzde 11.4'ü menkul kıymet, yüzde 9'u fon, tahvil, bono cinsinden, yüzde 2.9'u Türk lirası vadeli hesabında tazminatlarını değerlendirmek istediği yanıtını verdi.

* İşçilerin yüzde 43.5'i hesaplarında biriken kıdem tazminatını 5 yıl sonra çekmeyi isteyeceğini belirtti.


AYLIK ÖDEME SEÇENEĞİ ÖNE ÇIKTI

Ankete katılan işçilerin yüzde 76'sı kıdem tazminatlarını aylık olarak takip edebilecekleri bir hesapta görmek istediklerini vurguladı. İşverenlerin yüzde 81.2'si mevcut durumda aylık veya yıllık olarak kıdem tazminatına karşılık ayırmadığı yanıtını verirken, yüzde 54.1'i aylık olarak kıdem tazminatı primi ödeyebileceğini belirtti.

Hacer BOYACIOĞLU 
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.