Okul Giriş-Çıkışlarından Okul Kolluk Görevlileri Sorumlu Olacak

Okul Giriş-Çıkışlarından Okul Kolluk Görevlileri Sorumlu Olacak

Milli Eğitim Bakanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 24301423-918.99-E.21791564 sayılı Okul Kolluk Görevlileri konulu 14 Kasım 2018 tarihli resmi yazı yayınlandı.

İşveren Vekili Genel Müdür Vekili Halis Tekiner imzalı resmi yazıda ''Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Bakanlığımız arasında 12 Eylül 2018 tarihinde imzalanan ''Okullar ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü'' kapsamında, 2018-2019 eğitim öğretim yılında ükle genelinde Polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde bulunan ve öncelik derecelerine ayrılan okullarda sabit görev yapacak ''Okul Kolluk Görevlisi'', ''Özel Güvenlik Görevlisi'' , okul yönetimiyle sürekli iletişim halinde olacak ''Güvenli Eğitim Koosdinasyon Görevlisi'' ve okulların giriş-çıkışlarını sağlayacak ekiplerin görevlendirilmesi amaçlanmıştır.

İşbirliği protokolünün hayata geçirilmesiyle birlikte İçişleri Bakanlığının 5 Kasım 2018 tarih ve 197998 sayılı yazıda okulların güvenliğinin daha etkin bir şekilde sağlandığı, ancak uygulamada aşağıdaki sorunların bulunduğu belirtilmektedir.

Buna göre;

a) Okul kolluk görevlisinin etkin bir şekilde görev yapabilmesi için okul giriş çıkışını görebileceği ve ani gelişen olaylara müdahale edebileceği, okul fiziki yapısına uygun mekan sağlanmadığı,

b) Okul kolluk görevlilerinden görev tanımı dışında taleplerde bulunulduğu,

c) Okullarda meydana gelen/gelebilecek olaylar ile ilgili anlık bilgi akışım sağlamak üzere okul yöneticilerinden istenilen iletişim bilgilerinin okul kolluk görevlilerine halen verilmediği,

ç) Okul kolluk görevlilerinin resmi üniformalı veya sivil kıyafetli olarak görev yapacağı, ilin güvenlik durumu ve öncelikleri göz önünde bulundurularak İl Emniyet Müdürlerince belirleneceği konusunda bilgi sahibi olunmadığı, konularında sorunların oluştuğu ifade edilmektedir.

Bu itibarla, okul güvenlik tedbirleri uygulamalarında, yukarıda ve ekte yer alan ilgi yazıda belirtilen sorunlara ilişkin gerekli önlemlerin alınması, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi önem arz etmektedir.'' denilmiştir. 

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 31311769-49722-(62418)/197998 sayılı Okul Kolluk Görevlileri konulu 5 Kasım 2018 tarihli resmi yazı yayınlandı.

Bakan Yardımcısı Vali Muhterem İnce imzalı resmi yazıda ''Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 12 Eylül 2018 tarihinde imzalanan ''Okullar ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü'' kapsamında 2018-2019 eğitim öğretim döneminde ülke genelinde Polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde bulunan ve öncelik derecelerine ayrılan ilkokul, ortaokul ve liselerde sabit görev yapacak ''okul kolluk görevlisi'', ''özel güvenlik görevlisi'' okul yönetimiyle sürekli iletişim halinde olacak ''güvenli eğitim koordinasyon görevlisi'' ve okulların giriş-çıkışlarını sağlayacak ''ekiplerin'' görevlendirilmesi amaçlanmıştır.

İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 4 Eylül 2018 tarihli ve 23635644.249-6554 sayılı Genelgesi ile ülke genelinde bulunan okullar ve çevresinde meydana gelen terör, asayiş, narkotik, trafik vb. olalar ile sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yapıları göz önünde bulundurularak yapılan analizler sonrasında okullar öncelik derecelerinle ayrılmış, 1'inci öncelik dereceli ilkokullar ile 1'inci ve 2'nci öncelik dereceli ortaokul ve liselerde sabit olarak ''okul kolluk görevlisi'' ile ''özel güvenlik görevlisi'', ihtiyaç duyulan diğer öncelik dereceli okullarda ise yalnızca ''özel güvenlik görevlisi'' görevlendirilmesi istenilmiştir.

2017-2018 ile 2018-2019 eğitim öğretim dönemlerinin ilk bir aylık süresinde okullar ve çevresinde meydana gelen olay sayıları okul kolluk görevlilerinin bizzat müdahale ettiği olay sayıları ve okul kolluk görevlisi uygulamasında yaşanan sorunlar 5 Ekim 2018 tarihli ve 2018100516420826719 sayılı yazı ile İl Emniyet Müdürlüklerinden istenilmiştir. Alınan veriler değerlendirildiğinde, hırsızlık, uyuşturucu, yaralama, tehdit ve hakaret suçları başta olmak üzere okullar ve çevresinde meydana gelen olaylarda %24 oranında azalma olduğu, okul kolluk görevlilerinin 367 olaya doğrudan müdahale ettiği görülmüştür.

Yukarıdaki verilerden de anlaşıldığı üzere işbirliği protokolünün hayata geçirilmesiyle birlikte okulların güvenliğinin daha etkin bir şekilde sağlandığı, ancak okul kolluk görevlisi ve uygulamasında halen; 

1. Okul kolluk görevlisinin etkin bir şekilde görev yapabilmesi için okul giriş-çıkışını görebildiği ve ani gelişen olaylara müdahale edebileceği, eğitim kurumunun fiziki yapısına uygun mekan sağlanmadığı

2. Okul kolluk görevlilerinden, görev tanımı haricinde taleplerde bulunulduğu

3 Okullarda meydana gelen/gelebilecek olaylar ile ilgili anlık bilgi akışını sağlamak üzere okul yöneticilerinden istenilen iletişim bilgilerinin okul kolluk görevlilerine verilmediği

4. Okul kolluk görevlilerinin resmi üniformalı veya sivil kıyafetli olarak görev yapacağı ilin güvenlik durumu ve öncelikleri göz önünde bulundurularak il emniyet müdürlerince belirleneceği konusunda bilgi sahibi olunmadığı konularında okul yöneticileri ve idarecilerinden kaynaklanan sorunların olduğu bildirilmiştir.

2018-2019 yılı eğitim öğretim döneminde okullarda alınan güvenlik tedbirleri kapsamında yapılan görevlendirmelerde yaşanılan sorunlara ilişkin gerekli önlemlerin il/ilçe mülki amirlerince alınması, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi talep edilmiştir.


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.