RTÜK'ten ''Öğretmen Namaz Kılmıyor'' Cezası

RTÜK'ten ''Öğretmen Namaz Kılmıyor'' Cezası

KamuAjans.Com-Hatırlanacağı üzere “Prof. Dr. Mustafa Karataş ile İftar Vakti” programında, Karataş, “Öğretmen namaz kılmıyor, albay namaz kılmıyor, hiç gören olmuş mu? Öğretmen namazı bırak, Allah dese, inşallah dese, sözün arasında pişman oluyor” şeklinde sözler sarfetmiş, bunun üzerine Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Karataş’a sert tepki göstermişti.

Genel Başkan Koncuk, “900 bin öğretmen var, bunların hangi oranda namaz kılıp kılmadığını bilmek mümkün olmadığı gibi, bir meslek grubunu, alenen, dinden bihaber, hatta dine karşı bir grup gibi göstermek kimsenin haddi de, hakkı da değildir. Bu zihniyetteki insanların sayısı gittikçe artmaktadır. Bu anlayışın yüce dinimize de hiç bir fayda sağlamayacağı açıktır. İslam gibi kapsayıcı, kucaklayıcı bir dinin böyle insanlarca temsil edildiğini görmek üzüntü vericidir. Bu kafadaki insanların, ortaçağda cennetin anahtarını satan papazlardan farkı nedir?” demişti.

Öte yandan Türk Eğitim-Sen olarak hem Mustafa Karataş hakkında suç duyurusunda bulunmuş hem de programı RTÜK’e şikâyet etmiştik. Şikâyetimiz üzerine RTÜK, söz konusu ifadelerin, öğretmenlik mesleğini ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını kamuoyu nezdinde küçük düşürücü, aşağılayıcı ifadeler olduğunu belirterek, programı yayınlayan Show Tv’ye 317 bin 173 TL idari para cezası uygulanmasına oybirliği ile karar verdi.

RTÜK’e şikâyetimizin sonuç vermesi tüm eğitim camiasını memnun etmiştir. Böylesi sorumsuz bir şekilde konuşanların; toplumun önde gelen meslek gruplarını aşağılayarak, reyting kapısını aralama devri sona ermelidir. Bu tür sözler ile İslam’a hizmet edemezsiniz. İnsanları tahkir ederek, ezerek, saygın meslek gruplarını değersizleştirmeye çalışarak, kamuoyunu yanlış yönlendirerek din adamlığı yapamazsınız. Umuyoruz ki bu 317 bin TL’lik para cezası Mustafa Karataş’a bir ders olur ve Karataş bundan sonra din adamlığının gerektirdiği sorumlulukla hareket eder.

RTÜK’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu yayında program sunucusu tarafından “… Baksana Bakkal İsmail Amca namaz kılıyor, Hademe Hacer Teyze namaz kılıyor, Bekçi Ahmet Amca namaz kılıyor; ama Öğretmen namaz kılmıyor. Albay Rüştü Efendi hiç namaz kılmıyor. Hiç gören olmuş mu? öğretmen namazı bırak Allah dese, İnşallah dese sözün arasında pişman oluyor. Namaz kılmak için çok vakit var. Yaşlanınca, emekli olunca kılarım." şeklindeki söz konusu ifadelerin, öğretmenlik mesleğini ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını kamuoyu nezdinde küçük düşürücü, aşağılayıcı ifadeler olduğu,

Bu nedenlerle söz konusu yayında, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan “Yayın hizmetleri; "... kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." hükmünün ihlal edildiği kanaatine varılmıştır.

Bu itibarla;

Kuruluşa, 18.03.2011, 04.04.2011, 09.04.2011 tarihli yayınları nedeniyle evvelce 21.04.2011, 26.05.2011, 16.06.2011 tarih ve 2011/23, 2011/32, 2011/37 sayılı toplantılarda alınan 9, 24 ve 60 nolu Üst Kurul Kararlarıyla 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi uyarınca, uyarı yaptırımı uygulandığı tespit edildiğinden, aynı hükmün tekraren ihlali nedeniyle, Kanun’un 32’nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “…ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir” hükmü uyarınca,

İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Mayıs 2016 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 31.717.319,3 Türk Lirası olduğu değerlendirilerek, yüzde bir oranı (%1) 317.173,00 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA, oy birliği ile karar verildi.”

GENEL BAŞKAN: “BU KAFADAKİ İNSANLARIN ORTAÇAĞDA CENNETİN ANAHTARINI SATAN PAPAZLARDAN FARKI NEDİR?”

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.