Asgari Ücretten Gelir Vergisi ve Damga Vergisi Alınmaması Kanun Teklifi

Asgari Ücretten Gelir Vergisi ve Damga Vergisi Alınmaması Kanun Teklifi

2/1216 Esas Nolu Gelir Vergisi Kanunu ve Damga Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz tarafından TBMM'ne sunuldu.

Kanun Teklifinin Genel Gerekçesinde ''Ülkemizde altı milyondan fazla vatandaşımız asgari ücretle çalışmaktadır. Hayat pahalılığından kaynaklanan geçim sıkıntısını en çok hisseden kesim asgari ücretle çalışan vatandaşlarımızdır. Asgari ücretli vatandaşlarımızın yaşadığı zorluklar günden güne ağırlaşarak artmaktadır. Şu an net asgari ücret 1.450.91 TL'dir ve bu ücrete Asgari Geçim İndirimi (AGİ) yansıtıldığında bir asgari ücretlinin aylık net geliri yalnızca 1.603.12 TL olmaktadır. Yasa teklifimiz ile asgari ücretli vatandaşlarımızın maaşlarından yapılan Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintilerinin tamamen ortadan kaldırılması ile bu kesintilere tekabül eden bedellerin asgari ücretlilere doğrudan yansıtılması amaçlanmaktadır. Zira bugünkü halde asgari ücretten yıllık toplam 4.003.90 TL Gelir Vergisi ve 184.80 TL Damga Vergisi Kesintisi yapılmaktadır. 

Haldeki Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintilerinin tamamen ortadan kaldırılması durumunda ortaya çıkan bedelin aylık ücrete bölünmesiyle asgari ücret aylık net 1.811.32 TL olacak ve bu duruma göre asgari ücretli vatandaşımız her ay için 208.20 TL daha fazla gelire kavuşmuş olacaktır. Kanun Teklifimiz ile Asgari Ücretten alınan Vergilerin (Gelir Vergisi ve Damga Vergisi) tamamen ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.

Teklifimizin 1. maddesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 23. maddesinin 1. fıkrasının sonuna 17 numara ile yeni bir bent eklenerek Asgari Ücretten Gelir Vergisi alınmasının sağlanması amaçlanmıştır.

Teklifimizin 2. maddesi ile 488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 9. maddesinin 1. fıkrasında yer alan ''Bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar'' ibaresinden sonra gelmek üzere ''ve Asgari Ücret üzerinden alınan damga vergisinin tamamı'' ibaresi eklenerek Asgari Ücretten Damga Vergisi alınmamasının sağlanması amaçlanmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.