Üniversitelerde Örgütsel Adalet

Üniversitelerde Örgütsel Adalet

Kamuajans.com - Örgütsel adalet doğruluğun işyerindeki rolü ve haklılığın korunmasında otoritenin işlevi ile ilgili bir kavramı olarak tanımlanabilir.

Kamuajans.com - Yani, başka açıdan örgütsel adalet, çalışanların görev dağılımı, mesaiye uyma, yetki verilmesi, ücret düzeyi, sosyal ve ekonomik anlamda bir çalışma ortamı, ve etkileşimi gibi değişkenlere yönelik yönetsel kararları değerlendirme süreci ve örgüt içerisinde alınan kararların nasıl alındığı ya da alınan bu kararların çalışanlara nasıl yansıdığı, çalışanlarca algılama biçimi olarak tanımlanabilir.

   

Üniversitelerde örgütsel adalet neden önemlidir? Üniversitelerde örgütsel adalet ilkesini bozan ilkeler nelerdir? 

Üniversitelerde örgütsel adalet ilkesine uyulmaması, öğretim elamanlarının, iş doyumunun olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. Bu durumda, üniversitelerin amaç/amaçlarının etkili bir biçimde yerine getirilmemesi anlamına gelecektir.

     

Diğer taraftan, üniversitelerde örgütsel adalet ilkesini bozan birçok etken bulunmaktadır. Bunlar yönetimsel ve örgütsel olabilir.

     

Üniversitelerde, bazen araştırma görevlilerinin görevi olmayan angarya sayılacak işler için kullanıldığı bilinen bir gerçektir. 

     

Yine, yönetici konumundakiler liyakat ölçüleri değil de rektörlük makamına yakınlığı ile bilinen kişiler atanmaktadır. Bu durum da örgütsel etkililiği olumsuz etkiliyor. Ayrıca, ders dağılımı konusunda eşitlik ilkesine uyulmadığı bilinen bir gerçektir. 

   

Özellikle, idari personelin ücret düzeyi istenen düzeyde olmayıp, bu personelin güdülenmesini zorlaştırmaktadır. 

   

Diğer taraftan, karardan etkilenen öğretim elemanlarının genellikle karara katılmadıkları görülmektedir. Böyle bir örgüt ikliminde örgütsel adaletten bahsedilebilir mi?  

Hasan GÜNEŞ

Emekli Öğretim Görevlisi 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.