Ekim Ayı Asgari Geçim Sonuçları Açıklandı

Ekim Ayı Asgari Geçim Sonuçları Açıklandı

KamuAjans.Com-Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2016 Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2016 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.342,94 TL olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.760,82 Lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,67 oranında arttığını göstermektedir.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %0,21 oranında yükselmiş ve 1.801,23 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2016 yılı Ekim ayında 1.791,45 Lira olarak tahmin edilmiştir.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ekim 2016 verilerine göre günlük 35,39 TL olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.061,55 TL olmuştur.

Ekim 2016 itibarı ile ortalama 2.703,84 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %39,26’sını oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 729,9 TL olarak belirlenen kira gideri ise Ekim 2016 ortalama maaşının %27’sine denk gelmiştir.

Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,26’sını yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,74’ü kalmıştır.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ekim 2016 maaşından geriye yalnızca 912,28 TL kalmıştır.

KONCUK: GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ

Ekim ayı asgari geçim endeksi sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “2016 yılının son aylarına geldiğimiz şu günlerde kaybeden yine kamu çalışanlarıdır” dedi. Koncuk, “Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezimizin açıkladığı Ekim ayı asgari geçim rakamları geride bıraktığımız aylardan çok farklı bir tablo ortaya koymamıştır.

Yıl boyunca kaybeden kamu çalışanları bu ayda da yine kaybetmiş ve cepten yemeye devam etmişlerdir. Yaklaşan kış mevsimi, artan harcamalar, dolardaki yükselişin gıda ve diğer kalemlerde yarattığı artışlar ve bunların altında geçinme aczi içine düşen vatandaşlarımız artık bir çıkış yolu bulamamakta ve kredi kartlarının sarmalında dönüp durmaktadırlar.

Adına zam denilen aldıkları üç kuruşluk artışla koca bir yılı geçirmeye çalışan kamu görevlilerimizin maaşlarının daha yılın ilk aylarında erimeye başladığı ve yılın sonunda ise ellerinde hiçbir şey kalmadığı rakamlarla ortaya çıkmaktadır.

Güneş balçıkla sıvanmaz. Sokakta, çarşıda, pazarda enflasyonun açıklananın çok daha üzerinde olduğu nettir. 2016 yılını büyük kayıplarla kapatmaya hazırlanan vatandaşın gidişata bakıldığında 2017 yılında da farklı bir tablo yaşamayacağı bellidir.

2017 yılı bütçesine baktığımızda da bu yönde bir tedbir alınmadığını üzülerek görmekteyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.