Yönetici Görevlendirmede 8 Yıl Hesabı Yanlış Yapılıyor

Yönetici Görevlendirmede 8 Yıl Hesabı Yanlış Yapılıyor

Kamuajans.Com – Milli Eğitim Bakanlığı yönetici görevlendirmeleri için bir taslak çalışması yapmış fakat beklenen yönetmelik değişikliği gerçekleşmemişti. Şuanda tüm il müdürlükleri mevcut yönetmelikle duyuruya çıkmaktadır. Mevcut yönetmeliğin beklentileri karşılamadığı bir gerçektir. Mevcut yönetmelikteki sorunlardan biri de 8 yıl hesabında yapılan yanlıştır…

22 Nisan 2017 tarihli ve 30046 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği”

Yöneticilik görev süresi hesaplanması

MADDE 22 – (2) Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda geçen sekiz yıllık sürenin hesabında; aynı eğitim kurumunda aynı unvanla geçirilen hizmet sürelerinin toplamı esas alınır. Bu durumda olanların yöneticilik görevinin sona ereceği tarih; ders yılının içinde olması halinde sekiz yıllık sürenin dolduğu tarihin içinde bulunduğu ders yılının son günü, ders yılının dışında olması halinde sekiz yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının son günüdür.

demektedir. Yayınlanan kılavuzlarda bu madde yorumlanırken dönüşen kurumlar dikkate alınmamış sürenin hesabı toplam düşünülerek yapılmıştır. Bu durum kanaatimizce yanlıştır. Bu durumu örneklendirmeye çalışırsak;

A Ortaokulu olan kurum yapılan resmi değişiklikle A İlkokuluna dönüştürülmüştür. A Ortaokulunda idareci olan kişi 3 yıl burada çalışmış bulunduğu kurum A ilkokuluna dönüştürülünce de çalışmaya devam etmiştir. Artık A ilkokulunun idarecisi olan kişiye 5 yıl sonra senin bu kurumdaki 8 yıllık süren doldu denilemez. Çünkü A Ortaokulu hem resmi olarak hem fiili olarak bitmiş kişi farklı bir kurumda(A İlkokulunda) 5 yıldır idareci olarak görev yapmıştır. A İlkokuluna dönüşen/dönüştürülen okul hem resmi olarak hem de hukuken ayrı bir kimlik kazanmış olmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığınca verilen kurum kodu ve okulun statüsü değiştirilmiştir. İlgili yönetmeliğin yukarıda belirttiğimiz maddesinde görüldüğü gibi “aynı eğitim kurumunda” demektedir. Fakat A Ortaokulu ile A İlkokulu aynı eğitim kurumu değildir Milli Eğitim Bakanlığınca uygun görülüp değiştirildiği üzere farklı bir eğitim kurumudur. Bu yüzden yöneticilikte geçen toplam sürenin hesabında bu iki kurumda yapılan görev süreleri ayrı olarak düşünülmelidir. Yani kişinin yeni oluşan A İlkokulu idareciliğindeki hizmet süresi 8 yıl değil 5 yıldır ve görev süresinin hesabında 5 yıl dikkate alınmalıdır. Görev sürelerinin birlikte düşünülmesi hukuken yanlıştır.

Bu durumun yargıya taşınıp taşınmayacağını bilemeyiz fakat taşınması halinde mahkemelerimizin anlatmaya çalıştığımız duruma dikkat edeceklerini söylemek zor olmasa gerek. Bu yüzden tavsiyemiz biran önce Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatlarını uyarmalı ileride telafisi zor durumlara mahal vermemesidir.


Feridun Fikret AKSU

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Denetmeni

Hukukçu

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.