Borsa Muamelat Yönetmeliğinde Değişiklik

Borsa Muamelat Yönetmeliğinde Değişiklik

Borsa Muamelat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 20 Ocak 2021 Tarihli ve 31370 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.

Resmî Gazete

20 Ocak 2021 ÇARŞAMBA

Sayı : 31370

YÖNETMELİK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden:

BORSA MUAMELAT YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 12/9/2005 tarihli ve 25934 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Borsa Muamelat Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde yer alan “Gümrük ve Ticaret Bakanlığını” ibaresi “Ticaret Bakanlığını” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “memurluğuna” ibaresi “müdürlüğüne” şeklinde, “memurluğu” ibaresi “müdürlüğü” şeklinde ve ikinci fıkrasında yer alan “memurluğu” ibaresi “müdürlüğü” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “memurluğundan” ibaresi “müdürlüğünden” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “memurluğundan” ibaresi “müdürlüğünden” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı” ibaresi “13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “memurluğuna” ibaresi “müdürlüğüne” şeklinde ve “memurluğu” ibaresi “müdürlüğü” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan “meclis” ibareleri “yönetim kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “memurluğundan” ibaresi “müdürlüğünden” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “memurluğuna” ibaresi “müdürlüğüne” şeklinde, “memurluğu” ibaresi “müdürlüğü” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ticari faaliyeti devam etmekle birlikte, borsa üyesi olma niteliğini kaybedenlerin kaydı da, bu durumun öğrenilmesi üzerine yapılacak inceleme sonucu düzenlenecek tespit raporuna istinaden yönetim kurulu kararıyla silinir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Toplantı davetiyeleri ile gündemlerin üyelere gönderilmesinde bu Yönetmeliğin 79 uncu maddesindeki bildirim hükümleri uygulanabileceği gibi bu davetiyeler ile gündemler üyelerce önceden yazılı olarak beyan edilen iletişim kanallarına faks, kısa mesaj, e-posta gibi ispatı mümkün elektronik iletiler gönderilmek suretiyle de ulaştırılabilir.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “en az dörtte birinin” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya yönetim kurulunun” ibaresi eklenmiş, üçüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir. 

“Mevzuat uyarınca organ toplantılarına katılımı gerekli olan kişiler dışındakilerin bu toplantılara iştiraki, ilgili organın kararıyla mümkündür.”

“Organ üyelerinin iradelerinin toplantılara sağlıklı bir şekilde yansıması ve toplantılara ilişkin sistem ve ağ güvenliğinin sağlanması şartıyla bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak Birlikçe belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde organ toplantıları elektronik ortamda da yapılabilir.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Oyların eşitliği durumunda, yeniden oylama yapılır. Bu oylamada eşitlik bozulmazsa konu müteakip toplantı gündemine alınır. Müteakip toplantıda yapılan oylamada da eşitlik olması halinde konu reddedilmiş sayılır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “özet olarak veya” ibaresinden sonra gelmek üzere “sesli ya da görüntülü şekilde” ibaresi eklenmiş, aynı fıkrada yer alan “varsa ret oyu veren üyelerin” ibaresi “ret oyu veren üyelerin varsa” şeklinde ve üçüncü fıkrasında yer alan “banda” ibaresi “elektronik cihazlarla” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “şube yönetim kurulu üyeleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “organ kararı aranmaksızın” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu çerçevedeki belge onayları, yalnızca ilgilinin borsa üyesi olduğu hususundan ibaret olup, bu işlem söz konusu ibareler kullanılmak suretiyle yapılır.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “maktu ücretlerde yıllık aidat tavanını geçmemek, nispi ücretlerde bu tavanı aşmamak ve binde beşten fazla olmamak kaydıyla” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu ücretlerin tavanı; maktu olanlarda aylık asgari ücretin brüt tutarının yarısını geçmemek, nispi olanlarda bu tutarı aşmamak ve binde beşten fazla olmamak kaydıyla her yıl için Birlikçe belirlenir.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “45 inci” ibaresi “44 üncü” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “46 ncı” ibaresi “45 inci” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “39 uncu” ibaresi “38 inci” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 72 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “72 nci” ibaresi “71 inci” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin 75 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “kendi” ibaresi “yönetim kurulu üyesi olmayan” şeklinde değiştirilmiş, üçüncü ve dördüncü fıkralarına sırasıyla aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Sayman üye, oy kullanmamak koşuluyla hesapları inceleme komisyonu toplantılarına katılabilir.”

“Bu Yönetmeliğin 17 nci maddesi hükümleri, komisyon üyeleri ile sayman üyenin komisyon toplantılarına çağrılmasında da kıyasen uygulanır.”

MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin 78 inci maddesinde yer alan “76 ncı” ibareleri “75 inci” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 21 – Aynı Yönetmeliğin 80 inci maddesinin başlığı “İnternet sitesi ve ilanlar” şeklinde, birinci fıkrasında yer alan “web” ibaresi “internet” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Ortak veri tabanında güncel olarak tutulan kayıtlardan oluşturulan meslek gruplarına göre üye listeleri, internet sitesinde yayımlanır.”

MADDE 22 – Aynı Yönetmeliğin ek 1 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Hizmet standartları

Ek Madde 1 – Borsaların görevleri kapsamında yapacakları her türlü işlemde başvuru sahiplerinden talep edilen belgelerden, borsa bünyesinde bulunan belgeler ile kurum ve kuruluşların altyapıları kullanılarak elektronik ortamda erişilebilen bilgilere yönelik belgeler talep edilmez.

29/6/2009 tarihli ve 2009/15169 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca oluşturulan borsa hizmet standartları, mevzuat değişiklikleri doğrultusunda güncel olarak tutulur. Bu standartlara uygun şekilde, ilgililerin başvurusunu alma ve bilgi talebini karşılama, süreçleri takip etme ve sonuçlandırma, yazılı ve sesli bilgilendirme faaliyetlerinde bulunma işlemlerinin, mevcut veri tabanlarına uyumlu bir biçimde elektronik ortamda da gerçekleştirilmesi sağlanır. 

Hizmet standartlarında yer alan görevlerin ifası ve bunların elektronik ortamda sunulması hususunda personele gerekli eğitimler verilir.”

MADDE 23 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

“Geçici Madde 4 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hesapları inceleme komisyonunda görev yapmakta olan yönetim kurulu üyelerinin yerine, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde meclis tarafından bu Yönetmeliğin 75 inci maddesi çerçevesinde yeni üyeler seçilir.

Geçici Madde 5 – Borsalar, bu Yönetmeliğin ek 1 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında öngörülen hususlar için gerekli idari ve teknik düzenlemeleri, 31/12/2021 tarihine kadar Birliğin koordinasyonunda yerine getirir.”

MADDE 24 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 25 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı yürütür.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.