Zorunlu Hizmete Teşvik Paketi

Zorunlu Hizmete Teşvik Paketi

KamuAjans.Com-Doğu ya da zorunlu hizmet süreci devlet memurları için hep sorunlu olagelmiştir. Sorunlu olmasının elbette ki birçok sebebi vardır. Terör, azgelişmişlik, birtakım imkanlara uzak kalınması ve benzeri gibi... Birçok memuriyette doğuda görev yapanlara terör ya da doğu tazminatı ödenirken öğretmenlere böylesi bir imkanın sağlanmaması gerçekten üzücü ve düşündürücüdür. Hakimlikten polisliğe, subaylıktan doktorluğa kadar hatta ülkeyi yöneten siyasilere kadar her mesleği yetiştirme de az veya çok eme

Doğuda görev yapan eğitimcilerin unutulduğu birçok eğitim-öğretim yılı geride kaldı ve bu umutla başlamış bulunduğumuz 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı da bitmek üzere... Yıllardır doğuda ihmal edilmiş olan eğitimcilere bir teşvik paketinin sunulması son dönemde yaşanan hadiseler neticesinde elzem bir durum teşkil eder olmuştur. Nitekim hem eğitimciler adına hem de doğudaki eğitim istikrarının sağlanabilmesi adına söz konusu teşvik paketi ile ilgili olarak öngörüler birçok sendika tarafından Bakanlığa iletilmişti. Bu teşvik paketi daha önce Eski Bakanlar tarafından da birçok kez ifade edilse de tatbik edilemedi. Zorunlu hizmet bölgesindeki öğretmenler artık bu konuda bir adım atılmasını bekliyor. Çünkü bu teşvik paketi öğretmenlerin doğudan kaçmasını değil bilakis doğuyu tercih etmesinin önünü açacaktır. Hatta sadece doğu için değil Doğu ve Güneydoğu Anadolu dışındaki bazı illerimizde ve ilçelerimizde yer alan okullarımızda öğretmen sirkülasyonu diğer yerlere göre daha hızlı oluyor.

Dolayısıyla bu gibi yerlerde eğitimcilerin daha kalıcı, daha uzun süreli görev yapmalarını teşvik edici yönde gerekli tedbirlerin alınması zaruridir. Oralarda eğitimciler, uzun süre görev yapamıyorlar. Bu bağlamda 1-2-3. Hizmet Bölgesinin 4, 5. ve 6. Hizmet Alanı içerisinde yer alan okullarımızda görev yapan öğretmenlerimize 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı itibarıyla yıpranma payı, terör tazminatı ya da adına her ne derseniz deyin söz konusu teşviğin sağlanması gerekmektedir. Söz konusu 4, 5 ve 6. Hizmet Alanlarına teşvik sunulduğu takdirde hiç şüphesiz bu teşvik paketi bir eğitimcinin belirttiğimiz alanlardaki görev süresini tamamlamasını belki de teşvik dolayısıyla ekstra birkaç yıl daha o bölgede kalmasını bile sağlayacaktır. Yoksa her yıl değişen kadrolar görülmeye devam edileceği aşikardır. Sadece maddi olarak değil manevi olarak da öğretmenlerimizin yanında yer alınmalı ve manevi anlamda da teşvikler sunulmalıdır. Doğuda operasyonların sürdüğü (Şırnak, Cizre, Diyarbakır, Nusaybin vb. gibi) il ve ilçeler ile Suriye sınırında yer alan (Kilis-Karkamış-Suruç-Akçakale gibi) il ve ilçelerde görev yapan öğretmenlerimize manevi anlamda da destek olunmalıdır.

SURİYE SINIRINDA YER ALAN OKULLAR 3. BÖLGENİN 5. VE 6. HİZMET ALANININDA OLMALIDIR

Suriye sınırında yer alan iller son yıllarda ciddi anlamda tedirgin durumdadır. Kilis ve Gaziantep’e geçen yıl düşen roket mermileri bu endişeyi artırıyor. Bilhassa Gaziantep Havalimanı’nın sınıra kuş uçumu 30 kilometre mesafede bulunmasına rağmen roket mermisine maruz kalması bu endişenin boyutunu gözler önüne seriyor. Yani karşı taraftan atılan roket mermilerinin gerektiğinde sınırdan itibaren 30 kilometre içeriye kadarki olan hattı tehdit ettiği bir gerçek. Siz ne kadar önlem alırsanız alın o roketi önleyemezsiniz. Bu bağlamda Suriye sınırında görev yapan öğretmenlerimizin bu haklı endişelerini siz kamuoyunun vicdanlarına bırakıyoruz. Suriye sınırında yer alan başta Kilis olmak üzere Gaziantep’in ve Şanlıurfa’nın sınır ilçelerinin durumlarına göre 3. Hizmet Bölgesinin 5. ve 6. Hizmet Alanı içerisinde değerlendirilmesini ve burada görev yapan öğretmenlerimize maddi-manevi destek olunmasını bekliyoruz. Doğu tazminatı (ya da terör tazminatı) bu sürecin maddi destek boyutunu oluştururken bu işin manevi boyutunu da unutmayıp oradaki eğitimcilere sahip çıkılmalıdır. Hizmet puanları artırılabileceği gibi aynı zamanda doğu hizmeti yapan öğretmenlerimize “motivasyon tatili” adı altında 10 gün Öğretmenevinde ailesi ile birlikte ücretsiz konaklama imkanı sunularak yaz döneminde tatil imkanı sunulmalıdır. 3 yıl kalarak doğu hizmeti yapmış olanlara yılda bir defaya mahsusen belli bir ikramiye verilecebileceği gibi 4 yıl kalana %50 artırımlı, 5 yıl kalana %100 artırımlı iki maaş tutarında ikramiye ödenebilir.

Devletimizin eğitim neferleri olan öğretmenlerimiz görevleri gereği ülkemizin farklı köşelerinde hatta bazen en ücra köşelerde (zorunlu hizmet bölgelerinde) bu kutsal görevlerini ifa etmeye çalışmaktadırlar. Ancak uzun yıllar çalıştıktan sonra veyahut emekli olduklarında kurulu bir düzene geçebilen tabiri caizse “göçebe hayat” sürmek durumunda olan öğretmenlerimize Milli Eğitim Bakanlığı ile TOKİ müşterek çalışması ile 10 yıl zorunlu hizmet bölgesinde görev yapan öğretmenlerimize istedikleri şehirde konut alabilmeleri için kolaylık sağlanmasını ve bu konu üzerinde çalışarak ister düşük faizli kredi imkanı gerekse şehirlerin belli yerlerine yapılabilecek “Öğretmen Siteleri”nden 10 yıl kira öder gibi maaşlarından yapılacak kesintiler ile öğretmenlerimizin ev sahibi yapılması büyük önem taşımaktadır. 10 yıl boyunca büyük özveriyle zorunlu hizmetini yapan öğretmenlerimize istedikleri şehirde bir konut imkanı, doğuya olan talebi artıracaktır. Sunulabilecek bu gibi teşvikler sayesinde doğudaki öğretmen sirkülasyonu bu derece fazla olmayacak ve o bölgedeki okullarımızda da her sene değişen öğretmen kadrosu nedeniyle yetersiz eğitim alan öğrencilerimize de bir nebze çare olunacağı unutulmamalıdır.

2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında doğudaki ve diğer tüm zorunlu hizmet alanlarındaki öğretmenlerimize teşvik sağlanması ümidiyle saygılarımı sunarım.


Mehmet GÜLEÇ

Eğitimci-Yazar

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.