Üniversiteye Giriş Sistemi Nasıl Olacak? İşte O Formül...

Üniversiteye Giriş Sistemi Nasıl Olacak? İşte O Formül...

KamuAjans.Com-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "üniversiteye giriş için de çalışma yapılıyor" sözleri sonrası yeni sistemin nasıl olacağıyla ilgili ilk ipuçları geldi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG'un kaldırılmasından sonra üniversiteye giriş sistemi için de çalışma yapılacağını açıklamasının ardından yeni sistemle ilgili ilk ipuçları gelmeye başladı.

- Üniversiteler başarı durumlarına göre A, A ve C gruplarına ayrılacak...

- Açık öğretim ve meslek yüksekokullarına lise başarısına göre sınavsız geçiş yapılacak...

- Sınavsız yerleştirmelerin ardından 4 yıllık lisans eğitimi için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılacak. Böylelikle rekabet daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşecek...

MEB VE YÖK MODEL ÇALIŞMASI YAPIYOR

Sabah gazetesinin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak. Öne çıkan modelin satır başları şöyle:

YÜKSEKOKULLARA VE AÇIK ÖĞRETİME SINAVSIZ GİRİŞ

Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

LİSANS EĞİTİMİ İÇİN 500 ÖĞRENCİYE MERKEZİ SINAV

Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV

LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE

Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.