Öğretmen Performans Değerlendirmenin Amacı Ne Olacak?

Öğretmen Performans Değerlendirmenin Amacı Ne Olacak?

KamuAjans.Com-Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) üzerinden açıklamalarda bulundu.

 Durum tespiti

Aktekin internet üzerinden yapılan yayında, öğretmenlere uygulanması planlanan ve 4 yılda bir yapılması düşünülen sınavın, bir seçme, eleme veya bir sıralama sınavı değil, öğretmenlerin mevcut durumunu tespit çalışması olduğunu bildirdi.

Aktekin, Öğretmen Strateji Belgesinde öğretmenlik lisans programlarının yapılandırılmasından, öğretmen seçimine, performans değerlendirmeden, kariyer basamaklarına kadar pek çok başlığın bulunduğunu belirterek, amacın mesleğe uygun öğretmen istihdamını sağlamak, öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimini sürekli olduğunu bellirtti.

KPSS yetersiz

KPSS’nin bir bireyin iyi ve nitelikli öğretmen olup olamayacağını ölçmek için yeterli olmadığını belirten Aktekin, “Geçen yıldan beri mülakat uygulanıyor. Belki ilerleyen yıllarda kişilik testleri, çeşitli psikolojik testlere de tabi tutulacaklar arkadaşlarımız. Böylece sadece akademik başarısı değil, kişiliğinin ve becerilerinin de öğretmenliğe uygun olup olmadığı daha öğretmen alımında belirlenmiş olacak." dedi.

Aktekin, geçen yılın haziran ayında okul idarecilerinin değerlendirmesiyle öğretmenlere yönelik pilot olarak bir performans değerlendirmesi yapıldığını vurgulayarak, "Geçen yılki değerlendirmede öğretmenlerin yüzde 98'ine 85 ve üzeri puan verildi. 60 puanın altında alan sadece 2 bin arkadaşımız vardı. Buna rağmen bu sonuçlar bile arkadaşlarımız tarafından eleştirildi." ifadelerini kullandı.

Performans değerlendirmeyi kimler yapacak?

Aktekin, yeni yapılacak performans değerlendirmede sadece okul müdürlerinin değil aynı zamanda zümre öğretmenlerinin, öğrenci ve velilerin de öğretmeni belirli kriterlerle değerlendireceğini, ayrıca öğretmenin kendisine ilişkin öz değerlendirme yapacağını anlatarak şu örnekleri verdi:

"Örneğin öğrenciler, 'Öğretmenim benimle sabırla iletişim kurar" ya da 'Öğretmenin benimle etkili iletişim kurar' gibi kriterle değerlendirecek. Okul müdürlerinin ve diğer zümre öğretmenlerinin kriterleri farklı olacak. Tüm bu değerlendirmeler, MEBBİS üzerinden alınacak. Bu değerlendirmelerin belli bir yüzdeleri alınacak ve ortaya toplam bir değer çıkacak. Biz öğretmenlerimize yönelik mesleki gelişimde bu verileri kullanacağız."

Ayrıca Aktekin, 4 yılda bir öğretmen yeterliklerini ölçmek için yapılması planlanan sınava ilişkin şunları söyledi:

"Sınav da bize zengin bir veri sağlayacak. Biz bu verileri öğretmenlerin kişisel ve gelişim çalışmalarında politika geliştirmek ve ihtiyaç analizi için kullanacağız. Diyelim ki bir öğretmenin alan bilgisi ile eksikleri olduğunu tespit ettiğimizde öğretmenlerimizin belli üniversitelerde hizmet içi eğitimlere katılmasını sağlayacağız.

Dolayısıyla bu öğretmen yeterlikleri kapsamında yapılacak sınav, bir seçme veya eleme veya bir sıralama sınavı değildir. Değerli meslektaşlarımızın mevcut durumunu tespit çalışmasıdır. Bu durumu tespit de ileriye dönük politika geliştirirken ihtiyaç duyduğumuz verileri bize sağlayacak. Çünkü 1 milyon öğretmenin olduğu bir sistemden bahsediyoruz. Burada hangi öğretmen arkadaşımızın neye ihtiyacı olduğunu, güçlü yönlerini, hangi arkadaşımızın gelişime ihtiyaç duyduğunu tespit için veriler gerekiyor. Bu verileri de performans değerlendirme sınavı ve yeterlik sınavı sağlayacak."

Öğretmenlerin Performans Değerlendirme Yönetmeliği taslağının hazır olduğunu belirten Semih Aktekin, Maliye Bakanlığının görüşünün beklendiğini de belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.