YÖK'ün Ek Puan Garabeti

YÖK'ün Ek Puan Garabeti

KamuAjans.Com-Abbas Güçlü'ye iletilen bir mesajda ÖSYS tercih kılavuzunda yer alan bir ibareye eleştiri var. Yazıda ÖSYM eleştirilse de bu kuralları belirleyen kurum YÖK.Abbas Güçlü'ye iletilen bir mesajda ÖSYS tercih kılavuzunda ek puanlarla ilgili yer alan bir ibare eleştirilmiş sorumlu olarak da ÖSYM gösterilmiş. ÖSYM'den ise "Kılavuz koşullarını biz belirlemiyoruz, YÖK beliyor ve bu haberin kurumumuzla ilgisi bulunmamaktadır." açıklaması yapıldı. Gelen yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

''Merhaba Abbas Bey, öncellikle eğitim sorunlarını gündemleştirerek öğrencilerimizi aydınlatığınız ve sorunlarını çözmeye çalıştığınız için size müteşekkirim. Ben de bir öğretmen olarak dikkatinizi bir probleme çekmek ve bunu gündeme taşımanızı istiyorum.

ÖSYM 2017 TERCİH KILAVUZU SAYFA 588:

Tablo 6A Ortaöğretimdeki Bazı Alanların Yerleştirme Ek Puan Alacağı Lisans Programları

"Ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen okul tür/alanlarından mezun olanlar karşılarında yer alan yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilirken yerleştirme puanları OBP'nın 0,12 ile çarpılması ve YGS/LYS puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca yerleştirme puanlarına OBP'nın 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır. Ek puan 30.03.2012 tarihi itibarıyle bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumundan mezun olan veya öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. ilgili ortaöğretim kurumuna bu tarihten sonra kayıt olan adaylar için uygulanamaz."

ÖSYM nin uygulamasına göre:

1-30.03.2012 tarihi itibariyle bir meslek lisesine kayıtlı olmayan veya mezun olmayan adaylar kendi alanlarıyla ilgili bir lisans programını tercih ettiklerinde ek puan alamayacaklardır.

2- ÖSYM, bahsettiği tarih itibariyle bir meslek lisesine kayıtlı olan öğrencilere bile ilgili yüksek öğretim programina gireceğı puana ek puan uygulamamıştır.

SONUÇ: ÖSYM adaylar arasında aleni bir şekilde ayrım yaparak adayların bir kısmını imtiyazlı kılmış, bir kısmını mağdur ederek, Anayasanın "Eşitlik ilkesini" ihlal etmiştir. Ayrıca belirtiği tarihte bir meslek lisesinde öğrenci olan adaylara ek puan uygulamayarak büyük bir karışıklığa ve hak kaybına yol açmıştır.

Bu problemi gündeme taşır ve çözmeye çalışırsanız size minnettar oluruz.'' 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.