Yabancı Uyruklular Özel Okul Ortağı Olabilir Mi ?

Yabancı Uyruklular Özel Okul Ortağı Olabilir Mi ?

KamuAjans.Com-TBMM'de Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunu'nun kabul edilmesinin ardından özel okul ve diğer özel öğretim kurumlarında yabancı uyruklu kişilerin ortaklığı sona erdirilecek.

TBMM'de kabul edilen, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanunu'na göre, özel okul ve diğer özel öğretim kurumlarındaki yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığı sona erdirilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun ile özel öğretim kurumlarının açılmasına ilişkin hükümleri düzenleyen kanuna bir madde eklendi.

Buna göre, gerekli şartları taşıyıp özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler tarafından açılan özel öğretim kurumlarının kurucularında, yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığının tespit edilmesi halinde, söz konusu kurumlara brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak.

Bu kurumlara, yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerle ortaklığın sona erdirilmesi için 30 iş günü süre verilecek. Bu süre sonunda yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığının sona erdirilmemesi veya aynı kurumda ikinci kez yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığının tespiti halinde, söz konusu kuruluşun, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek.

Düzenleme öncesi mevzuatta, özel öğretim kurumu açılışında yabancı sermaye ortaklığına izin verilmemesine karşın, kurumun daha sonra yabancı uyruklu ortak edinmesi durumunu düzenleyen kesin bir hüküm bulunmuyordu.

19 bin özel öğretim kurumu mercek altında

Yeni düzenleme kapsamında, Türkiye genelinde yaklaşık 19 bin özel öğretim kurumunun yabancı ortağının bulunup bulunmadığının tespiti için çalışma yürütülüyor. Bakanlığın çalışmasının amaçları arasında, yabancı uyruklu ortakların özel okullar üzerinden yasa dışı faaliyette bulunmasının önüne geçilmesi de bulunuyor.

Bu çalışma kapsamında, yabancı ortaklığı tespit edilen özel okul, özel rehabilitasyon merkezi, muhtelif kurslar, uzaktan öğretim yapan kurslar, hizmet içi eğitim merkezleri, özel öğrenci etüt eğitim merkezleri, özel sürücü kursu ya da özel öğretim kurslarını da kapsayan tüm özel öğretim kurumlarına yeni kanun hükümleri uygulanacak.

Olası terör yapılanmalarına karşı önlem

AA muhabirinin MEB yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de mevzuat gereği yabancı sermaye tarafından sadece milletlerarası okullar açılabiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni düzenlemenin bir amacının da FETÖ ve diğer bölücü terör örgütlerinin Türkiye'de eğitim alanında olası yapılanmasının önüne geçmek olduğunu ifade etti. Yetkililer, ayrıca eğitim kurumlarının terör yapılanmalarında odak haline gelmesi ve eğitim-öğretim perdesi altında devletin hem maddi hem manevi ciddi kayıplara uğratılmasının en büyük risk olduğunu belirtti.

AA 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.