Damga Vergisi Uygulamalarını Tek Tek Kaldıracağız

Damga Vergisi Uygulamalarını Tek Tek Kaldıracağız

KamuAjans.Com-Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Süper Teşvik Sistemi'nde yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde 49'a kadar hissedar olacağız. Belirli bir süre sonra anlaşacağız. Belirli bir süre sonra devlet olarak hissemin değerini alır çıkarım, sorun yok veya herhangi bir şekilde başkasına satarım veya siz kendiniz alırsınız. Devletin sermaye desteği vermesi suretiyle sanayi alanında büyük ölçekli yatırımlara büyük katkısı olacak." dedi.

Bakan Ağbal, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bir ekonominin sağlam olmasının kamu maliyesinin sağlam olmasıyla mümkün olduğunu belirterek, AK Parti hükümetleri olarak kamu maliyesine önem verdiklerini dile getirdi.

2015 yılında denk bütçeyi ilk defa yaptıklarını, bundan sonra da bu konulara gereken önemi göstereceklerini ifade eden Ağbal, 2009 sonrasındaki global ekonomik krizde Türkiye'nin iyi bir performans sergilediği değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, Türkiye ekonomisinin uzun vadede büyümesi için mutlaka sanayide daha çok işler yapmaları gerektiğini dile getirerek, "14 yılda hem sanayinin yapısının dönüşümü hem de sanayinin büyümesi anlamında çok iş yapıldı. Henüz istediğimiz seviyede değiliz. Sanayimiz son dönemde istihdam yaratmakta zorlanıyor. Bu doğal olarak istihdamla ilgili doğal sınırlara gelindiğini gösteriyor." diye konuştu.

Ülkelerin üretim ve ihracat yapıları karşılaştırılırken esas olarak teknolojik yapıya bakıldığını anlatan Ağbal, Türkiye ekonomisinin sanayi ve ihracat yapısı itibarıyla "orta teknolojili ürünler üreten" görünüme sahip olduğunu kaydetti.

Ağbal, bu görünümün mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirterek, teknolojik yoğun üretim ve ihracata geçilmesi gerektiğini vurguladı.

- "50 milyon liranın üzerindeyse KDV'yi iade edeceğiz"

Mevcut teşvik sisteminde önemli düzenlemeler yaptıklarını aktaran Ağbal, 3 yıl önce yatırım döneminde diğer kazançlardan indirimi yüzde 80'e kadar sağladıklarını belirtti.

Ağbal, en son yaptıkları yasal düzenlemeyle sanayicinin, yatırım yaptığında o dönem içinde diğer bütün kazançlarından yüzde 100 oranında indirimden yararlanabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu 2009 öncesi yatırım teşvik sistemine döndüğümüzü gösteriyor. Bu yatırım yapacaklar için büyük bir kolaylık getirdi. En son yaptığımız düzenlemede, 'sanayicimiz yatırımı tamamlar da ilk yılda eğer indirimden yararlanamazsa sonraki yıllarda hangi yıl indirimden yararlanacaksa o yıla kadar rakamı artırırız' dedik. 10 milyon liralık yatırım yaptınız 2016'da, geldi 2019'da indirimden yararlanacaksınız. Şu andaki mevcut sistemde hala 10 milyon lira yararlanacağınız rakam şimdi enflasyonun rakamına göre belki 13 milyon olacak. Bilin ki yaptığımız düzenlemeyle sizin bilançodaki aktifin değerini bu şekilde artırmış olduk. Bir başka düzenlemede, yatırımcı inşaat yapıyor. Bunu yaparken katma değer vergisi ödüyor. Onları indirebiliyor mu? İndiremiyor yakın zamana kadar 500 milyon liranın üzerindeki stratejik yatırımlarda KDV iadesi vardı. Sizden gelen taleplere göre bu sistemi değiştirdik. Şimdi sanayicimizin yaptığı yatırım 50 milyon liranın üzerindeyse stratejik yatırım şartını kaldırdık, bu durumda inşaatın yapılması sırasında ödediğiniz KDV'yi maliye olarak size iade edeceğiz. Bu da yatırımın finansman maliyetini aşağıya çeken bir düzenleme olacak."

- "Büyük ölçekli yatırımlara katkısı olacak"

Türkiye'de Süper Teşvik Sistemi'ni getirdiklerini anlatan Ağbal, bunun birçok ülkede bulunan bir uygulama olduğunu kaydetti.

Bakan Ağbal, ülkelerin artık birbirleriyle rekabet ettiğini ifade ederek, kendilerinin de global şartlarda rekabet nasıl yürüyorsa ülke olarak buna uymaları gerektiğini dile getirdi.

Bu sistemle yeni teşvikler getirdiklerini vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:

"Yatırım yapın yeter ki, 10 yıla kadar vergi almayacağız. Bu son derece agresif bir düzenleme. Hazine taşınmazlarını bedava veriyoruz. Herhangi bir kira almak, bunu kapatıyoruz. Süper Teşvik Sistemi'nde bedava hazine arsası vereceğiz. Önemli konulardan biri enerji desteği. Bu teşvik sistemi içinde yatırım yaparsanız, enerji harcamalarının tamamını ya da bir kısmını devlet olarak biz karşılayacağız. Burada üretimin maliyetini de aşağı çeken düzenlemeyi getiriyoruz. Eğer bu teşvik sistemi içinde bir yatırım yaparsanız, -yurt dışından da getirebilirsiniz yurt içinde de- devlet olarak çalıştıracağınız nitelikli personelin ücretini biz karşılayacağız. Yeter ki fabrikanızda nitelikli personel çalıştırın. Biliyorum, güzel bir projemiz var, yatırım yapmak istiyoruz ama sermayemiz yok. Devlet olarak gelin ortak olalım. Sizin işçilerinize karışacak halimiz yok. İşletmenin hakim ortağı siz olun. Biz en fazla yüzde 49'a kadar ortak olalım fabrikaya, belirli bir süre. Yeter ki siz baştan devletin hissedarlığını yanınızda görün.

Süper Teşvik Sistemi'nde yatırım yapan firmaların yatırımlarına yüzde 49'a kadar hissedar olacağız. Belirli bir süre sonra anlaşacağız. Belirli bir süre sonra devlet olarak hissemin değerini alır çıkarım, sorun yok veya herhangi bir şekilde başkasına satarım veya siz kendiniz alırsınız. Devletin sermaye desteği vermesi suretiyle sanayi alanında büyük ölçekli yatırımlara büyük katkısı olacak. Görüştüğüm sanayicilerimiz bana 'Kredi sistemi üzerinden uzun vadeli kredi bulmakta zorlanıyoruz. Bizim en kritik ihtiyacımız başlangıçtaki yatırım sermayesi.' diyor. O zaman devlet olarak yatırım sermayesine katkımız olacak."

- "Damga vergisi uygulamalarını tek tek kaldıracağız"

Süper Teşvik Sistemi'nde kritik öneme sahip yatırım yapılırsa, bu devletin aldığı ürünse başlangıçta anlaşıldığında 10 yıl boyunca alım garantisi verdiklerini belirten Ağbal, "Başlangıç aşamasından belirli aşamaya gelinceye kadar devletin alım garantisini getirmiş olacağız. Bu teşvik sistemi içinde eğer teşvik belgeniz varsa bütün izinler, ruhsatlar, başvurular.. tamamını kaldırıyoruz. Tek bir noktadan hızlı bir şekilde yatırıma başlayın." ifadelerini kullandı.

Ağbal, bütün bunların Türkiye'de ekonomik niteliksel dönüşümü sağlayacak stratejik büyük ölçekli yatırımlar için geçerli olacağını vurgulayarak, bunun da bir numaralı adayının Kocaeli olduğunu söyledi.

Makine ve teçhizat alımında bankadan kredi kullanıldıysa banka sigorta muameleleri vergisi almayacaklarını ifade eden Ağbal, "Damga vergisinde ve harçla ilgili radikal düzenlemeler yaptık. Damga vergisini kaldıramayız, iyi para topluyoruz. İşletmeleri bezdiren, üretime maliyet oluşturan damga vergisi uygulamalarını tek tek kaldıracağız. Bir teşvik belgeleri, yatırım varsa bunun üzerindeki bütün vergileri kaldıracağız." diye konuştu.

Ağbal, vatandaşların zaman zaman Maliyenin vergi denetimiyle karşı karşı kaldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kolay değil, Maliyeciden yazı, telefon geldi mi, yürekler hopluyor. Şunu samimiyetle söyleyeyim bunları tamamen ortadan kaldıracağız. Maliye olarak sizlere güveniyoruz. Sizler alın teriyle risk alan istihdam üreten insanlarsınız. Peşin hükümlü şekilde 'Siz verginizi ödemezsiniz' şeklindeki bakış açısını asla kabul etmiyoruz.

Burada vergi denetiminde şöyle bir mevcut sistem var. Olur, ihbar gelir veya Maliye idaresi olarak istihbarat alırız. Direkt incelemeye teşvik ediyoruz. Bir denetim elemanı alıyor, 'Getir defterini ve belgeni inceleyeceğim' diyor. Bunu değiştiriyoruz. Önce sor, vatandaşın söyleyeceği bir şey var mı? Belki inceleme yapmadan gördüğümüz konu doğru değil. Hiç inceleme yapmadan da bu konu çözülebilir. Bundan sonra vatandaşı izaha davet edeceğiz. Maliye olarak sizin hakkınızda birtakım bilgilere sahibiz, emin değiliz ama burada bir hata mı var? Bunu bir izah edin. Eğer izah ederseniz teşekkür ederiz. Vatandaş olarak baktım ki Maliye olarak bulduğunuz doğru, 'Tamam hata yapmışız, istemeyerek olmuş, geleyim vergimi ödeyeyim. Boş yere inceleme külfetiyle uğraşmayın, gelip vergimi yatırayım.' Bu doğru mu? Yapmamız gereken bu. Vergi denetiminde doğrudan doğruya mükellefin baştan peşin hükümlü şekilde 'Vergi ödememiştir' yaklaşımını ortadan kaldırıyoruz."

Kadir Yıldız



Anadolu Ajansı 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.