Mesleki Eğitimde Ahilik Kültürü

Mesleki Eğitimde Ahilik Kültürü

KamuAjans.Com-Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, mesleki gelişim dersine meslek ahlakı ve Ahilik modülünün eklendiğini, değerler eğitiminin bu çerçevede verileceğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığından (MEB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Erdem, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Esnaf Derneği (ESDER) iş birliğinde gerçekleştirilen "Sanayinin Çırakları Geleceğin Yıldızları" projesinin kapanış törenine katıldı.

Erdem, törende yaptığı konuşmada, vatandaşların müreffeh bir yaşam sürebilmesi için kalkınmış bir ekonominin temel anahtar olduğunu belirterek, "Esnaf ve sanatkarlarımıza ülkemizin kalkınmasında önemli görevler düşmektedir. Esnaf ve sanatkarlarımıza Bakanlık olarak her türlü desteği sunuyoruz ve sunmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda esnaf ve sanatkarlarımızla yaptığımız istişareler neticesinde karşılaşılan sorunların tespitini yaparak bu sorunların çözümü için gerekli adımları atmaya başladık." diye konuştu.

- Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınacak

Yapılan istişareler sonucunda esnaf ve sanatkarların çırak bulamama sorununun öne çıktığını aktaran Erdem, çıraklık eğitiminde köklü bir değişikliğe gidilmesinin zaruri olduğunu vurguladı. Erdem, şöyle devam etti:

"Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınacaktır. Bu sayede ekonomimizin temel yapı taşı olan esnaf ve sanatkarların çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisiyle meslekleri yerinde öğrenmeleri sağlanacaktır. Öğrencilerimiz 4 yıllık çıraklık eğitimleri sonunda ustalık belgesi ve işyeri açma belgesi alarak kendi işlerini kurabilecektir. Ayrıca fark derslerini tamamlayan öğrenciler meslek lisesi diploması alabilecek ve meslek lisesi mezunlarıyla aynı hakları elde edecektir.

Öğrencilerimize çıraklık eğitimi boyunca asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak kaydıyla ücret ödenecektir. Öğrencilerimize ödenecek bu ücretin üçte ikisi yani 390 liranın 260 lirası devletimiz tarafından karşılanacak, böylece esnaf ve sanatkarlarımızın yükü de hafiflemiş olacaktır. Bu teşvikle birlikte esnaf ve sanatkarlarımızın daha fazla öğrencimize mesleklerini aktarmalarını hedefliyoruz."

Öğrencilerin çeşitli nedenlerden ötürü kalfalıktan ustalığa geçişteki eğitimi tamamlayamadıklarına işaret eden Erdem, çıraklıktan ustalığa geçiş tek bir program altına alındığını bildirdi. Çıraklık eğitimi sonunda bütün öğrencilerin ustalık belgesi alacağını, eğitimleri boyunca iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı devlet tarafından sigortalanacağını anlatan Erdem, "Çıraklık eğitimi özelinde yürüttüğümüz çalışmaların yanı sıra mesleki ve teknik eğitimin tamamına ilişkin çalışmalarımız da devam etmektedir." bilgisini paylaştı.

- Mesleki ve teknik lise mezun öğrencilere "teknisyen" unvanı

Erdem, Milli Eğitim Bakanlığının, mesleki eğitimi öncelik olarak gördüğünü ve sektörün arzuladığı nitelikli iş gücü yetiştirmeyi hedeflediğini belirterek, yol haritası niteliğindeki Mesleki ve Teknik Eğitim Eylem Planı'nın uygulamaya konulduğunu ifade etti. Bu kapsamda, organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında açılan özel meslek liselerine devlet desteği vererek sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirdiklerini hatırlatan Erdem, şu ifadeleri kullandı:

"Mesleki eğitim ile sektör iş birliğini güçlendirmek amacıyla sektörün önemli temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte 75 iş birliği protokolü yürütüyoruz. Öğretmenlerimize mesleki bilgilerini yenilemeleri için üniversiteler ve sektörle iş birliği yaparak hizmet içi eğitimler veriyoruz. Mesleki ve teknik öğretim programlarını meslek standartlarını ve sektörel gelişmeleri dikkate alarak sektörle birlikte güncelliyoruz. Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olan bütün öğrencilere 'teknisyen' unvanı veriyoruz."

- Okul Hamiliği Projesi

Erdem, mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki bağları kuvvetlendirmek, staj ve işletmelerde beceri eğitim şartlarını iyileştirmek, okulların fiziki ortamları ile atölye ve laboratuvarlarını geliştirmek ve sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla "Okul Hamiliği Projesi"nin başlatıldığını da bildirdi.

Özel sektörün beklentileri doğrultusunda bir konuda uzmanlaşmış nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla mesleki ve teknik eğitimde belli bir alana odaklanmış ihtisaslaşmış meslek liseleri açıldığını anımsatan Erdem, "Hazırlanan öğretim programları doğrultusunda bireysel öğrenme materyallerine değerler eğitiminin eklenmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu doğrultuda mesleki gelişim dersine değerler eğitimine yönelik Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklenmiştir." diye konuştu.



Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamuajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.