YÖK Başkanının, Yeni Üniversiteye Giriş Sistemi Açıklamasının Tam Metni

YÖK Başkanının, Yeni Üniversiteye Giriş Sistemi Açıklamasının Tam Metni

KamuAjans.Com-YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın Üniversiteye Giriş Sınavı Hakkında yaptığı açıklamanın tam metni;Bu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına asla gelmemelidir. Milli Eğitim müfredatı daha önce olduğu gibi yine sınavda sorgulanmaya devam edecektir.

YÖK BAŞKANININ YAPTIĞI AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Yeni Sistem

1- Sayın Cumhurbaşkanım, üniversitelerimizin yeni eğitim yılına başladığı bugün üniversite giriş sınavlarına da kısaca temas etmek isterim: Yükseköğretim dünyanın her yerinde dinamiktir, canlıdır, özellikle son on yılda ülkemizde de sürekli genişleyen ve büyüyen bir yapıdadır. Dolayısıyla bu durum belli zaman aralıklarında bir takım değişiklikleri tabii olarak gündeme getirmektedir. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlarda, bugün için sosyal adalet ve fırsat eşitliği bakımından üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmamakla birlikte, giriş sisteminde aksayan tarafları giderecek, sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak, daha yalın ve sade bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu bir gerçektir. Sizin de defeatle söylediğiniz gibi eğitim öğretimin bütün kademelerinde öğrencilerimiz üzerinde sınav stresini azaltmamız gerekmektedir. Zira bunun eğitim öğretimin niteliği üzerinde yoğun olumsuz tesirleri olmaktadır.

2- Bilindiği üzere şu an uygulanmakta olan giriş sistemi iki aşamalı gerçekleştirilmektedir. Sınavların ilki Mart, diğeri Haziran ayındadır ve toplam beş gün sürmektedir. Nerede ise dört aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

3- Diğer önemli değişiklik puan türlerinde gerçekleşecek. Şu an var olan 18 puan türü aslında programların aradığı yeterlikleri sağlamak açısından önemli bir işlev görmekte ise de bu kadar puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırıyor, ayrıca bazı programlar için aday havuzunu daraltıyor. İlaveten bazı puan türleri arasındaki farklılık çok az. Bundan dolayı bu 18 puan türü azaltılacak. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacaktır.

4- Yeni sistemde önemli bir değişiklik de şudur: Türkçe ve Matematik sınavın merkezinde olacaktır. Temel Türkçe ve Temel Matematiğin ise her puan türünde etkisi olacaktır.

Üniversite eğitimine bütün branşlardaki eksikliklerin olumsuz etkileri olmakla birlikte özellikle bu iki daldaki eksiklik sonraki yıllarda telafisi en güç olanlarıdır.

Bu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına asla gelmemelidir. Milli Eğitim müfredatı daha önce olduğu gibi yine sınavda sorgulanmaya devam edecektir.

5- Sayın Cumhurbaşkanım, üniversite sınavları milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Dolayısıyla huzurunuzda bu milyonlarca öğrenciye ve ailelerine belirtmek isterim ki: Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar, endişeye kapılmasınlar. Sorular aynen eskisi gibi Milli Eğitim müfredatından sorulacaktır. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler, sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehber hocaları ve bu sistemi yöneten bizler için daha yalın, daha sade ve daha sistemli yönetilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Yapmak istediğimiz aynen budur. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.