Öğretmen’in Nitelik Problemi Nasıl Çözülür ?

Öğretmen’in Nitelik Problemi Nasıl Çözülür ?

KamuAjans.Com-YÖK konferans salonunda, MEB Bakanı İsmet Yılmaz, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ve üniversitelerin eğitim bilimleri fakültelerinin dekan ve dekan yardımcılarının katıldığı bir toplantı düzenlendi. Eğitim fakültelerinin durumu ve öğretmen yetiştirme konularının görüşüldüğü toplantıda YÖK Başkanı, "2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren diğer bazı fakültelerde uygulandığı gibi, öğrenci girdisinin kalite ve niteliğini artırmak, böylece daha nitelikli öğretmen ad

Eğitim fakültelerinin öğrenci, kadro, bölüm sayılarına ilişkin istatistiki verilerin paylaşıldığı toplantıda öğretmenin niteliğini yükseltmeye dönük dişe dokunur tek öneri “taban puan uygulaması şartı” önerisidir. Sistemde tespit edilen öğretmen niteliği eksikliğinin bir düzenleme üzerinden iyileşeceğini uman bu yaklaşım her haliyle düşündürücü ve üzüntü vericidir. Zira bilmekteyiz ki bir problem çoğunlukla çok bileşenli bir nedenler yumağından neşet eder. Bir problemi tek bir nedene indirgemek çoğunlukla meseleyi kavramamaktan ileri gelir.

İkincisi getirilen öneri öğretmen niteliğine ilişkin eğitim fakültelerinin durumunu tartışma dışı bırakmaktadır.

Üçüncüsü öğretmenin çalışma koşullarını göz ardı etmektedir. Mali ve özlük haklarını gündem etmemektedir.

Dördüncüsü sistemin durumunu göz ardı etmektedir. Yani öğretmenin nitelik problemi bizatihi öğretmenden mi kaynaklı yoksa sistemin yapılanması mı verimsizliğe neden olmaktadır, yoksa iki durumda birbirini mi desteklemektedir, bilmiyoruz.

Beşincisi yasal mevzuat tartışılmamaktadır. Öğretmenin atama, yer değiştirme ve çalışma koşullarını düzenleyen mevzuatın talep ve beklentileri karşılama düzeyi görmezden gelinmektedir.

Altıncısı belki de en önemlisi içinden geçmekte olduğumuz dönemin eğitim-öğretimi ve şüphesiz öğretmeni nasıl dönüştürdüğüne ilişkin kavrayış eksikliğidir. Bugünün dünyasının öğrenciyi, öğretmeni, ilişki biçimini, öğrenme süreçlerini nasıl dönüştürdüğünü okuyamamadır.

Nitekim dile gelen öneriyi, olduğu varsayılan problemi çözmeye dönük bir siyaset olarak görmek mümkün değildir. Eğitim fakültesine giren öğrenciye taban puan uygulayarak gelenlerde keramet olduğu, sorunu onların çözeceği hesabı yapılmaktadır. Oysa gelenler Eğitim fakültelerinde yozlaşmakta, MEB’in insan öğüten pratiğinde heba olmaktadırlar.

Eğitim sisteminin performansına, YÖK’ün durumuna, Eğitim fakültelerinin ahvaline, öğrenci-veli ve MEB’in memnuniyetine, merkezi sınav istatistiklerine bakıldığında büyük ve derin bir kriz yaşadığımız görülecektir. Bu krizi görmek yerine sistemi kurtaracak bir “süpermanin” yükseltilecek taban puan iksiri ile kaderimizi değiştirecek beklentisi vahimdir, içler acısıdr. İşin sosyolojisini, felsefesini yapmaktan aciz bu girişimler ve okumalar meseleyi yüzyıldır yapıla geldiği gibi teknikleştirmekte, yüzeyselleştirmekte ve bu yapısı itibariyle de derinleştirmektedir.

Özgür Eğitim-Sen olarak yıllardır mevcut sistemin başta öğretmen ve öğrenci olmak üzere tüm bileşenler açısından nitelik düşürücü olduğunu belirtiyoruz. Niteliksizlik, verimsizlik ve başarısızlık sistemin beklenmedik sonuçları değil beklenen ve olağan sonuçlarıdır. Nitelik, verimlilik ve başarı beklentisi derin bir kavrayış ve analiz üzerinden sistem, tüm bileşenleriyle ele alınıp yapılandırıldığında ancak ham bir hayal olmaktan çıkacaktır. Aksi taktirde yüzyıldır yapıla geldiği gibi teknik kavrayış sorunları büyütüp derinleştirecek, öğretmen ve öğrenciler de bu aşındıran pratiğin öncelikli kurbanları olmaya devam edeceklerdir.

Abdulbaki DEGER

Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.