Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan Yeni Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan Yeni Açıklamalar

KamuAjans.Com-Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren ilk okuma yazma eğitiminde el yazısı yerine dik temel harfler kullanılması kararını verdiklerini belirterek, "Değişiklik için karar verdik. Bize yol gösteren husus, ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır. Evlatlarımızı hayata hazırlayacağız. Çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve değerleri vereceğiz. Bunu yapabilmek için çocuklarımıza okumayı ve yazmayı sevdirmemiz lazım." dedi.

Millî Eğitim Bakanlığınca "İlk Okuma ve Yazma Öğretimi Bilgilendirme Toplantısı" Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlendi. Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, çalışma kapsamında anket yaptırdıklarını hatırlatarak, öğretmen, veli ve öğrencilerin yüzde 99,3´ünün bitişik eğik el yazısından memnun olmadığı sonucunu aldıklarını söyledi. Öğrenciyi derse sevdirmenin başarıda en önemli kural olduğunu ifade eden Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: "Çağ, ilim çağı. Bilim neyi gerektiriyorsa onu yapacağız.

Uyguladığımız yöntem, zordan basite gelme uygulaması, suyun yokuşa akıtılması şeklindeydi. Bilimi takip edeceğiz, bilim neyi söylüyorsa onu yapacağız. Bilim değişir mi, değişir. Zaten bilimin tanımı da odur. Yanlışlanmayan şey bilim değildir. Eğer bir şey yanlışlanmaya açık değilse o bilim de değildir. Biz bilimi takip edeceğiz ve bilimi takip ettikçe de evlatlarımızı çağın gerektirdiği bilgi, beceri ve değerlerle donatmaya devam edeceğiz." Bakan Yılmaz, değişikliği hayata geçiren bakanlık bürokratlarına, akademisyenlere ve çalışmada emeği olan herkese teşekkürlerini iletti.

Birleşik eğik el yazısının öğretimine devam edilecek

Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş ise, bitişik eğik el yazısının terk edileceğine dair bir görüşün oluştuğunu fakat bunun yanlış olduğunu belirterek, dik temel harflerle ilk okuma yazmayı üçüncü sınıftan itibaren de çocuklara bitişik eğik el yazısının öğretileceğini kaydetti. Durmuş, dik temel harflerle yazma öğretimine kesin bir dönüşün söz konusunu olmadığını söyledi.

Öğrencilerin en rahat okuyabilecekleri ve öğrenebilecekleri yazının ne olduğu konusunda 2016 Ocak’tan beri çalışma yürüttüklerini belirten Durmuş, "Dik temel harflerle yazı öğretme konusunda, Türkçe dersi ile ilgili bize 5 bin 76 adet görüş geldi. Yüzde 93´ü ´bitişik eğik el yazıyı´ kaldırın şeklinde görüşlerdi. Yapılan çalışmalar sadece talep ve isteklere göre değil, deneyim, gözlemlerle ve bilimsel çalışmalara göre yapıldı." dedi.

Durmuş, 2016 Ocak ayında Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile öğretim programları güncelleme çalışmalarına başladıklarını belirterek, Türkçe eğitim programını bir bütün olarak ele alarak, dinleme, okuma, konuşma ve yazma dört temel beceri alanında çalışma yürüttüklerini söyledi. Dördüncü sınıfta itibaren klavye ile yazma Komisyonların, Türkçe eğitimi, psikoloji, psikiyatri, ergonomi gibi bölümlerden akademisyenlerin çalışmaya katkı sunduklarını aktaran Durmuş, "13 Ocak 2017 tarihinden itibaren müfredatı askıya çıkardık. 180 binden fazla görüş geldi. Sosyal medyadan paylaşımlar oldu ve buralardan bize gelen görüşler oldu.

Türkçe dersi ile ilgili 5 bin 76 adet görüş geldi. Kamuoyunun da talep, istek ve görüşlerini almış olduk. " dedi. Durmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuklarımız 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren dik temel abc ile okuma yazma eğitimine başlayacaklar. Dik temel abc ile harflerin nasıl yazılacağını öğrendikten sonra farklı harf karakterleriyle okumayı öğrenecekler. Üçüncü sınıftan itibaren ´bitişik eğik el yazısını´ görecek çocuklarımız. Yazma eylemi, basit bir kas hareketi, okuma eylemi ve göz hareketi değildir. Görsel algıya, geçici hafızaya, kısa ve uzun süreli belleğe, bilişsel işlemsellere yani çok yönlü hareketlere dayanmaktadır.

Biz bu süreci ve bu sistemlerin bir arada doğru bir şekilde daha iyi nasıl çalışacağını sorguladık ve çalışma yürüttük." Hangi yazı stiliyle yazının karakterinin bozulduğunu çalışmalarla test ettiklerini belirten Durmuş, öğrenme sürecinde hangi harflerle daha estetik bir görüntünün elde edilebileceğini sorguladıklarını söyledi. Çocuklardaki ince kas gelişiminin hangi yazı stiliyle sağlıklı gelişebileceğini de araştırdıklarını kaydeden Durmuş, Bakan İsmet Yılmaz´ın Sinop´ta bir programda dik temel el yazısına geçileceği ifadesini hatırlatarak şunları söyledi: "Bakanımızın söylediği husus şuydu, ´Dik temel ABC ile okuma yazma eğitimi yapacağız.´ Bu ´bitişik eğik el yazıyı bırakıyoruz. Terk ediyoruz´ anlamında bir cümle değildi. Devamında şu cümle gelmişti.

´Bitişik eğik el yazıyla da çocuklarımıza okuma yazmayı öğreteceğiz.

Bu programı üç cümleyle özetlersek, çocuğumuz sesi tanıyıp, dik temel harflerle yazdıktan, farklı karakterlerle, bitişik eğik el yazıyla da yazılmış kitapları yazıları okuduktan sonra okumayı öğrenmiş olacaklar. Üçüncü sınıftan itibaren çocuklarımız 8 saatlik Türkçe dersinin bir saatinde asgari bitişik eğik el yazıyla, yeni ismi ´birleşik eğik el yazıyla yazmayı da öğrenecekler.

Yazılarını kendilerine özgü bir estetik içinde geliştirmiş olacaklar." Birleşik eğik el yazı üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirten Durmuş, öğrenciler dördüncü sınıfa geldiklerinde klavye ile yazma çalışmalarını da başlatacaklarını kaydetti. Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu da yoğun çalışma yürüttüklerini belirterek, bakanlığın yazma öğretiminde geçirdiği süreci yıllar itibariyle anlattı. Gençoğlu, sadece Türkiye´de değil, birçok ülkede de yazma öğretiminde değişiklikler yapıldığını, bunun çağın gereklilikleriyle ilişkili olduğunu vurguladı. Hacettepe üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özay Karadağ ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Sarıkavak da birer sunum yaptı.  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.