Milli Eğitimde Şube Müdürleri Sorunu

Milli Eğitimde Şube Müdürleri Sorunu

Kamuajans.com - Milli Eğitim Bakanlığı Taşra teşkilatında Şube Müdürlüğü İhtiyacı sorun olmaya devam ediyor. Yıllardır bu ihtiyaç çözülemiyor. En Son 2014 yılında mülakatla alınan yaklaşık 1700 adet şube müdürlüğü dışında, İlçe müdürleri, eğitim uzmanları ve araştırmacılarından alt göreve atama şeklinde sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek şekilde az sayıda atama dışında atama yapılmadı.

Kamuajans.com - Son atanan Şube Müdürlerinin bile akameti hala tartışma konuşu olarak devam ediyor. 12 Ekim 2013 tarihli  28793 sayılı yönetmeliğe göre  sınav ve alt görev dışında başka atama şekli gözükmüyor. Bu da taşrada şube müdürü sıkıntısına neden oluyor.

İlçelere baktığımız zaman küçük ilçelerde kadrolu şube müdürü kalmadı. Maddi kaygılarla haklı olarak gittiler. Hepsi MTSK kurslarının, Açık lise sınavlarının vb sınavların yapıldığı büyük ilçeler ve il merkezlerine tayin oldular. Çünkü küçük ilçelerde Şube Müdürlüğü yapmak maddi olarak okul Müdürlerinden ve Öğretmenlerden daha az ücrete talip olup, çok çalışmak anlamına geliyor. İhaleler, diğer işler şef ve memur eksikliğinden tamamen Şube müdürlerine kalıyor. Şube müdürü mü, şef mi memur mu belli olmuyor. Bu yüzden şefin memurun bol olduğu, sınavlarında maddi olarak desteklediği il ve büyük ilçe merkezlerine yığılma olunca küçük ilçeler görevlendirme şube müdürleri ile döndürülmeye çalışılıyor. 

Görevlendirme şube müdürleri fedakarlıkla işleri yürütüyorlar ama bunlarında ilçelerdeki basit siyasi kavgalara alet edilmesi, Her 6ay sonrası benzer sendika siyaset çekişmeleri, önlerini görmemelerine sebebiyet verdiğinden rahat çalışamıyorlar.

Çözüm olarak ne yapılabilir diye bakarsak ilk önce atama sorunu çözülmeli.

 Tekrar sınav yapılarak kadrolara atama yapılabilir.

Yönetmelikte değişikliğe gidilerek belli kıstas ve kriterler konularak mülakatla atama yapılabilir.

Uzman, araştırmacı ve benzeri kadrolarda bekleyen arkadaşlar Şube müdürlüğüne alınarak değerlendirilebilir.

Görevlendirmeleri siyasetin etkisinden kurtulması için bunların görevlendirilmeleri 1(bir) yıl ve yerine kadrolu atama yapılıncaya kadar, ve benzeri çözümler üretilebilir. 6 ay yetişen işleri öğrenen görevlendirme şube müdürü basit siyasi ve sendikal çekişmelerin içinde ikinci altı ayı görmeden değiştiği için İlçe Müdürlüklerinde kurumsal hafıza ve ciddiyet oluşmuyor.

Maddi konulara gelince 2200-3000 göstergeden kurtararak 3600 göstergeye çıkarılmalılar.

MTSSK ve Diğer sınavda sadece il merkezindeki ilçeler dahil tüm şube müdürlerine de bir havuzdan sıra üzere ilde de görev verilerek ücret alacakları adil bir sistem geliştirilebilir.

İllerde deki memur ve sef kadroları kısıtlanarak, ilçelerdeki şef ve memurların illere  görevlendirmeleri engellenerek ilçeler rahatlatılabilir.

Maddi olarak durumları iyileştirilmelidir.

Acil çözümler üretilerek Şube müdürlüğü ilçelerde de cazip hale getirilmelidir.

Eren EYÜBOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.