Sınıf Öğretmenleri Türkçe Öğretmenliği'ne Geçebilmeli, İdareciler İstifa Etmeden Alan Değiştirebilmeli

Sınıf Öğretmenleri Türkçe Öğretmenliği'ne Geçebilmeli, İdareciler İstifa Etmeden Alan Değiştirebilmeli

Kamuajans.com - Edebiyat mezunu Sınıf Öğretmenleri Türkçe Öğretmenliği'ne geçebilmeli, idareciler de istifa etmeden alan değiştirme imkanı sağlanmalıdır.

1.Sınıf öğretmeni olup, TDE edebiyat Diplomasına sahip olan bütün öğretmenlerin Diplomaya dayalı Alan değiştirmesine imkan sağlanmalıdır.

2.Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ilahiyatçılar, nasıl Liseye geçebiliyorsa aynı fırsat Edebiyat mezunlarına da verilmelidir.(Bir önceki Alan değişikliğinde Lise-ortaokul arası İlahiyatçılar geçiş yapmıştı)

3.Türk Dili ve Edebiyatı Diploması olan sınıf öğretmenlerinin, bu bölümü 4 yıl okuduklarından, geçmişte yapılan Yan Alan öğretmenliğinden çok daha donanımlı oldukları tartışma götürmez bir gerçektir. Bu realiteye uyulmalı, branşlar arasında fırsat eşitliği sağlanmalıdır.

4.Türk Dili ve Edebiyatı (80 Sayılı TTK Çizelgesi Bölüm Mezunları)

1. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

2. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (*)

3. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü(*)

4. Türk Halkbilimi Bölümü (*)


GİREBİLECEĞİ DERSLER

Türk Edebiyatı

Dil ve Anlatım

Türkçe

Drama

Çocuk Edebiyatı

Halk Bilim

Diksiyon

Sanat Etkinlikleri

Halk Kültürü

Diksiyon ve Hitabet

Osmanlı Türkçesi

Okuma Becerileri

Yazarlık ve Yazma Becerileri

İletişim ve Sunum Becerileri.

4.26 Aralık’ta ilan edilen Norm durumlarına bakıldığında, illerin çoğunda Türkçe öğretmen açığının, ihtiyacının tahmin edilenin çok üstünde olduğunu görüyoruz. Yapılacak muhtemel Diplomaya dayalı bir Alan değişikliğinde, Türkçeye geçebilecek nitelik ve donanıma sahip sadece Edebiyat mezunları değil mı?

5.2012’de yan Alanı Türkçe olan sınıf öğretmenlerin çoğu Ortaokul Türkçe Öğretmenliğine geçti. Bu doğruysa Edebiyat mezununun Türkçe öğretmenliğini yapması daha fazla doğru olmaz mı? Nitekim geçmişte örneği de az değildir; yani Türk Dili ve Edebiyatı birçok öğretmen şu anda ortaokullarda Türkçe Öğretmenliği yapmaktadır.

6.Özellikle batıda Sınıf öğretmeni olup ta, ayrıca TDE mezunu, yani Edebiyat diploması olan öğretmenlerin Diplomaya dayalı Alan değişikliği ile ortaokul geçmeleri halinde norm fazlası Sınıf Öğretmenliğine de ilaç gibi gelecektir.

7.Sadece bir ilde 253 Ortaokul Türkçe Öğretmeni açığı-ihtiyacı olduğu gerçeği göz önüne alırsak, bu durumda olan sınıf öğretmeni Edebiyat mezunlarının Türkçe öğretmenliğine geçme fırsatı verilmesi elzemdir.

8.Sınıf Öğretmeni Okul İdarecilerinin, Alana(Ortaokul-Lise)’ye geçerken, geçebileceği yerin açık olması halinde istifa etmeden Diplomaya dayalı Alan değiştirebilmelidir.

9.TED, Edebiyat mezunu sınıf öğretmenlerinin de sınırlı sayıda olduğundan, illerde lokal olarak ortaokul Türkçe açığını kapatarak nispeten rahatlatacaktır.

DİPLOMAYA DAYALI ALAN DEĞİŞİKLİĞİNİ BEKLEYEN ÖĞRETMENLER.(29.12.2016) 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.