Sözleşmeli Öğretmenlere Aile Bütünlüğü için Yer Değişikliği Hakkı Verildi

Sözleşmeli Öğretmenlere Aile Bütünlüğü için Yer Değişikliği Hakkı Verildi

KamuAjans.Com-Eğitim-Bir-Sen’in girişimleri sonuç verdi. Millî Eğitim Bakanlığı, sözleşmeli öğretmenlerin aile bütünlüğü kapsamında eşlerinin görev yaptığı ile yer değişikliği talebinde bulunabilmelerine imkân verdi. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün illere gönderdiği yazıya göre, eşleri başka bir ilde sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanlar, 31 Ekim 2017 tarihi itibarıyla görev yaptıkları ilde bir yıllık çalışma süresini doldurmaları şartıyla, eşlerinin görev yaptıkları ilde birleştirilme talebinde bu

Eğitim-Bir-Sen olarak, Nisan 2017’de gerçekleştirilen Kurum İdari Kurulu toplantısında ilk gündem maddesi olarak, “Sözleşmeli öğretmen yerine kadrolu öğretmen istihdamının yapılması; mevcut sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi için ilgili merciiler nezdinde çalışma yapılması; mevcut sözleşmeli öğretmenlerin aile bütünlüğü ve sağlık durumuna bağlı yer değişikliği ve izin hakları başta olmak üzere kadrolu öğretmenlerin sahip olduğu haklardan faydalandırılmaları sağlanmalıdır” talebini dile getirmiştik.

Genel Başkanımız Ali Yalçın da, Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile 10 Ekim’de yaptığı görüşmede bu konuyu tekrar gündeme getirmiş, anayasal bir hak ve evrensel hukukun bir gereği olan aile bütünlüğü ve sağlık durumu nedeniyle farklı yerlerde çalışan sözleşmeli öğretmenlere yer değişikliği hakkının tanınması gerektiğini ifade etmişti.

Aile birliğinin sağlanması için atılan bu adım olumlu olmakla birlikte, sözleşmeli öğretmenlerin bu hususta kadrolu öğretmenlere tanınan diğer yer değişikliği ve izin haklarından da aynı şekilde faydalandırılmaları gerekmektedir.

Diğer taraftan, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ilişkin 2011 tarihli KHK’nın gerekçesi ve sözleşmeli personele ilişkin mahkeme içtihatları, personel rejimi kapsamında tanınan haklar konusunda statü ayrımının hukuka ve kanuna aykırılığını ortaya koymuşken, aynı hatada ısrar etmenin yersizliği açıktır.

Sözleşmeli öğretmenlere kendi aralarında eş özrü hakkı tanınması olumlu bir adımken, diğer istihdam statülerinde çalışan eşleri kapsamaması, sağlık özrüne dayalı yer değişikliğine kapı aralamaması bir eksikliktir. Bakanlığın, bu talepleri de dikkate alarak, yeni bir düzenleme yapması yerinde olacaktır.


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.