Üstün Zekalılar Yerinde Tespit Edilecek

Üstün Zekalılar Yerinde Tespit Edilecek

KamuAjans.Com-İstanbul'da bazı okullara kurulan laboratuvarlarla, üstün zekalıların tespit edilip, kendilerine uygun ortamlarda eğitim alması sağlanacak.Türkiye Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) ile Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik üniversitelerince yürütülen proje kapsamında üstün zekalılar tespit edilip, kendilerine uygun ortamlarda eğitim alması sağlanacak.

Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Başkanı Tunahan Coşkun, Türkiye'deki üstün zekalıların tespit edilip, değerlendirilmesi konusunda sıkıntılar bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu önemli potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğinin önemine değinen Coşkun, bu eksikliği kapatmak için çeşitli projeler geliştirdiklerini ifade etti.

Coşkun, Türkiye'de özellikle üstün zekalı öğrencilerde mutsuzluk sorunu yaşandığını aktararak, şöyle konuştu:

"Bu mutsuzluğa neden olan çok etken var. Bunlardan bir tanesi de eğitim mekanlarının ve programlarının onların ihtiyaçlarına göre dizayn edilmemiş olması. En azından bir laboratuvarla da olsa üstün zekalı çocukların ihtiyaçlarını karşılayan, onların ilgi ve alakalarına yönelik mekan ve program oluşturarak, hem öğrencilerin mutluluğunu artırmak hem de öğrencilerin üretimine katkı sağlayan, onları değerlendiren bir sistem kurmak istiyoruz."

"SİSTEMLE ÜSTÜN ZEKALILARIN MUTLULUĞU DA ARTIRILACAK"

Coşkun, üstün zekalı öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda, yaklaşık bir yıldır hazırlığını yaptıkları, "STEM Eğitimiyle Girişimci Gençler Projesi"ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Projenin, İTÜ ve YTÜ gibi iki ciddi üniversiteyle beraber yürüttükleri önemli bir proje olduğunu vurgulayan Coşkun, şu bilgileri verdi:

"Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da destekleniyor. Dünyada çok yaygın kullanılan ancak Türkiye'de pek bilinmeyen bir sistem kuruyoruz. Projeyle 10 devlet okuluna STEM laboratuvarları kurduk. Yani, bilimi, matematiği, teknolojiyi ve mühendisliği birlikte verebilecek, içinde robotik malzemeler ile 3D yazıcılar ve zeka oyunları bile bulunan laboratuvarlar kurduk. Burada görev yapacak öğretmenlerin eğitimlerini veriyoruz. Yaklaşık 50 saatlik eğitimleri var. Eğitimler bitmek üzere. Daha sonra bu okullarda okuyan öğrencilere laboratuvarları açacağız. Burada eğitim alacaklar."

"YAKLAŞIK 10 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞMAYI AMAÇLIYORUZ"

Coşkun, tek projeyle yetinmediklerini, Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, YTÜ ve İTÜ ortaklığıyla "Dört Dörtlük Destek Eğitim Odaları Projesi"ni de hayata geçirmeye hazırlandıklarını aktararak, "Projeyle, üstün zekalı öğrencilerin, okul içinde haftalık ders saatinin üçte birini geçmeyecek şekilde eğitim almalarını sağlamak istiyoruz. Sarıyer'de 20 okula destek eğitim odaları kuruyoruz. Buralarda çocuklar zeka oyunları, sıra dışı düşünme, bilim ve robotik alanlarda eğitim alacaklar." şeklinde konuştu.

Bizim Gazete 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.