Özel Öğretim Kurumları ve Sınavlar Hakkında Genelge

Özel Öğretim Kurumları ve Sınavlar Hakkında Genelge

Kamuajans.com - Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından Özel Öğretim Kurumları ve Sınavlar konulu 16915068-10.99-E.551521 sayılı 16 OCak 2017 tarihli resmi yazı yayımlandı.

T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Sayı: 16915068-10.99-E.551521

Konu: Özel Öğretim Kurumları ve Sınavlar

16.01.2017

...............VALİLİĞİNE

(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

İlgi: a) 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu

b) 20/3/2012 tarihli ve 2839 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

Bilindiği üzere 3/10/2016 tarihli ve 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgi (a) Kanuna ek 2'nci madde eklenerek ''Okullar ile özel öğretim kursları hariç olmak üzere başka adlarla da olsa ilköğretim ve ortaöğretim örgün eğitim programlarının aynısı veya bir kısmını uygulayan ya da bu programlara yönelik deneme, seviye tespit sınavı gibi adlarla toplu sınav organizasyonları yapmak üzere faaliyet göstermek için yüzyüze veya uzaktan öğretim yöntemi ile özel öğretim kurumları veya yerler açılamaz, işletilemez, öğretim programları oluşturulamaz. Sivil toplum kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarının sürekli eğitim merkezleri gibi birimlerinde de bu faaliyetler yürütülemez. Belediyeler ise il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilir.'' hükmü getirilmiştir. Söz konusu madde ve ilgi (b) Yönetmeliğin 62'nci ve 63'üncü maddeleri çerçevesinde, özel öğretim kurumlarının bursluluk, deneme, seviye tespit sınavı gibi uygulamaları ile araştırma, yarışma ve sosyal etkinlik faaliyetlerinde aşağıdaki hususlara göre hareket edilecektir.

1- Özel öğretim kurumları, ders ya da sınavlardaki başarıları veya bilim, kültür, sanat, spor ve benzeri alanlardaki başarılarından veya maddi imkansızlıklarından dolayı öğrenci ve kursiyerlere karşılıksız olarak burs verebilmekte, burs vereceği öğrenci veya kursiyerlerini belirlemek amacıyla ocak, şubat ve mart aylarında bursluluk sınavı yapabilmektedirler. Kurumlar, bursluluk sınavı yapmak istemesi halinde bu sınavlar ve burs verilmesine ilişkin şartlarını (burs miktarını, burs şeklini, burs süresini ve burs verecekleri öğrenci/kursiyer sayısı ile bursun hangi durumlarda kesileceğini) bağlı bulunduğu milli eğitim müdürlüğü aracılığıyla il milli eğitim müdürlüğüne bildirecektir. İl milli eğitim müdürlüğünce, ilgi (b) Yönetmeliğin 62'nci ve 63'üncü maddelerinde bahsedilen hususlarla birlikte, burs verme şartlarında; öğrenci/kursiyer veyahut velisini mali taahhüde sokacak hükümlerin bulunmaması, bursun verilme şekli ve süresinin açık ve anlaşılır olması durumları incelenecek, şartları uygun bulunan kurumların bursluluk sınavı yapmasına valilikçe izin verilecektir. Bursluluk sınavları, kurumların il sınırları içinde kendi binalarında veya başka eğitim kurumu binalarında ve her sınıf seviyesinde tek oturum halinde yapılacaktır. Bursluluk sınavlarına katılacak olanlar sınav başvurularını burs verecek özel öğretim kurumuna yapacaklardır. Kurumlar, ilgi (b) Yönetmeliğin Ek-4'üncü maddesinde yer alan hususlara da dikkat ederek bursluluk sınavlarına ilişkin ilanlarında, başvuru adreslerini, bursluluk şartlarına ilişkin bilgi/belgeye ulaşma yollarını ve başvuru usulünü belirteceklerdir. Kurumlar, diğer kurum/kuruluş/işletmelerden, yapacakları bursluluk sınavlarına ilişkin döküman kullanabileceklerdir. Ancak bu yerlerin, sınavlara ilişkin hazırladığı dökümanlar merkezi sınav organizasyonu amaçlı olmayacaktır. Sınavlara katılacaklara ilişkin kimlik belgeleri, ilçe/il/ülke sıralaması veyahut yüzdelik dilimi gibi veriler paylaşılmayacaktır.

2- Araştırma, yarışma veya sosyal etkinlik düzenleyecek olan kurumlar ile bursluluk sınavı yapacak kurumların durumlarının ilgi (b) Yönetmeliğin 62'nci maddesinin yedinci fıkrası kapsamına girip girmediğinin Valiliğinizce değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda Valiliğinizde bulunan mevcut bilgiler ile MEBBİS'te yer alan kurum bilgileri doğrultusunda durumu değerlendirilen kurumların, söz konusu faaliyetleri yapmasına ilişkin nihai karar Valiliğinizce verilecek, Bakanlığımızdan ayrıca bilgi sorulmayacaktır.

3- Kurumların bursluluk işlemlerinin, bursluluk sınavlarının, sınavların ilan ve reklamlarının, ilgi (b) Yönetmeliğin 62'nci ve 63'üncü maddeli hükümleri, Ek-4'üncü maddede yer alan ''Kurumların reklam ve ilanlarında öğrenci resimleri ve isimleri ile öğrenci başarı durum bilgileri kullanılmaz.'' hükmü ve bu yazıya aykırı olması veyahut mevzuata aykırı farklı sınav duyurularının olması durumunda, ilgi (a) Kanunun 7'nci maddesindeki hükümler ile ilgi (b) Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda işlem yapılacaktır. 

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. 

Kemal ŞAMLIOĞLU

Bakan a.

Genel Müdür V.

DAĞITIM:

B Planı 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.