Özel Okul Artık Lüks Değil

Özel Okul Artık Lüks Değil

KamuAjans.Com-Türkiye'de artık özel okulda çocuk okutmak hayal değil gerçek oldu. 8 binden fazla özel okulda, 1.2 milyona yakın öğrenci eğitim görüyor. Milli Eğitim Bakanlığı ilk kez Türkiye'nin özel okulların ücret analizini çıkardı.

Türkiye'de artık özel okulda çocuk okutmak hayal değil gerçek oldu. 8 binden fazla özel okulda, 1.2 milyona yakın öğrenci eğitim görüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ilk kez Türkiye'nin özel okulların ücret analizini çıkardı. 2000'li yıllara kadar Türkiye'de sadece en zengin yüzde 1'in çocuklarını gönderebildiği özel okullara 2014'te devletin başlattığı teşviklerle her gelir grubundan aileler de ulaşabildi. 10 bin lira ile 100 bin lira arasında değişen 8 binden fazla okulda her yaş grubundan toplamda 1.2 milyondan fazla öğrenci eğitim alıyor. Hükümetin, 2014'te başlayan başarılı ve dar gelirli ailelerin çocuklarına özel okulda teşvik programı ile işçi ve memur aileler bile çocuklarını özel okulda okutma imkanı buldu. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, şunları kaydetti:

1 MİLYONU AŞTI

"Türkiye'de yakın geçmişte özel okullara elit dediğimiz yüzde 1'lik zengin ve varlıklı aileler çocuklarını gönderebilirlerdi. Özel okul, orta gelirli aileler için bile hayaldi, lükstü. Hükümetimizin, 2014 yılında başlattığı özel okullara teşvik programı sayesinde öğrenci sayımız yüzde 100'den fazla artarak 1 milyon 200 binleri aştı. Şimdi ülkemizdeki öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 8'i özel okullardan yararlanıyor. Bu oranı 2023'e kadar yüzde 15'e çıkaracağız" dedi. Özel okullara teşvikin arkasında, eğitimde rekabet ve çeşitliliği getirmek olduğunu vurgulayan Şamlıoğlu, "Devlet okullarının yanında, özel okullar devletin yükünü aldığı gibi eğitimde çeşitlilik ve kaliteyi artırıyor. Sadece özel okullar kendi aralarında değil devlet okullarıyla kurulan farklı ilişkilerle güçlü bir etkileşim ve yeni etkileşimler oluşuyor. Böylelikle günümüz becerilerinin ötesinde yeni kabiliyetlerin de gelişmesine imkan sağlanmış oluyor" diye konuştu. Yıllardır sadece belirli bir zümreye sunulan özel okulculuğun, Anadolu'nun her yerinde, her ekonomik ve sosyal gruptan vatandaşın çocuğuna açıldığını belirten Şamlıoğlu, "Eski Türkiye'de nasıl uçakla seyahat lüks olarak görülürdü şimdi herkes ulaşabiliyorsa, eğitimde de özel okul artık bir lüks değil. Birçok veli, nitelik ve nicelik olarak gelişen özel okulculuk sayesinde yıllık 10-15 bin TL'lik bütçeyle bile çocuğunu özel okulda okutabilme imkanına sahip oldu" dedi. İşte Türkiye'deki özel okulların 2017-2018 eğitim öğretim dönemi için öğrenci başına ücret analizleri:

15 BİN TL'LİK OKULLAR ATAKTA

Türkiye'de 4 bin 550 özel okulun, yıllık ücreti 15 bin TL ve altında belirledi. Teşviklerle birlikte aileler için butik özel okullar atağa kalktı. Bu okulları en çok lise öğrencileri tercih etti. Raporda, 15-25 bin TL arasında ücretle eğitim veren 2 bin 405 okulu aileler, çocukların ilkokul ve ortaokul seviyesinde tercih etti. 25-50 bin TL arasında yıllık ücret belirleyen okulların sayısı bin 4 olarak belirlendi. Bu okulları velilerin anaokulu seviyesinde yoğunlukta tercih ettikleri ve ilkokul ortaokul lise için de ortalama yoğunlukta tercih ettikleri görülüyor. Yıllık ücreti adeta dudak uçuklatan 50 bin ve üstü okulların sayısı 41 olarak belirlendi. Ancak bu okullara giden öğrenci sayısı yüzde 1'in bile altında kalıyor.

SAFURE CANTÜRK

Sabah 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.