Ohal Döneminde İstifa Eden Tekrar Memur Olabilir Mi, Sözleşmeli Öğretmen Olarak Atanabilir?

Ohal Döneminde İstifa Eden Tekrar Memur Olabilir Mi, Sözleşmeli Öğretmen Olarak Atanabilir?

Kamuajans.com - Eğitimci - Yazar Sedat DEĞER, eğitime dair önemli konulara değinmeye devam ediyor. DEĞER, son olarak kişisel Facebook hesabından yaptığı açıklama ile ''OHAL Döneminde istifa eden bir daha memur olamaz genellemesi yanlış.'' dedi.

Kamuajans.com - Eğitimci - Yazar Sedat DEĞER, açıklamasına şöyle devam etti: Dün yazdığım yazıda ohal döneminde istifalar konusunda tereddüt yaşayanlar olmuş. Aslında yazımın içinde tüm durumlara değinmiştim ama yazıyı sonuna kadar okumama alışkanlığından olsa gerek farklı farklı yerlere çekildiğini ve kafa karışıklığı olduğu için bu konuya açıklık getirmek şart oldu.

Ohal döneminde istifa eden memur bir daha memur olamaz bilgisi yanlış bir bilgidir. Şöyle ki;Normalde usulune aykırı veya istifa dilekçesi bile vermeden istifa eden kadrolu memur tekrar belirli bir süre sonra tekrar kadrolu memur olarak atanabilirken, Ohal döneminde yasalar geregi usule aykırı istifa eden veya yerine başkası göreve başlamadan görevini bırakan ilişiğini kesen kadrolu memur bir daha memur olarak atanamaz.

1) Usule uygun istifa kuruma kadrolu memurun istifa dilekçesini verip kurumun ilgili işlemler ile istifaya izin verdiğine dair belgelerin hazırlanması ve sonuçlandırılması olarak kısaca açıklayabiliriz. Bunun aksi şekilde kurumuna istifa dilekçesi vermeyen yada versede istifa kabul işlemlerinin sonucunu beklemeyen memurlar usule aykırı istifa etmiş olurlar ki bir daha memur olamaz.

2) Bazı memurlar istifa etse dahi yerlerine baska biri göreve başlamadıkça görev yerini terk edemez kanunen. Dolayısı ile bu özel duruma sahip memurlara sadece has olan bu husus gereği bu memurlar yerine biri gelene kadar görev yerini terk edemez eğer terk ederlerse ohal döneminde usule aykırı istifa etmiş olurlar ki bir daha memur olamazlar.

Fakat usule uygun yani kurumlarına istifa dilekçesi verip istifa işlemleri sonuçlanan memurlar ile görev yerine başkasının başlamasını beklemekle mükellef olup istifası sonrası başka birinin göreve başlaması sonrası görevini terk eden memurlar ohal döneminde dahi olsa usule uygun hareket ettikleri için tekrar memur olma hakları devam eder.

Dolayısı ile usule uygun istifa eden kadrolu memur beklemeksizin sözleşmeli öğretmen olarak ataması yapıldıysa direkt göreve başlayabilirler. Aynı şekilde sözleşmeli öğretmen istifa ederse beklemeksizin kadrolu herhangi bir memurluğa başlayabilir fakat sözleşmeli öğretmenlik dahil 1 sene boyunca sözleşmeli herhangi bir memurlukta ataması yapılamaz.

Ohal döneminde memurun istifa şartı yukarıda bahsettiğim gibi usule uygun olmasıdır. Usule uygun istifa ettikten sonra "Ohal dönemi istifa eden bir daha memur olamaz" genelleme bilgisi yanlıştır.

Sedat DEGER 

Eğitimci Yazar 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.