Bu Yıl İftar Sofrasına Yüzde 11,3 Zamlı Oturuyoruz

Bu Yıl İftar Sofrasına Yüzde 11,3 Zamlı Oturuyoruz

KamuAjans.Com-Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, bu yıl Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 65,7 TL; 29 gün sürecek Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise asgari olarak 1.905,3 TL olduğu belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunc

Araştırmada günlük ortalama 17 saate varan oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulandı. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedelinin 65,7 TL; bu yıl 29 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.905,3 TL olduğu belirtildi. Buna göre oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin yalnızca günlük iftar maliyeti 16,43 TL, aylık ise 476,33 TL olarak belirlendi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2016 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetini günlük 59,03 TL; Ramazan ayı boyunca ise 1.711,87 TL olarak hesaplamıştı. Buna göre oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde %11,3 oranında yükseldiği görülüyor.

KONCUK: BU RAKAMLAR BAYRAM İKRAMİYESİNİN ŞART OLDUĞUNU ORTAYA KOYUYOR

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının 2.784,96 TL olduğunu belirterek, “Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının %68,4’ünü, yani üçte ikisinden fazlasını ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti %11,3 oranında yükseldi.

Bu yıl memur maaşlarına %3 yani ortalama 81 lira gibi son derece yetersiz bir zam yapıldı. Bu zam zaten geçtiğimiz dört aylık %5,71’lik enflasyon karşısında erimiş, alım gücü 2016 yılının bile gerisine düşmüştü. Şimdi ise iftar sofrasının maliyetinin de tam 193,4 lira pahalandığı ortaya çıktı. Henüz Ramazan ayının başında olduğumuz düşünüldüğünde, ay boyunca özellikle gıda ürünlerine yapılacak fahiş zamlar, iftar sofralarını daha da pahalı hale getirecek. Ay sonunda Ramazan Bayramı’nı idrak edeceğiz. Bayram da yeni masraflar, yeni harcamalar demek.

Huzur ve mutluluğun ayı mübarek Ramazan ayında bile kamu çalışanlarının sofralarına koyacakları bir tas çorbanın, bir hurmanın hesabını yapmaları; Bayramlarda alacakları hediyelerle çocuklarını sevindirmenin mutluluğunu yaşayamamaları hepimizi derinden yaralamaktadır. Türkiye Kamu-Sen’in bugüne kadar ifade ettiği gibi kamu çalışanları ve emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi artık bir zaruret haline gelmiştir.

Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızın mübarek Ramazan ayını bir kere daha en içten dileklerimle kutluyor, tüm Türk İslam alemine hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.