İmar Affı Başvurularında Sona Yaklaşılıyor

İmar Affı Başvurularında Sona Yaklaşılıyor

İmar affı kapsamından yararlanabilmek için son 15 gün kaldı. Hangi bankalar indirimli imar barışı kredisi veriyor, imar barışı başvurusu nasıl yapılır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen imar barışı projesi için başvurular devam ediyor. İmara aykırı ve ihtilaflı yapıların kayıt altına alınarak yasallaştırılmasının önünü açan imar barışı projesine şimdiye kadar 4 milyonu aşkın başvuru yapıldı. 13 milyondan fazla yapıyı kapsayacak olan imar affı için başvuru süresinin bitimine de az kaldı. Ekim ayının sonunda bitmiş olacak olan başvurular için vatandaşın elini çabuk tutması tavsiye ediliyor.

Son Tarih 31 Ekim 2018

31 Aralık 2017 öncesinde yapılmış binalar için alınan imar başvuruları 31 Ekim 2018 tarihinde sona eriyor. İmar başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar yapı kayıt belgesi doldurarak işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.

İmar başvurusunu henüz yapmayan ve erteleyen vatandaşların ellerini çabuk tutmaları öneriliyor. Beklenen rakamın altında olan imar başvurularını son güne bırakan vatandaşların mağduriyet yaşamaları söz konusu olabilir. Ayrıca 20 Eylül'de ilgili tebliğde yapılan kapsam genişletilmesi de göz önüne alınırsa başvurulara son günlerde talep yığılması tahmin ediliyor.

İmar Başvuruları Nasıl Yapılır?

İmarsız, ihtilaflı binalar için yapılacak olan yapı kayıt belgesi müracaatları e-devlet ve başvuru için tayin edilen kurum ve kuruluşlardan yapılabilmekte. Yapı sahibi yahut vekilinin "Yapı Kayıt Belgesi Formu" nu doldurması gerekiyor.

E-devlet üzerinden yapılacak başvurular; yapı kayıt formunun eksiksiz olarak doldurulması ve yapı kayıt belgesi bedelinin yatırılmasından sonra yapı kayıt sistemi tarafından oluşturulan yapı belgesi, talepte bulunan yapı sahibince e-devlet kanalıyla alınabiliyor. 

Başvuru kurum ve kuruluşlarına yapılacak başvurular; yapı kayıt belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz doldurulup, yapı kayıt belgesi bedelinin yatırılması sağlandıktan sonra form sistem üzerinden onaylanmak üzere müdürlüğe gönderiliyor. Daha sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine veriliyor. Uygulama kapsamında her yapı için sadece bir yapı kayıt belgesi düzenleniyor.

Yapı Kayıt Bedeli Ne Kadar?

Yapılacak başvuru için yapı maliyeti, arsa emlak değeri toplamı üzerinden konutlarda %3, ticari yapılarda ise %5 olarak yatırılıyor. İmar barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşların cezaları iptal edilip, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılabiliyor. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösteriyor. 

Ayrıca İmar Barışı için kamu bankaları düşük faizli konut kredisi kullandırıyor. Başvurularını tamamlayan kişiler kayıt sırasında verilen başvuru numarası ile paralarını Ziraat Bankasına yatırarak Ziraat Bankası'ndan ‘Başvuru numarası’ ile fatura öder gibi imar barışı ödemeleri kolaylıkla yapabiliyor. Başvuru sonrasında ödemelerini yapan kişilerin başvuru işlemleri tamamlanmış oluyor. Yapı kayıt belgesi bedeli en son 31.12.2018 tarihinde kadar yatırılabiliyor.

Kampanyalı İmar Affı Kredisi Veren Bankalar 

İmara aykırı yapılara Yapı Kayıt Belgesi verilen İmar Barışı uygulaması kapsamında 31 Ekim’e kadar başvuru yapılıp, bedelinin de sene sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin nakit sıkıntısını uygun kredi seçenekleri ile çözmek için Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından düşük faiz oranlı konut kredisi kullandırıyor.

Son dönemde konut kredisi ve ihtiyaç kredisi faiz oranları hızla yükselse de İmar Barışı Kredi Kampanyasında faiz oranları değişmedi. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.68’ye ulaşsa da kamu bankaları İmar Barışı Kredi Kampanyası kapsamında %1.33 faiz oranlarından konut kredisi kullandırıyor.

İmar Barışı Kredisi Faiz Oranları

Kamu bankalarının ortak İmar Barışı Kredi Kampanyası kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için kredi başvurusu yapan vatandaşlara düşük faizli kredi veriliyor. Başvuru sahipleri 60 ay vade ve %1.33’ten başlayan faizle kredi alabiliyor. 20.000 TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için faiz oranı %1.33 iken, 100.000 TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için %1.48, 100.000 TL ve üzeri kredilerde ise yine 48 aya kadar olan vadelerde %1.65 olarak uygulanıyor.

İmar Barışı Kredi Hesaplama 

Kamu Bankalarının uyguladığı düşük faizli İmar Barışı Kredi Kampanyası kapsamında 12 ay vadeli 20 bin TL kredi kullanan vatandaş konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık 1.844 TL taksitle, toplam 22.128 TL ödüyor.  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.