Öğrencileri Öğretmen Olmaya Özendirmeliyiz

Öğrencileri Öğretmen Olmaya Özendirmeliyiz

Kamuajans.Com – İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayinin, eğitim sisteminin yetiştirdiği insan gücüyle çalıştığına dikkat çekerek, “İnsanları vasatlıkla birleştiren Türkiye’deki orta eğitim tuzağından çıkış için ana unsur; nitelikli öğretmenlerin varlığıdır. 15 yılda en zeki gençlerimiz, çok özendirici ve teşvik edici programlarla mutlaka öğretmen yetiştiren fakültelere yönlendirilmelidir” dedi.

İSO Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Bahçıvan, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı 2023 Eğitim Vizyonu belgesindeki Mesleki ve Teknik Eğitimde Eğitim-İstihdam-Üretim ilişkisinin güçlendirilmesi hedefi, sanayiciler için hayati bir konu. Çocukların mesleki eğilimlerine yönelik yeni bir yapının kurulacak olması, sanayi üretimimize büyük katkıda bulunacak” diye konuştu.


Mesleki eğitim şart

Yeni Eğitim Modeli çerçevesinde sanayicileri ilgilendiren hedeflerin başında Mesleki ve Teknik Eğitim konusunun geldiğini de dile getiren Bahçıvan, şöyle konuştu:

“Mesleki ve Teknik Eğitime atfedilen değerin artırılması hedefi konusunda İSO olarak gerekli hassasiyeti gösterdik; bundan sonra da tüm desteği vermeye hazırız. Eğitim sistemi içinde üretimi merkeze alan, insanın tüketimden değil üretimden itibar kazanan üretici yönünü ön plana çıkartan kişi ve toplum düşüncesi geliştirilmelidir. Meslek Liseleri ve Meslek Yüksek Okulları’nın itibarı artırılmalı, bu kurumlar yeniden yapılandırılmalıdır. Çünkü mesleki eğitim, bireysel olarak kişinin gelişimine, kurumsal olarak şirketlere, toplumsal olarak da ülkelerin kalkınmasında büyük rol oynar.”

Bahçıvan, şöyle konuştu:

“Son yıllardaki gelişmelere baktığımızda, meslek liselerinin maalesef gençlerimiz tarafından yeteri kadar tercih edilmediğini görüyoruz. Zeytinburnu TRİSAD Tekstil Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yöneticileri bize bu konuda somut rakam verdiler: Bu yıl kontenjanları 90 olmakla birlikte okula sadece 13 öğrenci kazandırabilmişler. Bu konuda ailelere de büyük görev düşüyor. Aileler, çocuklarını bu okullara yönlendirmek konusunda özendirici teşviklerle desteklenmeli ve ödüllendirilmelidir.”

Eğitim İstihdam Üretim

2023 Eğitim Vizyonu belgesindeki Mesleki ve Teknik Eğitimde Eğitim-İstihdam-Üretim ilişkisinin güçlendirilmesi hedefini çok değerli bulduklarını, bunun sanayiciler için hayati bir konu olduğunu belirten Bahçıvan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çünkü gençler, öğrencilik sürecinde iş hayatını tanıma imkanı bulmakta zorlanıyor. Ayrıca gençlerin çoğu kariyer planı yapmayı üniversiteden sonraya erteliyor. Bu durum hem işverenler açısından hem de gençler açısından çalışma hayatında verimsizliği getiriyor. Yeni Eğitim Modeliyle gençlerin erken yaşlarda iş hayatıyla tanışmasının sağlanması onları daha kolay çalışma hayatına hazırlayacak. Meslek liseleriyle ilgili hedeflerin gerçekleşmesi; paydaş olarak biz sanayicilerin masada olmasına bağlıdır.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.