Öğretmen Kimin Performansını Değerlendirecek?

Öğretmen Kimin Performansını Değerlendirecek?

Kamuajans.Com – Özel ihtisas mesleğidir diyor kanunda; ince eleyip sık dokuyacaksın seçerken, diğer memurlar gibi değildir öğretmenlik, yazılısı sözlüsü derken anca aday öğretmenler olursun sonrasında başarırsan öğretmen. Bunca aşamadan geçen öğretmenin pek sözü geçmez, eğitimde en son söz söyleneni, en son söz verilenidir.

. Eğitim öğretmenden başka herkesin ilgisinin, fikrinin, bilgisinin! olduğu konudur, eğitim. Eğitimde herkesin eğitimle ilgili bir sözü olur, öğretmen haricinde. İşte “öğretmen değerlendirme” taslağı da tekrardan eğitim dünyamıza girişini yaptı daha önce eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla öğrenci, veli, öğretmen ve diğer bütün vatandaşlarımızdan gelen her türlü bilgi edinme, soru, talep, görüş, öneri, ihbar ve şikâyeti, etkin ve hızlı bir çözüme kavuşturma amacıyla kurulan ve sonradan halk arasında Alo 147 öğretmen şikayet hattına dönüşen veli ve öğrencilerin tehdit aracı olarak kullandığı bir uygulama oldu. Bu taslakta uygulamaya dönüşürse bundan bir farkı olmayacak.

Peki nedir bu Performans Değerlendirme?

Performans Değerlendirme;”Öğretmenin hizmet puanından, Müdürlük, müdür yardımcılığı, yurtdışı öğretmenliği, başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik değerlendirmesi, Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmelerinin yenilenmesi için gereken yıllık performans değerlendirme puanlarının hesaplanmasında kullanılması. Performans değerlendirme sonucunda öğretmenlerin sahip oldukları başarı düzeylerine göre kişisel ve mesleki gelişimlerinde ihtiyaç duyulan alanlara yönelik öncelikle "D" başarı düzeyinde yer alan öğretmenlerden başlanarak sırayla "C ve B" başarı düzeylerindeki öğretmenler merkezi/mahalli olarak düzenlenen yüz yüze veya uzaktan hizmet içi eğitime alınırlar”.diyerek öğretmenlik mesleğini baştan aşağıya dizayn edecek olan değerlendirme sistemidir. Bu sistemde değerlendiriciler içerisinde müdür, müdür yardımcısı, zümre öğretmenleri yanı sıra %15 veli ve %15 öğrencinin değerlendirmesi de etkili olacak, yani bir öğretmenin kariyeri; herhangi hukuki sorumluluk taşımayan değerlendirici, değerlendirileni değerlendirecek kriterlere sahip olmayan kişiler tarafından da sadece aralarındaki ilişki düzeyine göre belirlenecek daha da vahimi onun değerlendirilenin gözünde sadece bir anket olan bu değerlendirme değerlendirilen için bir ölçüt olacak.

Bu, Performans Değerlendirme daha önce de Okul müdürleri tarafından yapılan değerlendirmelerde de sıkıntı yaşatmış “değerlendirmeler mahkemelere taşınarak birçok değerlendirme iptal edilmiş, gerekçelerinde değerlendirmeleri somut ölçülere ve ispatlanabilir vb kriterler göre olmadığı belirtilmiştir. Kısaca değerlendirme içerisinde bulunan herkesin yaptığı değerlendirmeyle ilgili hukuki sorumluluk taşıdığı anlaşılmaktadır.

Şimdi ki Taslağın 7.bölümünde “Performans Değerlendirme Sonuçlarına İtiraz”başlığının 2.maddesinde “Zümre öğretmenleri, zümre dışı öğretmenler, veli ve öğrenciler tarafından yapılan performans değerlendirmelerine itirazlar sadece usul yönünden yapılabilir denerek itiraz yolunu kapatmış.

Şimdi değerlendirme formlarına ek olarak “Öğretmenler, dört yılda bir "Öğretmenlik Mesleği Yeterlikleri" kapsamında sınava tabi tutulurlar” bu değerlendirme sınavı her yılda yapılabilir denerek öğrenciler gibi tüm eğitimciler mevcut iş yüklerine ek olarak bu sınavlar içinde koşuşturma içerisine girecekler sanki ilk kez atanıyormuş gibi alan bilgisi mevzuat vb konulardan temcit pilavı gibi aynı şeyleri sürekli sorarak neyi ölçüyorsun, öğretmenliğe atanan zaten bu aşamaları geçti, hangi kurumda her sene mevzuattan sınav yapılıyor? Seminerler hizmet içi eğitimler boşuna mı yapılıyor?

Öğretmenlik zaten tecrübe işidir, bilgisini içseleştirerek artık uygulamada gösteren kişidir.Öğretmenlerin Performansını arttırmak isteniyorsa öncelik öğretmenlik mesleğine saygı duyularak başlanabilir.

RESUL AYDOĞAN 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.