Özel Eğitim Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir

Özel Eğitim Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Ödenmelidir

KamuAjans.Com-Zihinsel engelliler öğretmenlerine nöbet görevi tanımlanmalı ve ek ders ücreti ödenmelidir.Özel Eğitim ve Uygulama Merkezi niteliğindeki okullarda özel eğitim sınıfı öğretmenlerine nöbet ücreti verilirken, ilk ve ortaokulların bünyesinde bulunan özel alt sınıf öğretmenlerine nöbet ücreti verilmemektedir.

Her iki okul türünde de görev yapan öğretmenler Zihinsel Engelliler Öğretmeni olmasına rağmen özel eğitim uygulama merkezi niteliğindeki okullarda çalışan zihinsel engelliler öğretmenlerine fiilen nöbet görevi tanımlanmakta ve bu okullardaki zihinsel engelliler öğretmenleri nöbet defteri imzalayarak nöbet görevini icra etmektedir. Bu görevleri karşılığında Ocak 2017 itibariyle her nöbet görevi için 3 ek ders ücreti ödenmektedir.

Buna rağmen ilk ve ortaokulların bünyesinde bulunan özel alt sınıflarda görev yapan zihinsel engelliler öğretmenlerine yönetmelik gereğince nöbet görevi verilmemekte ve dolayısıyla nöbet ücreti alamamaktadırlar.

Geçtiğimiz günlerde MEB konuyla ilgili tereddütlerin giderilmesi adına bir açıklama yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı ilgili yönetmeliği göz önünde bulundurarak nöbet görevi ile ilgili 44. madde uyarınca özel eğitim sınıfı öğretmenlerine nöbet görevi verileceğine dair bir hüküm bulunmadığını öne sürerek özel eğitim sınıfı öğretmenlerinin nöbet ücreti alamayacağını belirtmektedir.

Ancak özel eğitim ve uygulama merkezleri özel eğitim sınıfı öğretmenlerine nöbet görevi tanımlarken, ilk ve ortaokullar yönetmeliğe bağlı kalarak özel eğitim sınıfı öğretmenlerine nöbet görevi vermemektedir. Yani yönetmeliğin uygulanış biçiminde ikilik söz konusudur. Her iki okulda görev yapan öğretmenlerin branşı da Zihinsel Engelliler Öğretmeni olduğu halde, bir okuldaki öğretmen nöbet ücreti alabilirken, diğer okuldaki öğretmen nöbet ücreti alamamaktadır.

Zihinsel Engelliler Öğretmenlerine Nöbet Ücreti Verilmelidir

Özel eğitim öğretmenleri görevleri icabı zihinsel engelli öğrencilerin başından teneffüslerde dahi ayrılmamaktadır. Yani tüm öğretmenler teneffüs yaparken, zihinsel engelliler öğretmenleri teneffüs yapmadan ve dinlenmeden aralıksız çalışmaktadırlar. Nöbet görevi alabilen branş öğretmenleri ise nöbetçi oldukları günlerde teneffüs yapmayıp nöbet görevlerini icra etmektedirler. Üstelik nöbet görevi üstlenen öğretmen derse giriş zilinden 5 dakika sonra derse girme hakkına da sahiptir.

Zihinsel engelliler öğretmenlerinin ise ders aralarında 1 dakika dahi dinlenme veya teneffüs yapma şansı yoktur. Buna rağmen branş öğretmenleri haftada bir gün nöbet görevi üstlenip 3 saat ek ders ücreti alabilirken, zihinsel engelliler öğretmenleri hergün nöbet tuttukları halde herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Özel Eğitim Sınıfı Nöbetçiliği Başlatılmalıdır

Özel eğitim sınıfı öğretmenleri sınıflarından ayrılamadığı için okul genelinde tutmaları mümkün görünmemektedir. Ancak sınıflarındaki zihinsel engelli çocukları korumak adına sınıftan hiçbir teneffüste ayrılamadıkları için zaten sınıf içinde teneffüs süresince nöbet tutmaktadırlar. Ancak daimi teneffüs vazifelerinden ve fedakarlıklarından dolayı nöbet ücretlerine herhangi bir ücret ödenmediği yıllarda dahi bir ücret talep etmemişlerdir. Buna rağmen nöbet görevlerine ücret ödenmesi kararlaştırıldığında bu ücreti en çok hak eden zihinsel engelliler öğretmenleri unutulmuş, diğer öğretmenlere nöbet ücreti ödenmesine başlanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim sınıf nöbetçiliğini başlatarak yönetmelikte bu doğrultuda düzenlemeler yapmalıdır. Zihinsel engelliler öğretmenlerine görev yaptıkları özel eğitim sınıflarında nöbet görevi tanımlanmalı ve görev yerleri sabit olmak üzere nöbet ücreti ödenmelidir.

Yönetmeliğin nöbet görevi ile ilgili maddesine dayanarak zihinsel engelliler öğretmenlerine nöbet görevi ücreti ödenmeyeceğini belirten Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda oldukça insafsız davranmaktadır. Yönetmeliğin ilgili maddesi değiştirilerek zihinsel engelliler öğretmenlerine nöbet ücreti ödenmesinin yolu açılmalıdır.

kamugundem 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.