Sözleşmeli Öğretmenler Eğitime Hazırlık Ödeneği Alabilecekler Mi?

Sözleşmeli Öğretmenler Eğitime Hazırlık Ödeneği Alabilecekler Mi?

15 bin sözleşmeli öğretmenin atamasının gerçekleşecek olmasının ardından özlük hakları ile ilgili sorular da gündeme gelecektir. Bu özlük haklarından birisi de eğitime hazırlık ödeneğinin özleşmeli öğretmenlere ödenip ödenmeyeceğidir.

Bu konuda 10/09/2015 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının yazısında sözleşmeli öğretmenler konusu gündeme getirilmemiş olsa da sözleşmeleri gereği fiilen atandıkları kadroda görev yapacakları için eğitime hazırlık ödeneği (kırtasiye ücreti) alacaklardır. Eğitime hazırlık ödeneği için Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahip olacağından bu durum için Milli Eğitim Bakanlığının tekrar yazı yazması gerekmeden ödeme yapılacaktır.

Öğretmenlere her yıl eğitim öğretim yılının başlangıcında ödenen eğitime hazırlık ödeneği (kırtasiye parası) fiili öğretmenlik yapan eğitim personellerine ödenmektedir. Bu ödeme yıl içerisinde bir kez yapılır. Memur sendikalarının hükumetle yaptıkları toplu sözleşmelerde miktarı belirlenen eğitime hazırlık ödeneği ayrıca Bakanlar Kurulu kararıyla da belirlenebilir.



OHAL dönemine girilen bu günlerde öğretmenlerle ilgili eğitime hazırlık ödeneği ile ilgili bir tasarruf kullanılır mı bilinmez ama yapılacak bir zam öğretmenlere moral motivasyon açısından güzel bir jest olacaktır. 

Eğitime Hazırlık Ödeneği Kimlere Ödenir?

Eğitime hazırlık ödeneği ile ilgili bir diğer konu da bu ödemenin sadece fiili öğretmenlik yapan eğitim çalışanlarına veriliyor olmasıdır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışan diğer memur, şef, yardımcı personel gibi personel grupları bu ödemeden faylanamamaktadır. Öğretmen dışında eğitim kurumu müdür ve müdür yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları da bu ödenekten faydalanabilmektedir.

Eğitime Hazırlık Ödeneği Ne Zaman Ödenir?

Eğitime hazırlık ödeneği genellikle Eylül ve Ekim aylarında ödenmektedir. Yani okulların eğitim öğretime açıldığı tarihlerde eğitime hazırlık ödeneği ücreti hesaplara yatmaktadır.


Eğitime Hazırlık Ödeneğini Sonradan Göreve Başlayanlar Alabilir Mi?

Eylül ayı itibariyle görev başında olmayan öğretmenler ise izinden döndükten sonra 1. dönemin sonuna kadar bu ödeneğin %75 ini, şayet ikinci dönem başladılarsa da eğitime hazırlık ödeneğinin %50 sini alabilirler. Bu durum ataması gerçekleştirilen öğretmenler için de aynı şekilde geçerlidir. 


Görevden Ayrılınması Durumunda Eğitime Hazırlık Ödeneği Ne Olur?

Peki bu süreler içerisinde öğretmenlerin aylıksız izin, emeklilik, naklen başka kuruma geçme, istifa ve ya ölüm hallerinde eğitime hazırlık ödeneği ile ilgili nasıl bir uygulama söz konusu olur?

Eğitim öğretim süresi içerisinde eğitime hazırlık ödeneğini almış öğretmen ve bunu alabilen personelden bu ücret geri alınır. Kendisinden alınamadığı ölüm durumlarında ise mirasçılarından temin yoluna gidilir.



Eğitime Hazırlık Ödeneği Miktarı 2016 Yılında Ne Kadar Olacak?


Memur-Sen ile Hükumet arasında gerçekleştirilen toplu sözleşmeye göre, 2016 yılı eğitim öğretim yılı başında öğretmenlere ödenecek öğretim yılına hazırlık ödeneğinin brüt tutarı 1000 TL, damga vergisi kesildikten sonra net tutarı ise 992 TL olacaktır.

Bu yazının tüm hakları kamuajans.com'a aittir. "www.kamuajans.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.