Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü ve Uygulama Kılavuzu

Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü ve Uygulama Kılavuzu

KamuAjans.Com-Okul sağlığı; öğrencilerin ve okul çalışanlarının sağlığının değerlendirilmesi,geliştirilmesi, sağlıklı okul yaşamının sağlanmas. ve sürdürülmesi, öğrenciye ve dolayısıyla topluma sağlık eğitiminin verilmesi için yapılan çalışmaların tümü olarak tanımlanmaktadır.

Okul sağlığı çalışmaları kapsamında, halen Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde yürütülmekte olan pek çok program ve proje bulunmaktadır. Her iki Bakanlığın teşkilat yapılarında 2011 yılında yaşanan dönüşümün ardından, 25.09.2006 tarihinde imzalanmış olan Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolünün güncel ihtiyaçları karşılamadığı belirlenmiş ve yenilenmesi gerekliliği hasıl olmuştur. Bu kapsamda, Protokol yenileme çalışmaları başlatılmış ve 17.05.2016 tarihinde Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı arasında yeni " Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü" (Ek 1) imzalanmış ve ardından mevcut okul sağlığı yaklaşımının daha geniş kapsamlı ve bütüncül olması için "Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı” hazırlanmıştır. Program çerçevesinde yapılacak çalışmalarla, okul çağındaki bütün çocukların bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasının sağlanması ve sürdürülmesi, sağlıklı bir çevrede gelişimi, ailelerin ve toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Söz konusu program kapsamında, Sağlık Bakanlığının ilgi (b) yazısı ile öğrencilerin yıllık periyodik muayene/izlemleri kayıtlı oldukları aile hekimleri tarafından yapılmaya devam edileceği bildirilmiştir. Bu konuda, bazı illerde halen yaşanmakta olan sorunların ortadan kaldırılması için; İllerde gerekli planlamaların ve düzenlemelerin yapılması, İl/İlçe Halk Sağlığı Müdürlükleri ile koordineli çalışılması gerekmektedir. Ayrıca öğrenci izlemlerinin bir sağlık taramasından ziyade, yaşa özel çocuk-ergeıı izlemi olarak değerlendirilmesi ve izlemin yıl içinde öğrenci ve ailenin uygun oldukları bir zamanda gerçekleştirilebilmesinin sağlanması önem taşımaktadır.

Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan, tüm okul sağlığı çalışmalarının okul/kurumlarda (resmi ve özel) daha etkin yürütülebilmesi için ilgi (c) yazı ve eki ile bildirilen “Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı Uygulama Kılavuzu” ayrıca kılavuz ekinde yer alan formlar esas alınarak iş ve işlemlerin yürütülmesi ve gerekli önlemlerin alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.