Borçlu Esnafa Ücretsiz Sağlık Hizmeti

Borçlu Esnafa Ücretsiz Sağlık Hizmeti

Prim borcu bulunan Bağ- Kur’lular ve GSS yükümlüsü vatandaşlar 31 Aralık’a kadar hastanelerden ücretsiz yararlanabilecek. GSS primi ise bu yıl için aylık 76 lira...

Sosyal Güvenlik Kurumu'na 60 günden fazla borcu olan Bağ-Kur'lular ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini ödemeyen ya da borcu biriken vatandaşlar hastanelerden sağlık hizmeti alamıyor. Ancak bu vatandaşların mağduriyetlerini giderebilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı bir karar yayımlandı. Bu karara göre; Genel Sağlık Sigortası ve 4/B (Bağ-Kur) sigortalısı olup sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Türk vatandaşları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (üniversite hastaneleri) sunulan sağlık hizmetlerinden 31 Aralık 2019 tarihine kadar ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

76 LİRAYA AİLE BOYU SAĞLIK

Genel Sağlık Sigortası uygulamasına göre; emekli olmayan, herhangi bir işte çalışmayan, işsizlik maaşı almayan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden olmayan vatandaşların prim ödemesi gerekiyor. Hiçbir güvencesi olmayan muhtaç kimselerin primi ise devlet tarafından karşılanıyor. Primler yapılan değişiklikle tek ödemeye düşürüldü ve bu da brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oldu. Tutar 2019 yılı için 76 lira 75 kuruş.

Bunu ödemediği için borcu birikenler sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

Bağ-Kur'da ise 60 gün sınırı bulunuyor. Çoğunluğu esnaflardan oluşan Bağ-Kur'lular çeşitli nedenlerle prim ödemelerini 60 gün geciktirdiklerinde hastane hizmeti alamıyorlar.

Cumhurbaşkanlığı kararı hem GSS borçlularını hem de Bağ- Kur borçlularını rahatlatmış oldu. Böylece yıl sonuna kadar hastanelerden yararlanacaklar, tedavilerini yaptırıp ilaçlarını alabilecekler.

TESTE GİR, PARA ÖDEME

Genel Sağlık Sigortası primi genel olarak çalışmayan ya da emekli olmayan vatandaşlara çıkıyor.



Bu vatandaşların gelirleri düşük ise devreye devlet giriyor ve primleri karşılıyor. Kaymakamlıklara giderek gelir testi yaptıranların evlerine giren gelir kişi başına brüt asgari ücretin üçte birinden az ise prim ödenmiyor.

Yani kişi başı gelir bu yıl için 852,89 liranın altındaysa primleri devlet karşılıyor.

¦ Brüt asgari ücret ..... 2.558,40 TL

¦ Kişi başı gelir sınırı.... 852,89 TL

¦ Aylık GSS primi ............. 76,75 TL

ÇALIŞMAK ŞART DEĞİL

Eğer bir yakınınız sigortalı ise çalışma şartı olmadan onun haklarından yararlanma imkanı bulunuyor.

Sigortalının haklarından yararlanacak kişiler ise şunlar:

? Sigortalının eşi

? 18 yaşını doldurmamış çocuklar. Yaş sınırı lisede okuyorsa 20, üniversitede okuyorsa 25'e kadar çıkıyor. Eğer çocuk malul ise yaş şartı bulunmuyor.

? Bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında bulunun sigortalının anne ve babası.



Faruk Erdem

Kaynak : Yeni Asır 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.