Ortak Bir Okul Servis Yönetmeliği Geliyor

Ortak Bir Okul Servis Yönetmeliği Geliyor

Kamuajans.com - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bakanlığı ile İçişleri, Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanlıklarının ortak bir okul servis yönetmeliği çalışması yaptığını bildirdi.

Kamuajans.com - Kaya, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen 5. Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresi'nde yaptığı konuşmada, çocukların sağlıklı gelişimlerinin sağlanmasında herkesin üzerine düşen sorumluluklar bulunduğunu, konunun giderek çok boyutlu hale geldiğinis söyledi.

Hızlı değişimin olumsuzluklarına karşı bireyi ve aileyi korumak gerektiğine işaret eden Kaya, bu değişimi fırsata dönüştürmek için bireyi ve aileyi güçlendirmek gerektiğini, bunun en etkili yönteminin de eğitim olduğunu vurguladı.


- "Aynı odada farklı dünyalarda"

Bilişim ve iletişim araçlarının yaygınlaşmasının günlük hayatı kolaylaştırmak kadar tehditleri de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Kaya, bu tehditlerin yöneldiği en hassas kesimlerin başında çocukların geldiğini vurguladı. Kaya, şöyle devam etti:

"Aynı odada, farklı dünyalarda hayatlar süren aile fertleri olduğunu üzülerek maalesef gördüğümüz, yaşadığımız ortamlarda tecrübe ediyoruz. Herkesin elinde bir telefon ve herkes o telefonda farklı bir dünyada. Çocuk oyun oynarken, abi telefonla mesajlaşmakta. Anne ve baba farklı haberler okumakta. Aynı odanın içinde bile maalesef bugün bu cihazlarla farklı hayatlar içinde olabiliyoruz. Bu konuda çok hassas ve bilinçli davranmamız gerektiğine inanıyoruz."

Çocukların, bilişim ve iletişim araçlarının önlenebilir risklere karşı korunması gerektiğini vurgulayan Kaya, bu çerçevede farkındalığın artırılmasının önemine işaret etti.


- Aile eğitim programları

Bakanlık olarak bu konuda ailelere rehberlik hizmeti verdiklerini anımsatan Kaya, Aile Eğitim Programı kapsamında bugün itibarıyla 660 bin aileye ulaşıldığını ve yıl sonuna kadar, bu sayıyı 700 bine ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yaşanan hızlı değişimin, birey, aile ve toplum yapısına olumsuz yansımalarını öngörmek ve gerekli sosyal politikaları belirlemek için çalıştıklarını belirten Kaya, çalışmaları arasında çocukların sağlıklı gelişimi ve toplumsal yaşama katılımının da yer aldığını söyledi.

Kaya, 0-6 yaş grubunu ilgilendiren özel kreş ve gündüz bakımevlerinin açılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve denetlenmesi işlemlerinin Bakanlığınca yürütüldüğünü, bu çerçevede, özellikle "merdiven altı" olarak tabir edilen kuruluşların faaliyetinin engellenmesi için denetimler yapıldığını anlattı.

Bunlara karşı ciddi mücadele verdiklerini belirten Kaya, "En son olarak özel kreş, çocuk kulübü ve gündüz bakımevlerinin okul servis yönetmeliği üzerinde de yeni bir çalışma yapıyoruz. İçişleri, Ulaştırma, Milli Eğitim ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları olarak ortak bir okul servis yönetmeliği çalışması yapıyoruz. Bizim için çocuklarımızın güvenliği eğitimi her şeyden önemli." dedi.


- "5 bin 400 çocuk koruyucu aile yanında"

Çocukların aile ortamında sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmelerinin temel hedefleri olduğunu vurgulayan Kaya, 104 bin çocuğa sosyal ve ekonomik destek verildiğini bildirdi.

Koruyucu aile uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden Kaya, 5 bin 400 çocuğun koruyucu aile yanında, aile sıcaklığını hissederek yaşadığını aktardı. Bakanlık olarak bu sayıyı yeterli bulmadıklarına işaret eden Kaya, "Sizler de sofranıza bir tabak daha ekleyerek koruyucu aile olabilirsiniz." çağrısında bulundu.

Kaya, özellikle 0-6 yaş grubundaki çocukların aile yanına yerleştirilmesini önemsediklerini, bu yöndeki çalışmalara ağırlık verdiklerini belirtti.


- "Beşeri sermaye güçlendirilmeli"

Bilişim ve iletişim araçlarının kullanımının yaygınlaşmayla çocukların da dijital dünyaya dahil olduğunu dile getiren Kaya, bu durumun doğru yönetilmesi halinde tehditten fırsata dönüştürülebileceğini söyledi. Kaya, "Elbette çocuklarımızı bu yeni dünyanın dışında tutamayız. Ancak bunun için çocuklarımıza, beşeri sermayemizin güçlendirilmesini hedefleyen ve kadim medeniyetimizden ilham alan bir vizyon da sunmalıyız." diye konuştu.

Kaya, bu nedenle bir sonraki kongrenin "digital dünyada çocuk ve milli değerler, hedef beşeri sermayenin güçlendirilmesi" temasıyla yapılmasını önerdi.


- "Sığınmacıların yüzde 71'i kadın ve çocuk"

Türkiye'nin yakın ve uzak coğrafyasında büyük dramlar yaşandığına dikkati çeken Kaya, bu dramların en fazla kadınlar ve özellikle çocukları etkilediğini söyledi.

Bakan Kaya, Suriye'de zulümden kaçan ve Türkiye'ye sığınan yaklaşık 3,5 milyon Suriyelinin yüzde 71'inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu da sözlerine ekledi. 

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.