Okullarda Sosyal Hizmet Birimleri Kurulacak Mı?

Okullarda Sosyal Hizmet Birimleri Kurulacak Mı?

KamuAjans.Com-Milli Eğitim Bakanlığı, her okulda sosyal hizmet birimi kurulacağını açıklamıştı. Sosyal çalışmacılar ve sosyologlar okullarda sosyal hizmet birimi kurulup kurulmayacağını merak ediyor.

MEB’in her okulda sosyal hizmet birimi kuracağı haberi yaklaşık 3 yıl önce yayımlanmıştı. Özellikle sosyal çalışmacılar ve sosyologlar okullara atama yapılacağı beklentisi içine girmişti. Aradan yaklaşık 3 yıl geçmesine rağmen uygulama henüz başlatılmadı.

Her Okula Sosyal Hizmet Birimi Kurulacak (24 Şubat 2014-Anadolu Ajansı)

“ABD'deki okullarda uygulanan sistemin bir benzerini oluşturacak MEB, her okulda birer sosyal hizmet birimi kuracak ve buralarda sosyal hizmet uzmanı, sosyal çalışmacı, psikolog ve sosyologlar görevlendirilecek. Bu birimler rehberlik öğretmenleri ve okul aile birlikleriyle koordineli bir şekilde çalışacak.


Hizmet birimlerinde sigara, alkol, madde bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklar edinmiş, uyum ve iletişim sorunu yaşayan çocuk ve gençler için "çözüm modelleri" belirlenecek. Koruyucu-önleyici ve rehabilite edici değerlendirmeler yapılarak, öğrenciye destek olunacak. Bu birimler, okullarda öğretmenleri ile veya ailesi ile sorun yaşayan öğrenciler için de bir arabulucu görevi üstlenecek.


'Madde bağımlılığı' ödev konusu olmayacak


Ankara İl Uyuşturucu Koordinasyonu Kurulunca "2014-2016 İl Uyuşturucu Eylem Planı" hazırlandı. Toplumdaki yasa dışı bağımlılık yapıcı madde kullanımının ve bununla bağlantılı suçların önlenmesini, tedavi olanaklarının iyileştirilmesini amaçlayan plana göre, toplum sağlığını tehdit eden maddelerin şehre girmesini önlemek amacıyla tüm yollarda düzenli kontroller yapılacak. Şehirdeki MOBESE kameraları yaygınlaştırılacak ve jandarma tarafından etkin kullanılacak.


Cezaevleri, gençlik merkezleri, sivil toplum kuruluşları, fabrika, atölye gibi iş yerlerindekilere talep doğrultusunda madde bağımlılığı ve zararları konulu eğitim programları düzenlenecek. İl müftülüğünce konuşma ve vaazlarda madde bağımlılığı ve zararları konusuna yer verilmesi sağlanacak. Okullarda yanlış bilgilendirmeden dolayı merak uyandırmaması için "bağımlılık yapıcı maddeler ve zararları" adı altında öğrencilere performans ödevi verilmemesi sağlanacak.


"Madde bağımlılığı zararları" hakkında öğrencilere seminerler verilecek. Çocuk ve gençlerin spor, sanat ve kültür gibi etkinliklere yönlendirilmesi sağlanacak.”

KAMUPERSONELİ.NET DEĞERLENDİRMESİ: Okullarda sosyal hizmet birimleri ilerleyen dönemlerde kurulacaktır. Ancak atama anlamında sosyolog, sosyal çalışmacı, psikologların okullara atanması yerine Aile Bakanlığı’nda çalışan meslek elemanlarının okullarla işbirliği yapması yani okul rehber öğretmenleriyle Aile Bakanlığı’ndaki meslek elemanlarının koordineli çalışması bekleniyor.

Uzun vadede de sistem oturunca da her okula rehber öğretmen dışında 1 sosyal çalışmacı, 1 sosyolog, 1 psikolog düşünülebilir. Zaman zaman TBMM tutanaklarında da okul sosyal hizmeti birimi ve atamalar konuşulmaktadır. Alt yapıyı hazırlamadan okul sosyal hizmet birimine personel ataması yapılmayacaktır.

kamupersoneli 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.