Yıllardır 'Ders Zili' Çalmayan Okullar

Yıllardır 'Ders Zili' Çalmayan Okullar

Kamuajans.com - Yaklaşık 21 yıl önce eski ismi Kilis Anadolu Lisesi olan 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesinde başlatılan proje, daha sonra kapsamı genişletilerek 4 okulda devreye sokuldu. Okullarda görev yapan öğretmenler ile öğrenciler, koridor ve sınıflara yerleştirilen saatlerle ders başı yapıp teneffüse çıkıyorlar. Böylelikle öğrencilerin kendi zamanlarını kontrol etmesi sağlanıyor.

Kamuajans.com - İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 ay önce göreve başladığını hatırlatarak, yaptıkları incelemenin ardından okullarda başlatılan uygulamadan olumlu sonuçlar alındığını söyledi.

Proje sayesinde kent genelindeki 4 lisede ders zilinin kullanılmadığını anlatan Alagöz, 1995 yılından beri süren projenin olumlu yansımaları olduğuna işaret etti.

Okullarda öğretimin yanı sıra eğitimin de hayata geçirildiğini aktaran Alagöz, şöyle konuştu:

"Proje sayesinde çevre gürültüsünü de engellemiş oluyoruz. Yani mahallede yaşayan insanların zil sesiyle yatıp kalkmaları gibi bir durum olmuyor. Öğrencilerimiz en azından 'Benim 10 dakikalık bir teneffüs sürem var 10 dakika sonra derste olacağım' diyebiliyor. Öğretmenlerimiz aynı şekilde 'ders saati başlamıştır gitmem lazım' diyebiliyor. En azından insanlar 'ben sorumluluğumu biliyorum, dinleneceğim, ders yapacağım, dersi dinleyeceğim, zaman benim için çok önemlidir' düşüncesiyle hareket ediyor. Yani projeyle hem çevre gürültüsü engellenmiş oluyor hemde öğrencilerimiz zamanı daha dengeli kullanmayı öğreniyor."


- "Marjinal bir karardı"

Projeyi hayata geçiren emekli öğretmen İlhami Toprak da 21 yıl önce başlattığı projenin çok marjinal bir karar olduğunu ancak o dönem projeyi öğrenci ve öğretmenlerin desteğiyle uygulamaya koyduklarını söyledi.

Zilin kullanılmadığı dönemlerde öğrenci ve öğretmenlerin daha dikkatli olduğunu gözlemlediklerini aktaran Toprak, "Sistem çok kısa bir sürede oturdu. 5 dakikalık zamanı idare edemeyen bir insanın hayatı idare edemeyeceğini düşünerek projeyi başlatmıştık. Bizim çocuklarımız 17-18 yaşında, 5-10 dakikalık zaman dilimini rahat kullanabilecek kapasitede diye düşündük ve bizi pişman etmediler." dedi.

Projenin uygulandığı okullardan Mübeccel Suphi Yavaşça Sosyal Bilimler Lisesinin müdürü Abdulhaluk Oğuz ise öğretmenler kurulunda aldıkları kararla öğrencilerin otokontrollerini sağlamalarına destek olmak için yaklaşık 3 yıldır okullarında zil çalmadığını aktardı.

Oğuz, uygulamanın ilk yürürlüğe girdiği dönemlerde birtakım sıkıntılar yaşandığını ancak bir süre sonra çocukların alıştığını ve otokontrollerinin geliştiğini ifade ederek, "Okulumuzda hiç zil olmadı, öyle başladık ve devam ettirmeyi düşünüyoruz. Öğrencilerimiz komuta ihtiyaç duymadan görev bilinciyle hareket etmeye başladılar. Şu anda zil sesi duyduklarında 'hocam bir gürültü var' diyorlar. Hatta komşu okulların zil sesi çocuklara garip geliyor." diye konuştu.

15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Müdürü Salihiddin Ataköşker de 10 yıl önce göreve başladığında uygulamada olan projeyi kendisinin de devam ettirdiğini belirtti.

Ataköşker, öğretmenlerle yaptıkları istişareler sonucu projenin devamına karar verdiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yaptığımız toplantılarda öğretmenlerimiz uygulamanın çok güzel olduğunu, çocuklarda sorumluluk bilincinin, özgür iradesini kullanma alışkanlığının olduğunu ifade ettiler. Bunun üzerine projeye devam etme kararı aldık. Öğrencilerin hayata atılmasında, sorumluluk sahibi olmasında, özgür iradesini kullanmasında, zamanı planlayarak kullanabilmesi açısından çok önemli olduğunu gözlemliyoruz. Sınavlarda da özellikle faydalı olduğunu görüyoruz. Geleceğin Türkiyesi için bu ve benzeri uygulamaların önemli olduğunu kanaatindeyim."

15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Bilge Kaya uygulamanın öğrencileri disiplin altına alan bir durum olduğunu, iradeli ve istekli öğrenci kitlesi oluşturduğuna işaret etti. Projenin öğrencilere disiplin, otokontrol, denetim gibi becerilerinin gelişmesine katkı sağladığını anlatan Kaya, böylece öğrencilerin zamanı daha dikkatli ve kaliteli kullandığını dile getirdi.


- Öğrenciler de memnun

Öğrencilerden Nadir Zeytcioğlu da ilk önceleri derslere hep geç kaldığını, ancak daha sonra sorumluluğun kendisinde olduğunu anlamaya başladığını vurguladı.

Zamanla derslere zamanında gelmeye başladığını dile getiren Zeytcioğlu, "Geç kalmamak için ne yapabilirim diye kol saati aldım ve derslere tam zamanında girmeye başladım. Böyle kendimi daha sorumluluk sahibi hissediyorum." dedi.

Öğrencilerden Kemal Şahin uygulamayla daha fazla sorumluluk sahibi ve dakik olduklarını söyledi.

Öğrencilerden Asena Şıkoğlu ise uygulama sayesinde özellikle sınavlarda daha kolay hareket ettiğini aktardı. 

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.